İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İçişleri’nden polise Pamuk soruşturması

Turan YILMAZ-Çetin AYDIN ANKARA-İSTANBUL

İçişleri Bakanlığı, ‘Türklüğe hakaret’ suçundan yargılanan yazar Orhan Pamuk’un önceki günkü duruşması sırasında yaşanan olaylar nedeniyle soruşturma başlattı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, olaylarda polisin sorumluluğunu araştırmak üzere bir Mülkiye, bir de polis başmüfettişi görevlendirildiğini açıkladı. Aksu, TBMM’de gazetecilerin sorusu üzerine, ‘Bu incelemenin sonucuna göre de gereğinin yapılacağını’ bildirdi. İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile telefonla görüşerek olaylarla ilgili bilgi alan Aksu, polisin ihmali olup olmadığı sorusu üzerine ‘Soruyoruz, ‘yeterli polis vardı orada’ diyorlar’ dedi.

Bu arada Emniyet, Pamuk’un alınan güvenlik önlemleri sayesinde, protestocu gruplar arasından herhangi bir zarar görmeden adliyeden uzaklaştırıldığını belirtti. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, adliye içinde ve dışında yoğun sivil vatandaş bulunması konusunda Şişli Cumhuriyet Başsavcısı Metin Fadıllıoğlu’nun bilgilendirildiğini, ancak Başsavcı’nın, ‘İzleyebilirler’ talimatı üzerine kalabalığın uzaklaştırılmadığını iddia etti. Aynı Emniyet yetkilisi şunları söyledi:

‘Pamuk’un içinde bulunduğu araç hareket ederken saldırı meydana geldi. Hareket eden aracın önünü nasıl kontrol edeceksiniz. Eğer kalabalığın adliyeden uzaklaştırılması talimatı verilseydi, kalabalık uzaklaştırılırdı. Kaldı ki, araca saldıran 2 kişi gözaltına alındı. Yumurta atmak suç olsaydı onları da gözaltına alırdık. Adliyeye sivil giriş çıkışını engelleyecek talimat gelseydi, bu yapılırdı. Ancak böyle bir talimat olmayınca bu arbede yaşandı.’

Gözaltına alınan Tunç Demirkaya ile Ömer Gümüştekin ifadelerinin alınmasından sonra serbest bırakıldı.

Yorumlar kapatıldı.