İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye, Avrupa Birliği´ne katılım yolunda 230 ev ödevi yapacak

1-GİRİŞ

Aralık 1997’de yapılan Lüksemburg zirvesi’nde Avrupa Konseyi, Katılım Ortaklığı Belgesinin genişletilmiş katılım öncesi stratejisinin ana vasfı olmasına, böylece üye ülkelere yapılacak her türlü yardımı tek bir çerçeve kapsamında harekete geçirmeye karar vermiştir. Böylece Topluluk, yardımlarını her adayın özel ihtiyaçlarına yönelterek, üyeliğe dair özel sorunların üstesinden gelinmesinde destek sağlayacaktır.

Türkiye’nin ilk Katılım Ortaklığı Belgesi Konsey tarafından Mart 2001’de kabul edilmişti. Komisyon’un Ekim 2002 tarihli genişleme Strateji Belgesi’nde, Komisyon’un Türkiye için revize edilmiş bir Katılım Ortaklığı Belgesi teklif edeceği belirtilmişti. Ardından Mart 2003’te Komisyon tarafından revize edilmiş Katılım Ortaklığı Belgesi sunuldu ve aynı yılın mayıs ayında Konsey tarafından kabul edildi. Komisyon Ekim 2004 tavsiyesinde, siyasi reform sürecinin kalıcılığı ve geri alınamazlığını güvence altına almak amacıyla, AB’nin siyasi reformların ilerleyişini yakından takip etmesi gerektiğini öne sürdü. Komisyon özellikle, revize edilmiş bir Katılım Ortaklığı belgesinin 2005’te kabul edilmesini öne sürdü.

Türkiye’nin, Katılım Ortaklığı Belgesi’ndeki önceliklere cevap verecek özel tedbirleri ve zaman çizelgesini içeren bir plan hazırlaması beklenmektedir.

Revize edilmiş Katılım Ortaklığı belgesi, Aday ülkenin üyelik hazırlıklarına yardım etmede kullanılacak bir dizi siyaset aracına temel teşkil eder. Revize edilmiş Katılım Ortaklığı Belgesi bilhassa, gelecekteki siyasi reformlara bir temel ve gelecekteki ilerlemelerin ölçülebileceği bir kıstas teşkil eder.

2-İLKELER

Türkiye için belirlenmiş ana öncelikler, 1993 Avrupa Konseyi Kopenhag zirvesinde belirlenmiş kriterlerini ve Konsey tarafından 3 Ekim 2005’te kabul edilmiş müzakere çerçevesinin gereklerini yerine getirme kapasitesine bağlıdır.

3-ÖNCELİKLER

Bu Katılım Ortaklığı B elgesi’nde sıralanan öncelikler, ülkenin önümüzdeki birkaç yıl içinde tamamlamasını veya ciddi ilerleme kaydetmesini beklemenin gerçekçi olacağı türde öncelikler olarak seçilmişlerdir. Bir-iki yıl içinde tamamlanması beklenen kısa vadeli öncelikler ile, üç-dört yıl içinde tamamlanması beklenen orta vadeli öncelikler arasında bir ayrım yapılmıştır. Öncelikler hem yasal düzenlemeleri hem bunların hayata geçirilmesini kapsar.

Revize edilmiş Katılım Ortaklığı Belgesi, Türkiye’nin üyelik hazırlıklarındaki öncelikli alanları belirtir. Ancak yine de Türkiye son aşamada, İlerleme Raporu’nda belirtilen tüm meselelere yanıt vermek durumundadır. Türkiye’nin Ortaklık Anlaşması, Gümrük Birliği ve AT-Türkiye Ortaklık Konseyi’nin tarım ürünleri ticaret rejimindeki gibi ilgili kararları uyarınca, müktesebatın yasal yakınlaşma ve hayata geçirmeye yönelik vaatlerini yerine getirmesi de önem taşır.

3.1. Kısa vadeli öncelikler

Genişletilmiş Siyasi Diyalog ve Siyasi Kriterler

Demokrasi ve hukukun üstünlüğü

KAMU YÖNETİMİ

Daha fazla etkinlik, sorumluluk ve şeffaflık sağlamak amacıyla kamu yönetimi ve personel politikasında reformları sürdürmek.

Özellikle son kabul edilen yasaları hayata geçirmek suretiyle etkin, şeffaf ve katılımcı bir yerel yönetim sağlamak.

Tümüyle işlevsel bir Ombudsman sistemi oluşturmak.

SİVİL-ASKER İLİŞKİLERİ

Ordu üzerindeki sivil kontrolü, AB ülkelerindeki uygulamalarla aynı çizgiye getirmeyi sürdürmek. Sivil makamların özellikle milli güvenlik stratejisinin oluşturulması ve hayata geçirilmesi alanlarında denetleyici işlevlerini tümüyle yerine getirebilmesini sağlamak. Güvenlik işlerinin yürütülmesinde daha çok sorumluluk ve şeffaflık sağlamaya yönelik adımlar atmak.

Ordu ve savunma politikası ve bununla ilgili her türlü harcama üzerinde, harici denetimler de dahil olmak üzere, parlamentonun tümüyle gözetimini sağlamak.

Askeri mahkemelerin sivilleri yargılamaya yönelik geri kalmış olan her türlü yetkisini ortadan kaldırmak.

YARGI SİSTEMİ

Yeni Ceza Kanunu dahil olmak üzere, insan hakları ve temel özgürlüklerle ilgili yasaların tüm yargı makamlarınca tutarlı bir şekilde Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu ve ilgili içtihatla aynı çizgide yorumlanmasını sağlamak.

Özellikle Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu ve yeni hâkim ve savcıların atanması konularında, yargının bağımsızlığını güvence altına almak.

Mahkeme salonlarının düzenlenme şekli dahil olmak üzere, cezai soruşturmalar sırasında savcı ve savunma arasında eşitlik sağlamak.

