İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DUDUK MÜZİĞİ İNSANLIK KÜLTÜR MİRASININ BİR HARİKASI

UNESCO Ermeni üflemeli müzik aleti duduğu, insanlığın manevi kültür mirası harikalarından biri olarak kabul etti. UNESCO Basın bülteninde; duduğun artık geleneksel kutlamalarda kullanımının azalarak, daha çok konserlerde kullanılmakta olduğ, “Kültür” Radyo istasyonunun bu sebeple duduğun artık bir konser çalgısı olduğuna ve yüksek kültürün bir parçası haline geldiğine dikkati çekiyor.

Kayısı ağacından hazırlanan bu eski Ermeni enstrumanının günümüzdeki en tanınmış icrascılareı arasında; Civan Gasparyan, Mkrtiç Malhasyan ve Sergey Karapetyan yer almakta.

UNESCO 2003 yılında, 2001 yılında hazırlanan ve tarihi, sanatsal ve etnografik öneme sahip 19 harikayı içeren listesine 28 yeni harika daha eklemişti. Bu yıl; Yakut “Olonho” efsanesini anlatanların sanatı,- bu kişilerin hemen hemen tükenmek üzere olduklarından- da listeye dahil edildi.

UNESCO’nun konuya ilişkin ilan ettiği yarışmaya 107 ülke iştirak etmekte olup, jüriye; halk manevi yaratıcılığının eserleri olan; şarkılar, dansklar, efsaneler, geleneksel-folklorik kutlamalar sunulmakta. Jüri bu insanlık harikaları arasından 43 tanesini seçerek listesine aldı.

UNESCO’nun son dönem listesine kattığı harikalar arasında; “muğamlar” (Azerbaycan), Binşe karnavalı (Belçika), Kihn adası kültür alanı (Estonya), And evreni anlama sistemi (Bolivya), “Vayabi” söz ve resim sanatı (Brezilya), Pigme halk edebiyatı (Orta Afrika Cumhuriyeti), Kamboçya Kraliyet Bealesi, Guki çalgısı müziği (Çin) yer almakta.

B.K.

Yorumlar kapatıldı.