İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD: Patrikhane ekümenik

ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington’un, Fener Rum Patrikhanesi’ni ekümenik olarak değerlendirdiğini açıkladı. Bakanlık, Başkan Bush’un, geçen yıl Başbakan Erdoğan’la görüşmesinde, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasını istediğini de bildirdi.

NTV-MSNBC
Güncelleme: 09:22 TSI 06 Aralık 2005 Salı

WASHINGTON – ABD Dışişleri’nin günlük brifinginde Yunan bir gazeteci, Washington’un İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’nin statüsünü nasıl gördüğünü sordu. Bu soru, Bakanlık tarafından daha sonra yazılı olarak yanıtlandı.

Sözcü Sean Mccormack adına yapılan açıklamada, ABD’nin Fener Rum Patrikhanesi’ni ekümenik olarak değerlendirdiği ve Patrik Bartholomeos’u küresel pozisyona sahip bir dini lider olarak gördüğü bildirildi.

Açıklamada, ABD’nin 2005 dini özgürlükler raporunda dile getirildiği gibi, Türkiye’de dini özgürlükler konusuna ciddiyetle eğildiği belirtildi ve “Raporda belirtilen kaygılar arasında ekümenik Patrikhane, Heybeliada Ruhban Okulu ve diğer dini azınlıklara ilişkin konular yer alıyor” denildi.

ERDOĞAN’DAN RUHBAN OKULU TALEBİ

Bakanlık açıklamasında ayrıca, Patrikhane meselesinin son yıllarda ikili temaslarda en yüksek düzeyde ele alındığı belirtilerek, “Başkan Bush, geçen Haziran’daki görüşmede, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasını Başbakan Erdoğan’dan istedi” ifadesi kullanıldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Hughes’un da, Eylül’de Türkiye’ye yaptığı ziyarette konuyu Patrik ile görüştüğü anlatıldı.

Yorumlar kapatıldı.