Hâkim ve savcıların Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’nun uygulanması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihadı hakkında eğitilmesine devam edilmesi.

Yargının etkinliğini, özellikle kurumsal kapasitesini pekiştirme ve yeni Medeni Usul Hukuku kabul etmek suretiyle güçlendirmek.

Bölgesel ara temyiz mahkemeleri kurmak

Yolsuzlukla mücadele polİtİkasI

Yolsuzlukla mücadele içindeki tüm kurumları ve bu kurumlar arasındaki koordinasyonu güçlendirmek.

Devlet Memurlarının Ahlaklı Davranış İlkeleri Yönetmeliği’nin uygulanmasını sağlamak ve bunun kurallarını seçilmiş yetkilileri, yargıyı, akademisyenleri ve askeri personeli de içine alacak şekilde genişletmek.

Milletvekillerinin dokunulmazlık kapsamını Avrupa uygulamaları ile aynı çizgiye getirmek.

İnsan hakları ve azınlıkların korunması

ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI HUKUKUNA UYUM

İlgili Birleşmiş Milletler ilkelerine uygun, bağımsız ve yeterli kaynaklara sahip bir Milli İnsan Hakları Kurumu’nun aktif desteğiyle insan haklarını geliştirmek. İnsan haklarını davalarını, sağlam istatistiki verilerle birlikte takip etmek.

Polis güçlerinin insan hakları ve soruşturma teknikleri alanlarındaki eğitimlerini, bilhassa işkence ve kötü muameleyle mücadeleyi güçlendirmek amacıyla genişletmek.

Uluslararası Kişisel ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin opsiyonel protokollerini onaylamak. İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına Yönelik Avrupa Konvansiyonu’na uymak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını tümüyle yürürlüğe koymak.

Yeniden yargılanma hakkına ilişkin yasal provizyonları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ilgili kararlarına uygun şekilde uygulamak.

Ayrımcılık göstermeden ve dil, siyasi görüş, ırk, cinsiyet, ırk veya etnik kök, din veya inanç, engelli olup olmama, yaş veya cinsel tercihlerinden bağımsız olarak tüm bireylerin insan hakları ve temel özgürlüklerden tümüyle yararlanmasını yasalar ve uygulamalarla garanti altına almak.

Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’nun kamu yetkililerince ayrımcılığın genel olarak yasaklanmasına dair 12 no’lu protokolünü onaylamak.

Sivil ve Siyasi Haklar

İŞKENCENİN VE KÖTÜ MUAMELENİN ÖNLENMESİ

İşkence ve kötü muameleye “Sıfır Hoşgörü” politikası bağlamında kabul edilmiş tedbirlerin, Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’na ve Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin tavsiyelerine uygun şekilde yürütülmesini sağlamak.

Cezasız kalmaya karşı mücadeleyi yoğunlaştırmak. Savcıların davaları zamanında ve etkin bir şekilde soruşturmasını, böylece faillerin belirlenmesini ve mahkemelerce cezalandırılmasını sağlamak.

İstanbul Protokolü’nün ülke çapında, bilhassa tıbbi ekspertizi artırarak uygulanmasını sağlamak.

BM işkenceyle mücadele konvansiyonunun cezaevlerini bağımsız olarak gözetleyecek bir sistem kurulmasına yönelik opsiyonel protokolünü onaylamak.

ADALETE ERİŞİM

Yasal yardım ve nitelikli mütercimlik hizmetlerine erişim gibi etkili savunma olanaklarını geliştirmek.

Vatandaşların özel olarak bir avukatla görüşebilme ve akrabalarının en başından itibaren gözaltına alındığından haberdar edilmesine dair haklarının bilincinde ve bunları uygulayabilecek konumda olmasını sağlamak. Dernekleşme ve derneklere üye olma özgürlüğü.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ, ÖRGÜTLENME VE BARIŞCI TOPLANMA HAKKI

Basın özgürlüğü dahil olmak üzere ifade özgürlüğünün uygulanmasını, Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı ile aynı çizgiye getirmek.

Görüşlerini şiddet içermeden dile getirdiği için hakkında dava açılan veya hüküm giyen kişilerin durumlarını iyileştirmeye devam etmek.

Dernekleşme ve derneklere üye olma özgürlüğüne dair tüm reformları Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu ve ilgili içtihada uygun şekilde hayata geçirmek. Güvenlik güçlerinin aşırı kuvvet kullanmalarını önleyecek tedbirleri hayata geçirmek.

Siyasi partilerle ilgili yasaları Avrupa’daki uygulamalarla aynı çizgiye getirmek.

Siyasi partilerin finansman ve denetimini Avrupa’daki uygulamalarla aynı çizgiye getirmek.

Sivil toplumun ülke içindeki gelişimini ve kamu politikalarının şekillendirilmesinde katılımını kolaylaştırmak.

Türk sivil toplumu ile Avrupalı ortakları arasında açık iletişim ve işbirliğini kolaylaştırmak ve teşvik etmek.

DİN ÖZGÜRLÜĞÜ

Gayrımüslim azınlıkların ve cemaatlerin karşı karşıya bulunduğu tüm sorunlara ayrıntılarıyla ve ilgili Avrupa standartlarıyla aynı çizgide hitap eden bir yasa çıkarmak. Gayrımüslim dini cemaat vakıflarına ait olan veya geçmişte ellerinde bulunan mülklerin, yukarıda belirtilen yasanın kabulünü bekleten makamlarca her türlü satış veya istimlâkını askıya almak.

Tüm bireyler ve dini cemaatlerce düşünce, vicdan ve din özgürlüğünün uygulanmasına dair yasaları Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’na uyacak şekilde kabul etmek ve hayata geçirmek, Avrupa Konseyi’nin Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Komisyonu’nun konuyla ilgili tavsiyelerini dikkate almak.

