İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BAKÜ KOSOVA´NIN ÖRNEK OLMA OLASILIĞINDAN ENDİŞELİ

Safar Abiyev: “Ermenistan Karabağ’ın bağımsızlığını tanırsa, savaşın tekrar başlaması olası”

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mamedyarov; Lubliana’da devam etmekte olan AGİT Dışişleri Bakanları Konseyi XIII. Oturumunda yaptığı konuşmada; Kosova’nın statüsünün belirlenmesi sürecinin, sonucundan bağımsız olarak, bir örnek teşkil etmemesi gerektiğini belirtti ve “Önümüzdeki yıl Kosova sorununun çözümlenmesi yolunda belirleyici olacak. Azerbaycanın bu konuda özel tavrı şudur: Bu süreç Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 1244 sayılı kararına ve Helsinki Nihai senedi maddelerine uygun olmalı ve (başkalaı için) örnek teşkil etmemelidir”.

Bilindiği gibi uluslararası topluluk BM denetiminde bulunan Kosova’ya bağımsızlık veya ona yakın bir statü verme eğilimindeler. Erivan yönetimi Kosova’ya ilişkin durumun Dağlık Karabağ sorununun çözümü için örnek oluşturabileceği inancındalar.

Ermenistan Dışişleri bakanı Lubliayana’da yaptığı konuşmada “Biz referandum yoluyla Doğu Timor bağımsızlığını kazanması ve Sudan’da anlaşmanın imzalanmasına tanık olduk, bugün ise Kosova’nınn statüsü ciddi olarak tartışılmakta” dedi.

Vartan Oskanyan Ermenistan Dışileri Bakanlığı basın bülteninde yapılan açıklamaya göre Dağlık Karabağ’ın bugünkü durumunun şu ilgili hallerle desteklendiğini de kaydetti:

1. Dağlık Karabağ hukuki anlamda müstakilleşmiştir.

2. Dağlık Karabağ, hiçbir zaman Bağımsız Azerbaycan’ın bir parçası olmamıştır.

3. Azerbaycan kendi halkına yönelik şiddet uygulayarak, o insanları yönetecek ahlaki haklarını kaybetmiştir.

4. Dağlık Karabağ, düzenlediği seçimlerle, halkını yönetebileceğini ve sınırlarını savunabilecek güce sahip olduğunu kanıtlamıştır.

(kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.