İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Soykırım var´ diyen aranıyor!

‘Soykırımı’ savunanlar, Türk-Ermeni ilişkilerinin tartışılacağı konferansa katılmayı kabul etmedi

RADİKAL – İSTANBUL – Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Platformu’nun (STKBP), 15-16 Aralık’ta düzenleyeceği ‘Türk-Ermeni İlişkilerinde Tarihi Gerçekler’ konulu konferans için çağrılan ve ‘soykırım’ tezini savunan Ermeni ve Türk tarihçiler daveti geri çevirdi. 32 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu STKBP’nin sözcüsü Prof. Aysel Ekşi, bu nedenle konferansın eksik başlayacağını söyledi.

Bilgi Üniversitesi’nde yapılan ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları Konferansı’ndan sonra düzenlenmesi planlanan konferanslardan biri de STKBP’nin organize ettiği ‘Türk-Ermeni İlişkilerinde Tarihi Gerçekler’ adlı konferanstı. İTÜ’nün Maslak’taki kampüsünde 15-16 Aralık’ta yapılması kararlaştırılan konferans için, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Ermenilerin 1915’te alınan tehcir (göç) kararının ardından soykırıma tabi tutulduğunu savunan Ermeni ve Türk tarihçilere de davette bulunuldu.

Platform sözcüsü Prof. Dr. Aysel Ekşi, yurtdışındaki dokuz Ermeni tarihçinin mektup, e-posta ve faks yoluyla davet edildiğini, ancak bunların önemli bir bölümünün yanıt vermediğini açıkladı. Ekşi, çağrıda bulunduğu Erivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Radik Martirosyan’ın, gönderdiği yanıtta, “Davetinizde ‘Soykırım’ yerine ‘Savaş trajedisi’ demeniz bir gerçeğin inkârıdır” dediğini, Michigan Üniversitesi Ermeni Araştırmaları Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dennis R. Papazian’ın ise ‘Ermenistan’dan katılan olursa geleceğini’ aktardı.

Ekşi: Belgelenmiş oldu

Ekşi, ‘soykırım’ tezini savunan Prof. Selim Deringil, Prof. Mete Tunçay, Prof. Murat Belge, Prof. Oktay Özel ve Doç. Halil Berktay’ın da daveti reddettiğini ifade etti. ‘Soykırım’ tezini savunanlar olmadığı için konferansın eksik kalacağını belirten Ekşi, “Aslında gelmeyeceklerini biliyordum. Bunu belgelemek istedim” dedi.

Konferansa şu isimler katılıyor: Prof. Türkkaya Ataöv, Doç. Dr. Birsen Karaca, CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Bilal Şimşek, emekli büyükelçi Gündüz Aktan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Doç. Dr. Ümit Özdağ.

Yorumlar kapatıldı.