İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BİTLİSLİ AZİZ PATRİK 9. HOVHANNES ANILIYOR

Dil, edebiyat, kültür ve ilahiyat alanlarında Batı Ermenileri Rönesansı’nın kurucusu sayılan Aziz Patrik IX. Hovhannes Golod, 49. İstanbul Ermeni Patriği seçilişinin ve patriklik tahtına çıkışının 290. yıldönümü vesilesiyle bu haftasonunda bir dizi etkinliklerle anılıyor.

1678 yılında Bitlis’in Khoğts köyünde doğan Hovhannes, Başepiskopos Vartan Pağişetsi ve Rahip Krikor Şirvantsi gibi ünlü hocaların ders verdikleri Bitlis’teki Amırdolu Ermeni Manastırı’nın Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, 1698’de rahip takdis edildi. 1706’da Muş’un Surp Garabed (Klag) Manastırı’nın rahiplerine katıldı. Depremden zarar gören manastırın restorasyonu için bağış toplamak amacıyla 1712’de İstanbul’a geldi ve Ermeni Patrikliği tarafından görevle o dönemde doğrudan İstanbul’a bağlı olan Kudüs’e gönderildi. Başarıyla İstanbul’a döndükten sonra, 1715’te 49. İstanbul Ermeni Patriği seçildi ve Sultan III. Ahmet tarafından onaylandıktan sonra Patrik IX. Hovhannes olarak patriklik tahtına çıktı.

Hitabet yeteneğiyle ünlenen Patrik IX. Hovhannes Golod, açtığı matbaalarda çok sayıda Ermenice eser yayımladı, İstanbul’daki ilk Ermeni azınlık okullarını tesis etti, Osmanlı Devleti ve diğer Hristiyan kiliselerle daha önce gerilmiş olan ilişkileri düzenledi, Kudüs Ermeni Patrikliği’ne özerklik vererek kendi hocası Krikor Şirvantsi’yi Kudüs Patrikliğine atadı, birçok gencin yüksek öğrenim görmesini sağladı, onlarca kiliseyi yeniden inşa ettirdi, yetiştirdiği aydın öğrencilerden bir çoğu daha sonra ya patriklik tahtına yükseldiler, ya da önemli ruhani önderliklerin başepiskoposluklarına atandılar. Tüm bu başarılar, Patrik Hovhannes Golod’un tarihe Batı Ermeni Rönesansı’nın önderi olarak geçmesine neden oldu.

Patrik II. Mesrob Hazretlerinin başkanlığında toplanan ve Prof. Dr. Avedis Hacınlıyan, Doç. Dr. Arus Yumul, Dr. Sosi Antikacıyan, Ohannes Kılıçdağı, Rober Koptaş, Vağarşag Seropyan ve Krikor Sahakoğlu’ndan oluşan Tertip Heyeti’nin hazırladığı programa göre, kutlama etkinlikleri 16 Aralık 2005, Cuma, saat 17:00’de, Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nin Amenapırgiç Şapeli’ndeki “Patrik Golod’un Şahsi Eşyaları Sergisi”nin açılışıyla başlıyor. Sergide Patrik Golod’un şahsi asası, madalyonu, kaftanı, tacı, tabağı ve benzeri eşyalarıyla aziz patriğin emriyle yayımlanan kitaplardan örnekler sergileniyor. Serginin açılışından hemen sonra, Galata Kilisesi ve Getronagan Lisesi Vakfı tarafından kilisenin Patrik Golod Salonu’nda bir açılış kokteyli düzenleniyor.

Etkinlikler, 17 Aralık 2005, Cumartesi, saat 10:00 ile 17:00 arasında, Ahırkapı’daki Armada Oteli’nin Barbaros Salonu’ndaki Bilimsel Sempozyum ile devam ediyor. Ermenistan Bilimler Akademisi’nden Prof. Dr. Baruyr Muradyan, ABD Michigan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kevork Bardakçıyan, ABD St. Nersess İlahiyat Yüksek Okulu’ndan Doç. Dr. Roberta Ervine, Yerevan Matenadaran Enstitüsü’nden Dr. Armen Ayvazyan, aynı Enstitü’nün araştırma görevlilerinden Armen Der Stepanyan, Halep’ten Levon Şaroyan, Ermeni Patrikliği’nden Kıdemli Peder Dr. Krikor Damatyan, Patrik Hovhannes Golod hakkında bilimsel tebliğler sunuyorlar. Açılış konuşmasını Patrik II. Mesrob Hazretlerinin, kapanış konuşmasını ise Matenadaran Enstitüsü Müdür Yardımcısı Arşag Panuçyan’ın yapacağı sempozyumdaki tüm tebliğlerin birkaç ay içersinde kitap halinde yayımlanması bekleniyor.

Patrik Golod’u anma etkinlikleri, 18 Aralık 2005, Pazar, saat 10:30’da Galata Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi’nde Patrik II. Mesrob Hazretlerinin riyasetinde gerçekleşecek olan Surp Badarak ayiniyle noktalanıyor. Ovsanna Kalender’in şefliğindeki Getronagan Korosu’nun katılımıyla ve Peder Krikor Damatyan tarafından sunulacak ayini müteakiben, aynı kilisenin Patrik Golod Salonu’nda sevgi sofrası açılıyor.

Tüm etkinliklere giriş ücretsiz ve serbest.

Yorumlar kapatıldı.