Bu cemaatlerin üye ülkelerdeki uygulamalarla aynı çizgide işleyebilmesi için gereken şartların oluşturulması. Buna cemaatlerin, üyelerinin ve varlıklarının, din adamlarının okul, atama ve eğitimlerinin ve mülkiyet haklarından yararlanmalarının yasalar ve yargı tarafından, Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu 1 No’lu Protokolüne uygun olarak korunması da dahildir.

Ekonomik ve Sosyal Haklar

KADIN HAKLARI

Medeni Kanun, yeni Ceza Kanunu ve Aile Koruma Yasası başta olmak üzere kadın haklarıyla ilgili yasaların hayata geçirilmesi.

Namus cinayetleri dahil olmak üzere, kadınlara yönelik her türlü şiddete karşı tedbirler almak. Hâkim ve savcıların, polisin, belediyelerin ve diğer sorumlu kurumların özel olarak eğitilmesini ve şiddet riski altındaki kadınlar için tüm büyük belediyelerde mevcut yasalara uygun şekilde kadın sığınakları kurulmasını sağlamak.

Eğitimleri ve işgücü piyasasına ve siyasi ve sosyal yaşama katılımları dahil olmak üzere kadının toplumdaki rolünü daha da geliştirmek ve bu hedeflere ulaşmak için kadın örgütlerinin gelişmesini desteklemek.

SENDİKAL HAKLAR

Örgütlenme hakkı, grev hakkı ve toplusözleşme hakkı başta olmak üzere tüm sendikal haklara AB standartları ve ilgili ILO konvansiyonları uyarınca uyulmasını sağlamak.

Sosyal diyaloğu güçlendirmek, AB ortaklarıyla işbirliğini kolaylaştırmak ve teşvik etmek.

AZINLIK HAKLARI, KÜLTÜREL HAKLAR, AZINLIKLARIN KORUNMASI

Kültürel çeşitliliği sağlamak ve azınlıklara, Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’na, Avrupa Konseyi Ulusal Azınlıkların Korunmasına Yönelik Çerçeve Konvansiyonu’na ve üye ülkelerdeki en iyi uygulamalara uygun şekilde, azınlıklara yönelik saygı ve korumayı artırmak.

Bilhassa mülkiyet haklarından yararlanma konusunda azınlıkların yasal korumasını, Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’nun 1 No’lu Protokolü’ne uygun olarak taahhüt etmek.

Türkçe dışındaki dillerde radyo/televizyon yayınlarına etkin şekilde erişim sağlamak.

Özellikle yerel ve bölgesel özel televizyon kanalları üzerindeki mevcut engelleri kaldırmak.

Türkçe dışındaki dillerin eğitilmesini destekler nitelikte, uygun tedbirler kabul etmek.

DOGU VE GÜNEYDOĞU’DAKİ DURUM

Güneydoğu’daki korucu sistemini kaldırmak. Alanı mayınlardan temizlemek.

Bölgeler arası eşitsizlikleri azaltmaya, özellikle Güneydoğu Türkiye’deki durumu ekonomik, sosyal ve kültürel fırsatları tüm vatandaşlar için geliştirerek iyileştirmeye yönelik kapsamlı bir yaklaşım geliştirmek.

Ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin eski yerleşimlerine dönüşünü kolaylaştırmayı amaçlayan ve BM Genel Sekreteri’nin Yerlerinden Edilmiş Kişiler Özel Temsilcisi’nin tavsiyelerine uyan tedbirler almak.

Güneydoğu’daki güvenlik durumunun bir sonucu olarak kayıp ve hasara uğramış olanlara adil ve hızlı bir şekilde tazminat sağlamak.

Bölgesel meseleler ve uluslararası yükümlülükler

KIBRIS

Kıbrıs sorununun BM çerçevesi içinde ve Birliğin kurucu ilkeleriyle aynı çizgide kalarak kapsamlı bir şekilde çözülmesine dair çabaları desteklemeye devam etmek.

Ankara Anlaşması’nı Kıbrıs dahil olmak üzere 10 yeni AB Üye Ülkesinin katılımına uyarlayan protokolü tümüyle hayata geçirmek.

Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti dahil olmak üzere tüm AB üye ülkeleri arasındaki ikili ilişkilerin normale dönmesine yönelik adımlar atmak.

SINIR İHTİLAFLARININ BARIŞÇI YOLLARLA ÇÖZÜMÜ

Mevcut her türlü sınır ihtilafını, gerekirse Uluslararası Adalet Divanı dahil olmak üzere BM Şartı uyarınca ihtilafların barışçı yollarla çözülmesi ilkesine uygun şekilde çözme çabalarına devam etmek.

ORTAKLIK ANLAŞMASI’NDAN DOĞAN YÜKÜMLÜLÜKLER

Gümrük Birliği dahil olmak üzere Ortaklık Anlaşması kapsamında verilmiş sözlerin hayata geçirilmesini sağlamak.

Ekonomik kriterler

IMF ve Dünya Bankası ile kararlaştırılmış mevcut yapısal reform programını uygulamaya devam etmek, özellikle kamu harcamalarının kontrolünü sağlamak.

Başta ihtiyati ve şeffaflık sağlayıcı düzenlemeler ve bunların gözetiminin uluslararası standartlara getirilmesi olmak üzere, finans sektörü reformlarının uygulanmasını tamamlamak.

Piyasayı düzenleyici makamların bağımsızlığını güvence altına almak.

Devlete ait varlıkların, özellikle sosyal bileşeni de dikkate alarak devlete ait bankaların özelleştirilmesini hızlandırmak.

Bilhassa enerji, tütün ve şeker alanlarında pazarın liberalleştirilmesine ve fiyat reformlarına devam etmek.

