İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Özgürlük bildirisi: Pamuk´a Nobelli destek

DHA – MADRİD – İspanyol gazetesi El Pais’in bağlı olduğu Prisa Yayınevi, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi üç yazarın imzasıyla ‘Türklüğü aşağıladığı’ iddiasıyla 3 yıla kadar hapsi istenen yazar Orhan Pamuk’a destek bildirisi yayımladı. Portekizli Jose Saramago, Kolombiyalı Gabriel Garcia Marquez ve Alman Günter Grass’ın imzasını taşıyan bildiride, Pamuk hakkında ‘Türk kimliğini sorguladığı için’ hapis istemiyle dava açıldığı belirtildi.

Ünlü yazarlar Umberto Eco, Carlos Fuentes, Juan Goytisolo, John Updike ve Mario Vargas Llosa’nın da imzalarıyla destek verdiği bildiride, Pamuk hakkındaki ‘ifade özgürlüğüne darbe vuran’ yargı sürecinin derhal durdurulması istendi.

Türkiye’nin AB’ye üye olması önündeki en büyük engelin ifade özgürlüğü olduğunu vurgulayan yazarlar, davanın, demokratikleşme sürecine ters düştüğünü kaydetti. Pamuk’un “Türkiye’de 1 milyon Ermeni ve 30 bin Kürt öldürüldü” sözleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılmasının Türkiye için büyük bir ‘kara leke’ olacağını savunan yazarlar, böyle bir karar çıkması halinde Türkiye’nin bunun sonuçlarına katlanacağını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.