İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırımcılara hodri meydan

Gazi Üniversitesi’nde yarın başlayacak sempozyumda, akademisyenler Ermeni iddialarını belgelerle çürütecek. TTK Başkanı Halaçoğlu, ‘Elinde belge bulunan, gelsin tartışalım’ dedi

——————————————————————————–

GAZİ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, Türk-Ermeni ilişkilerinin tartışılacağı sempozyumun tek taraflı olmayacağını ifade ederek, ‘Bilgi Üniversitesi’ndeki tek yanlı toplantıya katılan bilim adamlarını da buraya davet ettik’ dedi.

Gazi Üniversitesi’nde 23-25 Kasım 2005 arasında düzenlenecek ‘Türk-Ermeni İlişkilerinin Gelişimi ve 1915 Olayları’ konulu uluslararası sempozyum, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Yamaç ve düzenleme kurulu üyelerinin katıldığı toplantıyla tanıtıldı. Prof. Dr. Yamaç, burada yaptığı konuşmada, Ermeni sorununun Osmanlı döneminde imparatorluğu parçalayarak çıkarlarına ulaşmak isteyen ülkelerce çıkarıldığını belirterek, sorunun bugün de bölgede güçlü bir Türkiye istemeyen ülkelerin yapay olarak gündeme getirdikleri bir konu olarak devam ettiğini kaydetti.

Tarih, tarihçinin işi

Dünya parlamentolarının kin ve nefret duygularıyla aldıkları Ermeniler’e soykırım uygulandığı yönündeki kararların sorumluluklarıyla bağdaşmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Yamaç, parlamentoların uluslar arasında çatışma yaratacak bu tür kararlardan kaçınması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yamaç, ‘Tarihi tartışmak tarihçilerin görevidir. Parlamentoların tarihi tartışmak gibi bir görevleri bulunmamaktadır. Bu, bütünüyle bir skandaldır, şarlatanlıktır’ dedi.

Tabu yıkılacak

Türk Tarihi Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu da Ermeni soykırımı olmadığının belgelerle ispat edileceğini belirterek şöyle konuştu:

‘Soykırımı olmadığını gösteren belgeler sunacağız. Bunu da ABD ve Fransız arşivlerinden yapacağız, çünkü bilimsellik sadece Osmanlı arşivlerini ortaya koymakla olmaz. Ermeniler, Türkiye’ye soykırımı kabul ettirmek istiyorlarsa, bunu bizimle tartışmak zorundadır. Belgeleri varsa bizimle tartışabilirler. Böyle kararlar alan parlamentolara şöyle seslenebiliriz, ‘Böyle karar aldıysanız, bizi de belgelerle inandırın.’ Elimizdeki belgelerle herkese hodri meydan diyebilecek noktadayız.’

Gazi Üniversitesi Atatürk Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hale Şıvgın da toplantıda büyük bölümü bilim adamı olmak üzere 53 katılımcının yer alacağını belirterek, ‘Bilgi Üniversitesi’nde yapılan konferansta bilim adamı olmayan pek çok konuşmacı vardı ve tek yönlü, tek taraflı hamasi konuşmalar oldu’ dedi.

Bilgi Üniversitesi’ndeki konferansa katılanlardan Prof. Dr. Baskın Oran ile Prof. Dr. Fikret Adanır’ın da sempozyumda bildiri sunacağını belirten Şıvgın, sempozyumun tek yanlı olmamasına özen gösterdiklerini kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.