AB ile ekonomik diyaloğu özellikle Katılım Öncesi Mali Gözetim prosedürleri çerçevesinde, makroekonomik istikrarı ve öngörülebilirliği sağlayıcı uygun tedbirlere ve yapısal reformların uygulanmasına ağırlık vererek devam ettirmek.

Kayıtdışı ekonomi sorununa yönelik çözümleri hayata geçirmek.

Özellikle genç nüfusa yönelik mesleki eğitim çabalarını artırmak.

İşgücü pazarındaki dengesizliklere çözüm getirmek.

Ticari mahkemelerin işleyişi başta olmak üzere, iş ortamını iyileştirmek. Bu amaçla, yargının bağımsızlığına ve bilirkişi şahit sisteminin uygun kullanımına özellikle dikkat ederek, ticari yargının işleyişini iyileştirmek.

Finans sektörü reformunu tamamlamak ve tarım sektörü reformuna devam etmek.

Genç nesle ve geri kalmış bölgelere özellikle dikkat ederek, genel eğitim ve sağlık düzeyinin artırılmasını sağlamak.

Doğrudan dış yatırımların gelişini kolaylaştırmak ve teşvik etmek.

Yükümlülüklerini üstlenme kapasitesi

MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI

Ticaretin önündeki teknik ve idari engelleri kaldırma işini tamamlamak. Etkin bir piyasa içi kontrolünü ve malların serbest dolaşımını sağlamak.

Antlaşmanın 28-30. maddelerine aykırı önlemleri belirleme işini tamamlamak ve bu maddeleri kaldırmak. Özellikle, otomatik olmayan ithalat izinlerinin tümünü kaldırmak ve uyumlandırılmamış alanlarda karşılıklı tanıma ilkesini hayata geçirmek.

Üye ülkelerin nakliyecilerine, uyrukları veya önceki uğrak limanları nedeniyle ayrımcılık uygulanması suretiyle malların serbest dolaşımını önleyen tüm kısıtlamaları kaldırmak.

Sertifikalandırma, uygunluk değerlendirmesi ve CE işaretini Yeni ve Küresel Yaklaşım yönergelerine uygun şekilde hayata geçirmek; mevcut piyasa gözetim ve uygunluk değerlendirme yapılarını ekipman ve eğitimle güçlendirmek ve uyumlu idari altyapıyı oluşturmak.

Etkili yasal metroloji altyapısı geliştirmek ve bilimsel ve endüstriyel metrolojinin daha geniş çevrelerce kullanımını kolaylaştırmak.

İŞYERİ AÇMA HAKKI VE HİZMET SUNMA ÖZGÜRLÜĞÜ

Milli yasalarda, Avrupa Topluluğu Antlaşması’nın işyeri kurma hakkı ve hizmet sunma özgürlüğüne ilişkin maddelerine yönelik potansiyel engelleri taramak için bir yöntem ve yol haritası belirlemek.

Gereken idari kapasitenin oluşturulması dahil olmak üzere, mesleki nitelikleri karşılıklı tanıma müktesebatına uyum için bir yol haritası belirlemek ve bunu hayata geçirmeye başlamak.

Posta hizmetleri müktesebatının hayata geçirilmesi için bir yol haritası belirlemek.

SERMAYENİN SERBEST DOLAŞIMI

AB kaynaklı doğrudan dış yatırımları tüm ekonomik sektörlerde olumsuz etkileyen tüm kısıtlamaları kaldırmak.

KAMU İHALELERİ

Kamu ihale yasalarının müktesebatla uyumlandırılmasını, bilhassa kamu hizmet sektöründeki imtiyazlar ve revizyon prosedürleri alanlarında hızlandırmak.

Kamu İhale Kurumu’nun yetkisini, yeni Kamu İhale Yasasını uygulayabilecek şekilde artırmak.

FİKRİ MÜLKİYET HAKKI

Fikri mülkiyet hakkı yasalarının uygulanmasını iyileştirmek, bunun için idari yetkileri, ve polis ile yargı arasındaki işbirliğini güçlendirmek. Özellikle kitaplar ve diğer medya üzerinde ticari marka ve korsan mal sahtekârlığına çözüm getirmek.

İlaç sektöründe askıda bulunan jenerik uygulamalarında, karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm üzerinde AB ile anlaşmaya varmak.

REKABET

Çelik gibi hassas sektörler de dahil, Devlet yardımları ile ilgili müktesebata uyum, ulusal bir devlet yardımı gözlem otoritesi kurulması ve devlet yardımlarının sıkı denetiminin sağlanması.

Rekabet ve devlet yardımı alanında şeffaflık ve sürekli bilgi alışverişinin sağlanması.

Antitröst alanında ikincil yasaların tümüyle uyumlandırılması

FİNANSAL HİZMETLER

Yeni Bankacılık Yasası uyarınca gerekli uygulama önlemlerinin kabul edilmesi. Kredi kurumları ve yatırım firmalarına yönelik yeni sermaye gereklilikleri çerçevesindeki yol haritasının uygulanması doğrultusunda daimi ilerleme sağlanması.

Bankacılık dışı finans sektöründe, gerekli olduğu yerlerde idari yapıların rasyonelleştirilmesi de dahil, ihtiyati ve idari standartların güçlendirilmesi.

BİLGİ TOPLUMU VE MEDYA

Vergi ve lisans yasalarının uygulanmasının sağlanması.

Elektronik komünikasyonda, özellikle vergi ve lisans hukuku, kiralanmış hatlar, ulaşım ve bağlantı, taşıyıcı (ön)-seçimi ve sayı taşınabilirliği alanlarında ilgili yasaların kabul edilip uygulanması. Televizyon-radyo düzenleyici otoritelerinin kapasite ve bağımsızlığının güçlendirilmesi.

