İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

VOVA hamşetsu ğhağ, hemşin ezgileri

Hemşinliler, Doğu Karadeniz’de gürül gürül yeşilin içinde pek de farkına varmadığımız, küçük ama renkli bir topluluk. Hikmet Akçiçek , Ersin Çelik ve Mustafa Biber VOVA’da; ülkemizin artık solmakta olan bu rengini bize kendi dillerinde söylenmiş ezgilerle hatırlatmak istemişler.

VOVA, Temal’i Muzaffer’in Garmi Dodge’sine (Kırmızı Doç) doluşup çıkılan yaylalardan, kaval ve tulum sesleriyle horona durulan Hemşin köylerinden, saçak altlarında karakoncolozların çocukları korkutmak için beklediği, genç kızların hüzünlü ezgilerine tavana asılan gaz lambasının eşlik ettiği günlerden sesleniyor …

Dünya’da, tamamı anonim Hemşin ezgilerinden oluşan ve Hemşince söylenmiş ilk müzik albümü olan VOVA’da; Hikmet Akçiçek tarafından Hopa Hemşin ezgilerinden derlenen Hemşince ve Türkçe söylenmiş 10 türkü, biri Hemşin Horonu olmak üzere karadeniz kavalı ile çalınmış 3 ezgiden oluşan toplam 13 eser yer alıyor. Geleneksel ezgilerin günümüz formlarıyla buluştuğu güçlü bir altyapı üzerine oturtulan albüm, ilk olması açısından belge niteliği de taşıyan özgün bir çalışma. Düzenlemeler ve yönetmenliğini Mustafa BİBER’’in yaptığı albümde; kavallar Karadenizli kaval severlerin yakından tanıdığı Kerim Aydın ve Hopa Kaya köyünden Remzi Tatar tarafından, tulum Birol Topaloğlu, kemençe ise Tahsin Terzi tarafından çalınmış. Albüme ayrıca Kardeş Türküler ve diğer Karadeniz albümlerinden tanıdığımız Ayşenur Kolivar da vokal ile destek vermiş.

ADA MÜZİK

TEL: 0212 5130262

Yorumlar kapatıldı.