İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Halaçoğlu: İddialar siyasallaştırıldı

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, “bu ülkede yaşamaktan ve bu milletin bir ferdi olmaktan gurur duyduğunu” belirterek, “Bizim tartışmaktan utanacak ne bir tarihi geçmişimiz, ne de soykırım vardır” dedi.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR
Güncelleme: 21:27 15 Aralık 2005 Perşembe

İSTANBUL – İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Platformu’nun işbirliğiyle İTÜ Maçka Yerleşkesi’nde düzenlenen “Türk-Ermeni İlişkilerinde Tarihi Gerçekler” konulu sempozyumun öğleden sonraki bölümünde “1915 Soykırım İddiaları… Savcılar ve Hakimler” başlıklı bildiri sunan Prof. Dr. Halaçoğlu, bu konunun bilimsel olmaktan çıkıp siyasal alana dönüştürüldüğünü vurguladı.

Dünya Savaşı’nda Ermeniler’in de diğer insanlarla aynı acıyı paylaştıklarına işaret eden Halaçoğlu, bu konuyla ilgili Osmanlı arşivleri gibi diğer arşivlerin henüz tam anlamıyla incelenemediğini söyledi. Halaçoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Osmanlı arşivleri son 1 yıldır internet ortamındadır. Osmanlı arşivlerinin yüzde 10’u incelenebilmiştir. Buna rağmen soykırıma uğradıklarını söylemektedirler. Bu durumda verilecek yanıt ‘hayır’ olacaktır. Bu takdirde iddianameyi hazırlayanlar ile kararı verenlerin varmak istedikleri sonuç nedir? Yok eğer ‘yeterli bilgilerimiz var’ deniyorsa, bu durumda ellerindeki verileri dünya kamuoyuna sunmaları gerekir. Ama görülen o ki ellerinde böyle bir veri yok. Bilgi Üniversitesi’nde yapılan sempozyumda ‘belgeyle tarih yazılmaz’, ‘soykırımın belgesi olmaz’ denildi. Soykırımın bal gibi belgesi olur. Eğer Ermenilere soykırım yapılmışsa, bunun da belgesinin olması gerekir. 1.5 milyon Ermeni’nin öldürüldüğü savunuluyor. Nerede
bunların toplu mezarları? Göstersinler açalım mezarları.”

Soykırım iddiasında bulunanlar ile hükmü verenlerin aynı kişiler veya kesimler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Halaçoğlu, “Yani savcı ve hakimler aynı kişilerdir. Bu nedenle de soykırım olmadığını söyleyenlerle diyalog kurmaktan kaçınmaktadırlar” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Ermenilerin amaçlarının, “Türkiye’nin doğusundan toprak alarak Ermenistan’ı büyütmek” olduğunu ifade ederek, “Bunun peşinde koşuyorlar” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Platformu’nca düzenlenen “Türk Ermeni İlişkilerinde Tarihi Gerçekler” konulu sempozyumun öğleden sonraki bölümünde konuşan Elekdağ, batıdaki bazı ülkelerin sözde Ermeni soykırımı iddialarını benimsediklerini anlattı. Türkiye’ye yönelen küresel bir tehdit bulunduğunu ve bu
suçlamaların Türk dış politikası üzerinde baskı yaptığını ifade eden Elekdağ, batılı devletlerin Ermeni iddialarını Türkiye’ye karşı koz olarak kullandıklarını söyledi.

Bu tür olayların sürekli gündemde olduğu bugünlerde Ermeni tarafının muazzam faaliyet içinde bulunduğunu anlatan Elekdağ, savundukları iddialarla ilgili her yıl binlerce kitap yazdıklarını, sempozyumlar düzenlediklerini, ses getirecek lobicilik faaliyetlerinde bulunduklarını kaydetti.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Başkanı Gündüz Aktan da Orhan Pamuk’u eleştirerek, “Kendilerini bir tabuyu ortadan kaldıran kahraman gibi görüyorlar. Ceza alınca da ‘mağdur olduk’ diyorlar” diye konuştu. Soykırımın, devletler hukukuna göre bir suç olduğunu anlatan Aktan, yaşananların nasıl ve ne şartlarda soykırım olacağı konusunda bilgiler verdi.

Yorumlar kapatıldı.