İşitsel-görsel politika alanındaki yasalara uyumun, özellikle sınır tanımayan Televizyon Yönergesi ile ilgili olarak, devam etmesi.

TARIM VE KIRSAL KALKINMA

Kırsal kalkınma ile bağlantılı AB kurumlarıyla birlikte çalışacak uygun idari yapıların kurulması ve gerekli yasal önlemlerin alınması.

GIDA GÜVENLİĞİ, VETERİNERLİK VE BİTKİ SAĞLIĞI POLİTİKASI

AB gerekliliklerine uygun hayvan kimlik teşhisi ve büyükbaş hayvan kaydı sistemine daha fazla uyum sağlanması ve koyun ve keçilerin kimlik teşhisi ve hareketlerinin kayıt altına alınması konusunda adım atılmaya başlanması.

Başlıca hayvan hastalıklarının ortadan kaldırılması yönünde bir strateji kabul edilmesi.

Gıda işleme kurumlarının, AB hijyen ve kamu sağlığı standartlarını karşılayacak şekilde modernleştirilmesi için bir program hazırlanması.

Atık ve ölü hayvan programlarının uygulanması.

BALIKÇILIK:

Balıkçılık idaresi, kontrolü, ticareti ve yapısal uyum yasalarının müktesebata uyumlu hale getirilmesi.

NAKLİYE POLİTİKASI

Kıbrıs bandıralı gemiler ve Kıbrıs ticaretine hizmet eden gemiler üzerindeki bütün mevcut kısıtlamaların ve AB’ye üye ülkelerin nakliye uçaklarına uyrukları temelinde ayrımcılık yapan havacılık anlaşmaları maddelerinin kaldırılması.

Bütün nakliye usullerinde nakliye müktesebatıyla uyumun sürdürülmesi.

Denizcilik idaresinin, özellikle Devlet bandıra kontrolüyle ilgili güçlendirilmesi ve Türk filosunun güvenlik sicilinin, Paris Anlaşması’nın belirlediği kara listeden çıkarılacak şekilde düzeltilmesi.

Türk filosu nakliye rotasını AB standartlarına uyumlu hale getirecek bir programın kabul edilmesi.

ENERJİ

Elektrik, doğalgaz ve nükleer enerji ile ilgili düzenleyici otoritenin bağımsızlığının ve etkin işleyişinin sağlanması.

Rekabetçi bir iç enerji pazarının, elektrik ve gaz yönergeleriyle uyumlu şekilde kurulmasının sağlanması.

Daha geniş Avrupa enerji pazarının parçası olarak adım adım entegre edilen bir bölgesel enerji pazarının yaratılmasının desteklenmesi. Sınırlar arası ticaret ve üçüncü tarafların katılımı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması.

Müktesebat ile uyumlu yasal çerçevenin uygulanmasını kolaylaştıracak bir enerji stratejisi geliştirilmesi.

Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları ve bu sektörlerde idari kapasitenin geliştirilmesi konularında müktesebata uyumun başlatılması.

VERGİ

Özellikle vergi oranları, vergi muafiyetleri, yanı sıra vergi yapısı ile ilgili olarak vergi yükümlülüklerine ve katma değer vergisine uyumun devam etmesi ve ayrımcı muamelelere neden olabilecek vergi düzenlemelerinin ortadan kaldırılması.

AB üyesi ülkelerle vergi kaçakçılığıyla mücadele önlemlerinin uygulanmasını kolaylaştıracak bilgi alışverişine dair hükümler de dahil, doğrudan vergi alanında müktesebatla uyumun devam etmesi.

Ticari Vergi Yasası ilkelerine tabi olunması ve müstakbel yasaların Ticari Vergi Yasası ilkelerine uyumunun sağlanması.

Vergi İdaresi’nin, vergi mükelleflerinin tabiyetini artıracak şekilde modernize edilmesi ve güçlendirilmesi, yanı sıra doğrudan vergilerin, katma değer vergilerinin ve gümrük gelirlerinin ve diğer dolaylı vergilerin toplanması çabalarının artırılması. Yolsuzlukla mücadele yönünde etkili araçların yaratılması.

AB ile üye devletler arasındaki elektronik veri alışverişine imkân verecek gerekli internet sistemlerinin geliştirilmesi için hazırlıklara başlanması.

İSTATİSTİKLER

AB standartlarıyla uyumlu yeni bir istatistik yasasının kabulü ve uygulanması için prosedürlerin tamamlanması.

Bilhassa aşağıda sayılan öncelikli alanlardaki istatistikleri geliştirecek bir stratejinin hayata geçirilmesi: demografi ve emek piyasası istatistikleri, bölgesel istatistikler, ticari istatistikler (ticari siciller dahil) ve tarımsal istatistikler.

Kararlaştırılmış sınıflandırmaların kabul edilmesi ve ticari sicillerde uygun İstatistiksel birimlerin oluşturulması.

Ulusal muhasebe metodolojisinin ESA 95 ile uyumlu olarak düzeltilmesi.

SOSYAL POLİTİKA VE İSTİHDAM

Mali yatırım için, uyum maliyetleri ve elverişli tüzel ve özel kaynakların gerçekçi şekilde belirlenmesi temelinde, yıllık bir plan geliştirilmesi.

Sendika faaliyetlerine dair kısıtlayıcı hükümlerin ortadan kaldırılmasıyla ve sendika haklarına saygının sağlanmasıyla, etkin bir sosyal diyalog için koşulların yaratılması.

Sosyal tarafların kapasitesini artırma çabalarının, bilhassa istihdam ve sosyal politikanın, özerk sosyal diyalog yoluyla olgunlaştırılması ve uygulanması konusunda söz konusu tarafların gelecekte oynayacakları rol bakımından desteklenmesi.

Çocuk işçiliğini önleme yönündeki çabaların sürdürülmesi.

