İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İfade özgürlüğü sınavı

Dünya basını ‘Ermeni konferansı’yla ilgili yazı yazan beş gazeteciye 301. maddeden dava açılmasına geniş yer verdi. Reuters: Türkiye’nin insan hakları sicili için yeni bir test

RADİKAL – LONDRA/NEW YORK – ‘Ermeni konferansı’nı iptal ettiren Hukukçular Birliği’nin suç duyurusu üzerine Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan ile gazete yazarları Erol Katırcıoğlu, Murat Belge, Haluk Şahin ile Milliyet gazetesi yazarı Hasan Cemal hakkında o dönemdeki yazıları nedeniyle ‘yargıyı etkilemek ve devletin yargı organlarını aşağılamak’ suçlarından altı ay ile 10 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılması dünya basınında da yankı buldu.

Yabancı medyada konuyla ilgili olarak yapılan değerlendirmeler özetle şöyle:

BBC: İnternet sitesindeki haberde, gazeteciler hakkında TCK’nın 301. maddesine göre dava açıldığı hatırlatılıp, “AB de, Türkiye’deki ifade özgürlüğünün sınırları ve 301. maddenin kısıtlayıcı şekilde yorumlanmasından duyduğu ciddi endişeleri dile getirmişti” ifadesi kullanıldı. Yazar Orhan Pamuk hakkında da aynı maddeden dava açıldığı vurgulanan haberde şöyle denildi: “Türk yasalarında eleştiri ile hakaret arasında ince bir çizgi var ve yazarlar ile yayıncılar bu çizgi üzerinde yer alıyor. Birçok kişi Pamuk davasını Türkiye’nin demokratik reformlara bağlılığının testi gibi görüyor ancak suçlananların sayısı Avrupa’dan gelen baskılara rağmen artıyor. Davalar, Türkiye’nin geleceğini Avrupa’da görenler ile AB’yi tehdit olarak gören muhafazakârlar arasında bir güç denemesine dönüşüyor.”

‘Orhan Pamuk’u hatırlatıyor’

New York Times: Bir savcı, beş köşe yazarına ‘Ermeni konferansı’nın ardından ‘yargıyı aşağıladıkları’ gerekçesiyle dava açılmasını sağladı. Yazarlar 10 yıla kadar hapis cezası alabilir.

Reuters: Bu kararın, Türkiye’nin insan hakları sicili ve AB üyeliği talebi için yeni bir test olduğunu belirten ajans, Pamuk’un durumunu da hatırlatıp “Bu suçlamaların zamanlaması, AB’nin ifade özgürlüğü taahhütleri hakkındaki şüphelerini gidermek isteyen Türkiye açısından idaresi güç bir durum” yorumunu yaptı.

AFP: Avrupa Birliği’nin son dönemde Ankara’yı ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi için uyardığını belirtti.

AP: “Yazarlara yapılan suçlamalar, Türkiye’nin insan hakları ihlalleri nedeniyle Avrupa Birliği ve insan hakları örgütlerinin baskısı altında olduğu bir dönemde geldi” ifadesi kullanıldı.

Yorumlar kapatıldı.