İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye´de 1100 Hıristiyan misyoner var

Türkiye’de 1100 Hıristiyan misyoner var

ABD Raporu’nda Diyanet İşleri’nin misyonerliğe karşı kampanya başlattığı, Hıristiyanlara ve kiliselere karşı tehdit ve saldırıların olduğu yazıyor

10.11.2005

Türkiye’de kaç Hıristiyan misyoner faaliyet yürütüyor? İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, 20 Mart 2005 tarihinde TBMM’de bir soru önergesini yanıtlarken “Türkiye’de misyonerlerin sayısı belli değildir. Misyonerlik faaliyetleri gizlilik içinde yürütüldüğünden sayılarını tespit etmek mümkün değildir” demişti. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı, Hıristiyan kuruluşlara atfen bu sayının “yaklaşık 1100” olduğunu açıkladı.

Bakan Condoleezza Rice tarafından önceki gün kamuoyuna duyurulan Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nun Türkiye bölümünde misyonerlik önemli bir yer işgal etti. Raporda, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın misyonerliğe karşı kampanya başlattığı, üst düzey yetkililerin misyonerlerden bir tehdit olarak bahsettiği, medyada ‘Hıristiyan karşıtı’ yayınların arttığı, Hıristiyanlara ve kiliselere karşı tehdit ve saldırıların olduğu yazıldı. Basındaki Yahudi karşıtı yayınların da devam ettiği öne sürüldü.

7 milyon Alevi

Geçen yılki raporda “5 ila 12 milyon” Alevi olduğu söylenmişti, bu yıl ise Aleviler’in sayısı “yaklaşık 7 milyon” olarak tahmin edildi. Gayri müslim azınlıkların nüfusları da tek tek belirtildi.

Raporda, daha önceki yıllarda olduğu gibi, Türkiye’de dini özgürlüklerin Anayasa ile korunduğu ama uygulamalarda bazı sıkıntıların görüldüğü belirtildi. Kamu binaları, üniversiteler, okullar ve işyerlerinde türban yasağının sürdüğü, gayri müslimlerin hükümet kuruluşları, ordu ve poliste kariyer sahibi olmasının etkin bir biçimde engellendiği yönündeki iddialar hatırlatıldı.

ABD raporunda, ‘ekümenik’ olarak tanımlanan Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun yeniden açılması talebinin yerine getirilmediğinin altı çizildi. Patrikhane’nin önünde gösteri düzenlendiği ve bahçesine bomba atıldığı, bunun üzerine polisin dini liderleri korumaya aldığı da raporda vurgulandı.

İşte şikayetleri

Raporda Türkiye’de din özgürlüğünün sınırları ile ilgili şu örnekler verildi:

* St. Paul Kiliseler Birliği, Antalya’daki terk edilmiş bir kilise binasını satın almak istiyor. Dışişleri Bakanlığı 2001 yılından beri birliğin binayı alıp alamayacağını inceliyor.

* Tarsus’ta yaşayan Protestanlar sürekli taciz edildiklerini, kendilerini rahatsız edenlerin arasında devlet memularının da olduğunu söyledi.

* Hükümet misyonerlere karşı büyük bir kampanya başlattı. Diyanet İşleri Başkanlığı misyonerlik karşıtı bir vaaz taslağı hazırlayarak imamlara dağıttı. Başkanlık ayrıca misyonerlerin Haçlılarla bağlantılı olduğunu savunan bir kitap yayınladı. Öğrencilere ve milletvekillerine ücretsiz dağıtılan kitapta “Müslümanlar’ın tarih boyunca İslamı kabul ettirmek için asla zor kullanmadıkları ancak Hıristiyanlar’ın dinlerini yaymak için şiddete bile başvurdukları” söylendi.

* Milli Hareket Partisi’nin 3 üyesinin sonradan Hıristiyan olan ve 2003 yılında Bursa’da İncil dağıtan Yakup Cindilli adlı kişiyi dövmeleriyle ilgili dava henüz sonuçlanmadı.

* Misyonerlerin İstanbul, İzmir ve Ankara’da İncil dağıtmasının ardından medya karşıt yayınlara başladı. atv televizyonu Protestan Kilisesi’yle bir seks tarikatı arasında bağlar olduğunu iddia etti. Yeni Şafak misyonerlerin Müslümanlar’ı hipnotize ettiğini iddia etti.

Haber: Ruşen ÇAKIR

Yorumlar kapatıldı.