Müktesebatın hayata geçirilmesinde yer alan bütün kurumların kapasitelerinin artırılması.

TEŞEBBÜS VE ENDÜSTRİ POLİTİKASI

Çelik sektörünün, sektörün yaşayabilirliğini garanti altına almayı hedefleyen kapsamlı bir ulusal program ve devlet yardımlarına dair AB şartı kurallarına uyum çerçevesinde yeniden yapılandırılmasının devam ettirilmesi.

Yabancı yatırımı teşvik edecek bir stratejinin geliştirilmesi ve uygulanması.

BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL AYGITLARIN KOORDİNASYONU

Ekonomik ve sosyal uyum için, bölgesel eşitsizliklerin azaltılması amacıyla stratejik çerçeve geliştirilmesine devam edilmesi.

AB’nin katılım öncesi fonlarının kullanılması için gerekli yasal ve idari çerçevenin kurulması.

ADALET, ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK

Bütün yasa uygulama kurumlarının geliştirilmesi ve güçlendirilmesine, kurumlararası işbirliğinin geliştirilmesi de dahil, statü ve işleyişlerinin Avrupa standartlarına uygun hale getirilmesine devam edilmesi. Polis Etiği Yasası’nın kabul edilmesi. Polis ve jandarmanın güvenilirliğinin artırılmasını sağlayacak bağımsız ve etkin bir şikâyet sisteminin kurulması. Modern soruşturma tekniklerinin ve suç önleme stratejilerinin kullanılmasının geliştirilmesi. Adli polisin eğitimi ve kapasitesinin artırılması yönünde adımlar atılması.

Göç ve iltica ile ilgili Ulusal Eylem Planı’nın uygulanması, yasadışı göç ile mücadele edilmesi ve AB ile bu yöndeki anlaşmaların sonuca vardırılması çabalarının devam etmesi.

Sınır denetimine yönelik Ulusal Eylem Planı’nın, bilhassa profesyonel bir askeri olmayan sınır muhafızının kurulması yönünde adımlar atılması ve sınırların mayından arındırılması yoluyla uygulanmasına başlanması.

Örgütlü Suça yönelik bir ulusal stratejinin kabul edilip uygulanması. Örgütlü suç, uyuşturucu, insan ticareti, yolsuzluk, sahtekârlık ve karapara aklama ile mücadelenin güçlendirilmesi.

AB Uyuşturucu Stratejisi ve Eylem Planı ile uyumlu bir, ulusal uyuşturucu stratejisinin geliştirilmesi ve uygulanmaya başlanması.

Kişisel bilgilerin korunmasına yönelik, müktesebat ile uyumlu bir yasanın kabul edilmesi ve bağımsız bir idari otoritenin kurulması.

Avroyu kalpazanlığa karşı korumaya muktedir bir birimin tasarlanması.

BİLİM VE ARAŞTIRMA

Entegre bir araştırma stratejisinin tasarlanmasına ve uygulanmasına başlanması.

EĞİTİM VE KÜLTÜR

Sokrates, Leonardo da Vinci ve gençlik programlarına katılımı artıracak Ulusal Ajansın işleyişinin kolaylaştırılması. Kültür 2000 programına katılımın teşvik edilmesi.

ÇEVRE

Müktesebatın aktarımı ve uygulanması için gözden geçirilmiş bir programın kabul edilmesi. Mali yatırım için plan geliştirilmesi

Çerçeve yasası, uluslararası çevre anlaşmaları ve doğanın korunması, su kalitesi, birleşik kirlenmeyi önleme kontrolü ve atık yönetimi konularındaki yasayla ilgili müktesebatın aktarımı ve uygulanmasına devam edilmesi.

Çevre gereklerinin diğer sektörel politikalara entegrasyonuna devam edilmesi.

Çevre yasasının idari kapasitesini ve uygulanmasını güçlendirecek bir planın geliştirilmesi.

Sınırlararası su işbirliğinin, su çerçeve yönergesi ve AB’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar doğrultusunda geliştirilmesine devam edilmesi.

TÜKETİCİ VE SAĞLIĞIN KORUNMASI

Bilhassa gıda maddeleri yasası ve gıda güvenliği dahil olmak üzere, müktesebatla uyum sağlanması.

Bilhassa piyasa denetimiyle ilgili olarak, etkin uygulama için kurumsal yapıların daha da geliştirilmesi.

Tehlikeli ürünlerin ulusal düzeyde ihbar sistemlerinin daha da geliştirilmesi ve bu tür ihbarların uluslararası düzeyde TRAPEX veya diğer uygun sistemler yoluyla karşılıklı bildirilmesi imkânlarının kullanılması.

GÜMRÜK BİRLİĞİ

İmtiyazlı orijin kuralları da dahil, ilgili müktesebatla birlikte gümrük kurallarına uyumu artıracak yeni gümrük yasasının kabul edilmesi.

İlgili müktesebat uyarınca serbest bölgelere yönelik yasaya uyulması ve bilhassa gümrük denetimleri ve vergi muhasebesine dair kuralların uygulanması.

Gümrük idaresinin yönetsel ve operasyonel kapasitesinin güçlendirilmesine devam edilmesi ve iç prosedürlerin AB standartlarına uygun hale getirilmesi.

AB ve üye ülkelerle elektronik veri alışverişine, geçiş ve vergi alanlarından başlayarak imkân verecek gerekli internet sistemlerinin geliştirilmesi için hazırlıklara başlanması.

DIŞ İLİŞKİLER VE DIŞ POLİTİKA, GÜVENLİK-SAVUNMA POLİTİKALARI

Yeni Genelleştirilmiş Sistem Tercihleri rejimi de dahil, AB’nin imtiyaz rejimleri doğrultusunda, ‘ortak ticaret politikasıyla tam uyum sağlanması.

