İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türkiye için çok olumsuz bir gün’

AP Türkiye Raportörü Camiel Eurlings, Orhan Pamuk hakkındaki davanın Adalet Bakanlığı tarafından durdurulmamış olmasının hayal kırıklığı yarattığını belirterek “Bu dava AB’nin temel değerlerine aykırı.Türkiye açısından çok olumsuz bir gün” dedi.

NTV

Güncelleme: 22:50 TSI 16 Aralık 2005 Cuma

İSTANBUL – AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk de tepkilerin şiddete dayalı olmasının doğru olmadığını söyledi.

Orhan Pamuk davasının duruşmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Hollandalı Camiel Eurlings, duruşmada İngiliz diplomatın tartaklanmasının çok çirkin bir davranış olduğunu söyledi.
NTV Mahkeme ressamı Başak Karafakı’nın çizimiyle duruşma salonu

Eurlings, “Biz yani bu heyetin üyeleri çok dikkatli davrandık. Gelecekteki duruşmalarda da umarız bu davaya müdahil olanlardan aynı saygıyı görürüz” dedi.

Eurlings, Orhan Pamuk’a karşı davanın yeni yasaya göre açıldığını belirterek, “Burada Adalet Bakanlığı’nın bir yetkisi sözkonusu. Davanın Adalet Bakanlığı tarafından durdurulmamış olması hayal kırıklığı yarattı. Bu dava sadece Avrupa’da temel değerlere karşı değil. Bir kişinin serbestçe görüşlerini ifade edebilmesi lazım. Ben Türkiye rapörtörü olarak Türkiye’deki reform sürecine destek vermiştim. Hükümet AB yolunda ciddiyse bu davanın ertelenmesi lazım. Dava AB’nin temel değerlerine aykırı. Hükümet reform taahhüdüne sadık kalmalı” dedi.

Türk hükümetinden en kısa sürede harekete geçmesini istediklerini belirten Eurlings, “Bu adil olmayan dava durmalı. İfade özgürlüğüne taraftar olmayan savcılara fırsat veriliyor. Yeni yasa herhangi bir şekilde ifade özgürlüğünü garanti altına almıyor. 301’nci maddeden bahsediyorum. Hükümet AB değerlerinde ciddiyse bu yasanın değiştirilmesi lazım” diye konuştu.
Avrupa Komisyonu: Türkiye fırsatı kaçırdı

TÜRKİYE AÇISINDAN ÇOK OLUMSUZ BİR GÜN

Eurlings mahkeme çıkışında da, Adalet Bakanlığı’nın fırsatı değerlendirmediğini belirterek, “Türkiye açısından çok olumsuz bir gün. Bu Türkiye’nin imajına büyük zarar veriyor” demişti.
Yazar Yaşar Kemal de duruşma salonunda Orhan Pamuk davasını izleyenler arasındaydı.

LAGENDİJK NTV’YE KONUŞTU

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk de NTV’ye yaptığı açıklamada, davanın manevi öneminin büyük olduğunu belirterek, Adalet Bakanlığı’nın devreye girip davayı durdurması gerektiğini söyledi. Lagendijk, 301. maddeye bağlı olarak sadece Orhan Pamuk’un yargılanmadığını, bu yüzden davanın sonucunun çok önemli olduğunu ifade etti.

Joost Lagendijk, mahkeme salonunda yaşananlara şaşırmadığını belirterek, “İnsanlar tepkilerini gösteri düzenleyerek ya da fikrini beğenmediği kişileri yuhalayarak gösterebilir. Bunlar Avrupa’da da yaşanıyor, ancak normal olmayan bu tepkilerin şiddete dayalı olmasıdır” diye konuştu.

Lagendijk, bugünkü sonucun beraberinde neler getireceği sorusuna ise, “Eğer Avrupa Birliği’nde Türkiye’nin üyeliğini isteyenler samimiyse beklemeleri gerekir. Ancak tekrar ediyorum Adalet Bakanlığı’nın devreye girip davayı ertelemesi gerekir” diye yanıtladı.

AB Dönem Başkanlığı, yazar Orhan Pamuk hakkında açılan davanın düşmesini ümit ettiğini bildirdi. İngiltere tarafından yürütülen AB Dönem Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “AB Dönem Başkanlığı’nın, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin bugün aldığı, Orhan Pamuk aleyhine açılan davanın 7 Şubat’a ertelenmesi kararını not ettiği” kaydedildi. Açıklamada, “Dönem Başkanlığı, davanın düşmesini ümit eder ve Pamuk ile diğerleri aleyhine ileri sürülen suçlamalar konusunda AB’nin taşıdığı ciddi endişeyi bir kez daha ifade eder. Ayrıca, ifade özgürlüğü konusunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan standartlara sıkı bağlılığın önemini bir kez daha tekrarlar” ifadesi kullanıldı.

REKTÖR AŞKIN HAKKINDAKİ DAVA

Dönem Başkanlığı açıklamasında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın aleyhine açılan davaya da değinildi. Açıklamada, AB’nin, Yücel Aşkın aleyhine açılan davayı da yakından takip etmekte olduğu kaydedildi. Rektörün 14 Aralık’taki ilk duruşmasında AB Dönem Başkanlığı’nın da hazır bulunduğunun ifade edildiği açıklamada, “AB, Sayın Yücel Aşkın’ın devam eden tutukluluk halinin şartları ve gerekliliğinin dikkatli bir şekilde incelenmesi dahil, adil ve uygun bir yargılama beklemektedir” denildi.

Yorumlar kapatıldı.