İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Prof. Dr. Mccarthy: `Ermeniler neler olduğunu anlamak için düşünmüyor´

İstanbul – ABD’nin Louisville Üniversitesi Öğretim Üyesi, tarihçi Justin McCarthy, Ermeni soykırımı iddialarının propaganda amaçlı belgelere ve dolaylı anlatımlara dayandığını belirterek, “Ermenilerin Türklerle ilgili problemi şu; hiçbir zaman 1914-1915’te neler olduğunu anlamak için durup düşünmüyorlar” dedi.

“Uluslararası Türk Arşivleri Sempozyumu”nda, “Osmanlı Arşivleri ve Ermeniler-Van’daki Ermeni İsyanı Örneği” konulu sunum yapan McCarthy, soykırım iddialarının Doğu Anadolu’da faaliyet gösteren çoğu ABD’li misyonerlerin dolaylı olarak edindiği abartılı bilgiler, propaganda amaçlı hazırlanan belgeler ve Ermenilerin taraflı iddialarına dayandığını anlattı.

McCarthy, tarihi yazarken Ermeni ve Türk kaynaklarına birlikte bakılması gerektiğini vurgulayarak, “Çünkü bunlar bu savaşta bulunan ve etkilenen taraflardı” dedi.

McCarthy, şunları kaydetti:

“Ermeni kaynakları asla düzgün şekilde yorumlanmamıştır. Ermeni kaynaklarına göre, Ermeniler asla hiçbir şekilde yanlış bir şey yapmamışlardır. Ermenilerin Türklerle ilgili problemi şu; hiçbir zaman 1914-1915’te neler olduğunu anlamak için durup düşünmüyorlar. Bunu anlamak için mutlaka askeri manevraları çok iyi anlamanız gerekir, ayık bir şekilde ciddi bir analiz yapmanız gerekir. Osmanlılar ne yapmıştır, ne yapmamalıydı? Bunları incelemeniz gerekir. Aynı zamanda raporların duygusal olmaması, romantize edilmemiş olması gerekmektedir.”

Osmanlı askerlerinin yazışmalarında somut bilgilere yer verildiğini ve bunun üzerine tarih yazılabileceğini ifade eden McCarthy, şunları kaydetti:

“Ermeni raporlarına baktığınızda daima Ermenilerin iyi eylemlerini yazıyor. Ama Osmanlı raporları hem iyi, hem kötü şeylere yer veriyor. Size sahte Talat Paşa telgrafları vermiyorlar, Ermenilerin yaptığı gibi büyükbabalarının büyükbabalarının anlatılmış sahte anılarını aktarmıyorlar.”

Kaynak : Anadolu Ajansı

Yorumlar kapatıldı.