Üçüncü ülkelerle askıda kalmış serbest ticaret anlaşmalarının sonuca vardırılması için çabaların sürdürülmesi.

AB ve ona üye ülkelerin üçüncü ülkelere yönelik politikalarına ve bütün AB üyesi ülkelerin Wassenar gibi uygun örgütlere ve düzenlemelere üyeliğiyle ilgili olanları da dahil, uluslararası örgütler içindeki konumlarına ilerici şekilde uyum sağlanması.

MALİ DENETİM

Kamu Maliyesi İdare ve Denetim Yasası’nın zamanında uygulanmasının sağlanması.

Dış muhasebe işlevini, Uluslararası Yüksek Muhasebe Kurumları Örgütü kurallarına ve Kamu Maliyesi İdare ve Denetim Yasası’na uygun şekilde reformdan geçirecek ve Sayıştay’ın bağımsızlığını sağlayacak yeni yasanın kabul edilmesi.

Usulsüzlerin ve katılım öncesi desteği etkileyen muhtemel yolsuzluk durumlarının ele alınması için, usulsüzlüklerin Komisyon’a etkin şekilde bildirilmesi de dahil, etkin prosedürlerin oluşturulması.

Katılım öncesi fonların yönetimi için uygulama sisteminin güçlendirilmesi ve bunun, katılım öncesi araçların gelişimine uyumlu hale getirilmesi.

AB fonlarının etkin ve eşit korunması ve Avrupa Komisyonu Yolsuzlukla Mücadele Dairesi (OLAF) ile işbirliği için gerekli idari yapıların kurulması.

3.2 Orta Vadeli Öncelikler

EKONOMİK KRİTER

Özelleştirme programının uygulanmasının tamamlanması.

Tarım sektöründe reformun tamamlanması.

Emeklilik ve sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanması.

Genel eğitim ve sağlık düzeyinin artırılmasına, genç nesle ve dezavantajlı kesimlere özel önem göstererek devam edilmesi.

Üyelik yükümlülüklerini benimseme yeteneği

MÜESSESE HAKKI VE HİZMET SUNMA ÖZGÜRLÜĞÜ

Müessese hakkı ve sınır ötesi hizmetler sunma özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaların ortadan kaldırılması.

Posta hizmetlerine yönelik müktesebat ile uyuma başlanması. Posta hizmetlerinin liberalleştirilmesine başlanması ve bir ulusal düzenleyici otoritenin kurulması.

Mesleki vasıfların tanınmasıyla ilgili müktesebata önemli ölçüde uyum sağlanması.

KAMU HARCAMASI

Kamu harcaması kurallarına bütün düzeylerdeki ihale veren otorite ve varlıkların, operasyonel araçlar geliştirilmesi ve uygulanması, eğitim verilmesi ve ihale veren otoritelerin ve varlıkların idari kapasitesinin güçlendirilmesi de dahil, etkin şekilde uygulanmasının sağlanması.

Harcama prosedürlerinde elektronik araçların kullanılmasının teşvik edilmesi.

Türkiye’nin kamu harcaması sistemini geliştirmek yönünde, harcama prosedürünün bütün aşamalarında elektronik araçların kullanımı da dahil, kapsamlı bir ulusal stratejinin kabul edilmesi.

TELİF YASASI

Telif haklarının, uygulayıcı otoriteler ve adalet de dahil, ilgili yapıların ve mekanizmaların güçlendirilmesi yoluyla uygulanmasının garanti altına alınması ve bu konuda müktesebatla tam uyum sağlanması.

MALİ HİZMETLER

Yeni sermaye gereklilikleri çerçevesinin uygulanması yönünde, BRSA’nın ayrıntılı yol haritasına uygun olarak önemli ilerleme sağlanması.

Bankacılık dışı finans sektöründeki yasaların müktesebat ile uyumlu hale getirilmesi yönünde önemli ilerleme sağlanması.

ŞİRKETLER YASASI

Müktesebat ile tam uyum sağlanması.

AB standartlarıyla uyumlu bir genel amaçlı mali rapor çerçevesinin, müktesebatta öngörülen muafiyetlerin tam kullanımını sağlayarak kabul edilmesi.

Patent hakkı gerekliliklerinin güçlendirilmesi. Bilhassa yasal varlık bildiriminde ve konsolide edilmiş mali bildirimde bulunacak şirketler için, bunları kamusal olarak ulaşılabilir kılacak şekilde bir genel gereklilik kabul edilmesi.

Mali rapor standartlarını gözlemleyip uygulayacak bütün ilgili otoritelerin kapasitesinin güçlendirilmesi.

REKABET

Antitröst ve devlet yardımı alanındaki uygulamanın, tekellere ve özel ve imtiyazlı haklara sahip teşebbüslere özel dikkat gösterilerek birleştirilmesi.

Çelik sektörünün yeniden yapılandırılmasının, üzerinde uzlaşılmış kapsamlı bir sektörel program çerçevesinde sürdürülmesi.

Antitröst ve devlet yardımı kurallarının, bütün piyasa katılımcıları ve yardım verenler tarafından bilinmesine yönelik çaba gösterilmesi.

BİLGİ TOPLUMU VE MEDYA

Telekomünikasyon alanındaki müktesebatın aktarımının tamamlanması ve piyasaların tam liberalleştirilmesi için hazırlık yapılması.

İşitsel-görsel yasalardaki uyumun tamamlanması ve bağımsız televizyon-radyo düzenleme otoritesinin yeteneklerinin güçlendirilmesi.

TARIMSAL VE KENTSEL KANLKINMA

Bilhassa toprak parseli saptama sistemiyle ilgili olarak, Birleşik İdari ve Kontrol Sistemi’nin kurulması yönündeki çalışmanın sürdürülmesi.

GIDA GÜVENLİĞİ, VETERİNERLİK VE BİTKİ SAĞLIĞI

Veterinerlik, gıda güvenliği ve bitki sağlığı yasasının uyumlu hale getirilmesi.

