İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Devlet tüm vatandaşların adresini bilecek

Bakanların imzasına açılan adres yasa tasarısı, adres karmaşasına son verecek. ‘Adresi bilinmiyor’ dönemi bitecek

SONER ARIKANOĞLU

ANKARA – Bakanlar Kurulu’nda önceki gün imzaya açılan adres kanunu tasarısı, adres karmaşasına son vereceği gibi, ‘adresi bilinmiyor’ dönemini de kapatacak. Yasa çıktıktan 16 ay sonra tamamlanması planlanan sistem, adresi devletçe bilmeyen kimse bırakmayacak.

Adrese standart: Tasarı yasalaşırsa, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) ve TSE başkanlıkları, üç ayda adres standardı belirleyecek. Daha sonra, Türkiye genelinde numaralama ve levhalama çalışmaları başlayacak. Belediye ve özel idarelerce yürütülecek çalışma, sekiz ayda tamamlanacak.

Evlere ziyaret: Vatandaşların adres tespitine ilişkin çalışmaları Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) yapacak. DİE’nin önceden eğitilecek personeli, Türkiye’yi karış karış gezerek insanları evlerinde ziyaret edecek. DİE, bu yöntemle hem nüfus sayımı yapacak hem de vatandaşların adreslerini tespit edecek. Ancak bu sayım sokağa çıkma yasağı ilan edilmeden, üç aylık bir süreçte gerçekleştirilecek. Bu yöntemle belirlenecek ikâmetgâh adresleri, bir ay süreyle muhtarlıklarda askıya çıkacak. Askı süresince yapılacak itirazlara göre hatalar düzeltilecek.

Tüm kamu kurumları görecek: Adres bilgileri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile DİE’nin oluşturacağı veri sisteme yüklenecek. Böylece ulusal bir adres veri tabanı oluşturulacak. Veri tabanındaki adres bilgileri, MERNİS’teki kimlik bilgileriyle ilişkilendirilerek kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetine verilecek.

Bildirmeyen yandı: Daha sonraki adres değişikliklerinde vatandaşın yazılı bildirimleri esas olacak. Vatandaş, adres değişikliğini ilçe nüfus müdürlüklerine, herhangi bir kamu kurumuna ya da dış temsilciliklere bildirebilecek. Adresi değişen, yenisini 20 günde bildirmek zorunda. Bunu yerine getirmeyen ya da gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar idari para cezasına, bunu yapan kamu görevlileri ise hapis cezasına çarptılacak.

Sistem kime, ne yarar sağlayacak?

Sistem tam anlamıyla çalışmaya başladığında, tüm kamu kurum ve kuruluşları, istediği herkesin adresine birkaç saniyede ulaşabilecek. Sistem, polisin suçluları daha kolay yakalamasını, maliyenin daha kolay vergi tahsilatı yapmasını, acil servisin daha hızlı hizmet vermesini, devletin nüfus hareketlerini aktif olarak izleyerek planlamalarını buna göre yapmasını amaçlıyor.

Yorumlar kapatıldı.