Veterinerlik, bitki sağlığı ve gıda yasasının uygulanması için gerekli idari kapasitenin oluşturulması.

AB gereklilikleri doğrultusunda hayvan kimlik tespiti ve koyunlar ve keçilerin kayda geçirilmesi sistemi oluşturulması.

Tarımsal gıda işleme kurumlarının, AB gıda güvenliği standartlarına ve yasalarına uygun bir konuma gelecek şekilde güncellenmesi. Süt çiftliklerinin modernleştirilmesi.

Gıda güvenliği kontrol sistemlerinin uygulanması.

Hayvan ölülerinin toplanması ve hayvansal yan ürünlerin işlenmesi sistemi kurulması.

Başlıca hastalıkları ortadan kaldırmak yönündeki planların uygulanması.

Bitki türü kayıt sisteminin AB gereklilikleriyle uyumlu hale getirilmesi.

BALIKÇILIK

Uygun idari yapıların ve araçların, merkezi ve bölgesel düzeyde, ortak balıkçılık politikasının uygulanmasını sağlayabilecek şekilde oluşturulmasının tamamlanması.

NAKLİYE POLİTİKASI

Bütün nakliye türlerinde, bilhassa piyasalara ulaşım, yol güvenliği, yol yeterlilik testleri, yol denetimleri, yanı sıra sosyal, mali ve teknik kurallar gibi konularda, yasal ve idari uyumun tamamlanması. Deniz nakliyesinde deniz güvenliğinin sağlanması.

Karayolu, denizyolu ve havayolu nakliyesinde (özellikle hava güvenliği ve hava trafiği yönetiminde), taşımacılık yasasının uygulanmasının sağlanması. Bu amaçla, sivil havacılık, karayolu nakliyesi ve demiryollarının bütün veçhelerindeki ilgili kurumların uygulama ve yaptırım kapasitesinin geliştirilmesi.

Ulusal demiryolu şirketinin yeniden yapılandırılmasının tamamlanması ve demiryolu pazarının, müktesebatın gereklilikleri doğrultusunda açılması.

Türk denizcilik ve karayolu nakliye filosunun Topluluk normlarına uygun hale getirilmesi için bir teknik uygulama programının tatbik edilmesi.

ENERJİ

Ulusal hukukun müktesebat ile tam uyumlu hale getirilmesi.

İdari ve düzenleyici yapıların daha da güçlendirilmesi.

Enerji kurumlarının yeniden yapılandırılması ve enerji pazarlarının müktesebata uygun şekilde açılması.

Yüksek düzeyde nükleer güvenliğin sağlanması. Bir nükleer enerji üretimi kapasitesi yaratıldığında, lisansların dağıtımı başlamadan önce, düzenleyici otoritenin kapasitesinin, bağımsızlığının ve kaynaklarının zamanında güçlendirilmesi. Çevresel etki hesaplarının, EIA yönergeleriyle tam uyum içinde yapılmasının sağlanması.

VERGİ

Katma değer vergisi, vergi mükellefiyeti ve doğrudan vergi konularında, ticari vergi yasası da dahil olmak üzere, vergi müktesebatına uyumun sağlanması yönündeki çalışmalarda önemli ilerleme kaydedilmesi.

Vergi idaresinin güçlendirilmesi ve modernleştirilmesinin, internet sektörü de dahil olmak üzere, devam etmesi ve böylece vergi gelirlerinin toplanmasının düzeltilmesi. AB ile üye ülkeler arasındaki elektronik veri alışverişine imkân tanıyacak gerekli internet sistemlerinin geliştirilmesi için hazırlıkların sürdürülmesi.

EKONOMİ VE PARA POLİTİKASI

Kamu sektörü otoritelerinin mali kurumlara imtiyazlı ulaşımının ve kamu sektörünün doğrudan finanse edilmesinin engellenmesi ile ilgili müktesebat hükümleriyle tam uyum sağlanması.

İSTATİSTİK

Ticaret sicillerinin AB standartlarına getirilmesi.

Makroekonomik istatistiklerin, bilhassa gayrısafi milli hasıla tahminleri, tüketici fiyatları bileşik endeksleri, kısa dönem göstergeler, ücret dengesi ve emek istatistikleri gibi konularda müktesebata daha da uyumlu hale getirilmesi.

Devlet İstatistik Enstitüsü’nün rolünün, farklı hükümet kurumlarından gelen verinin toplanması ve işlenmesini geliştirmek yönünde güçlendirilmesi.

Veri toplama için idari kaynakların kullanımının artırılması.

Mali istatistiklerin ESA 95 gereklilikleriyle tam uyumlu hale getirilmesi.

SOSYAL POLİTİKA VE İSTİHDAM

Müktesebatın tam olarak aktarılması ve emek denetim kurumları da dahil, ilgili idari ve uygulama yapılarının güçlendirilmesi.

Sosyal politika ve istihdam müktesebatının uygulanmasının sağlanması.

Bir ‘ortak istihdam politikasının hazırlanması ve uygulanması da dahil, Avrupa İstihdam Stratejisi’yle ilgili olarak ulusal bir istihdam stratejinin hazırlanması ve emek piyasasını ve sosyal kalkınmayı gözleme kapasitesinin geliştirilmesi.

Veri toplama da dahil, sosyal kapsama yönünde AB uygulamalarıyla uyumlu bir ulusal strateji hazırlanması.

Özellikle sosyal güvenlik ve emeklilik sisteminin, bir yandan sosyal güvenlik ağını güçlendirip mali sürdürülebilirliği de gözetecek şekilde reformdan geçirilmesiyle sosyal korumanın daha da geliştirilmesi.

TEŞEBBÜS VE ENDÜSTRİYEL POLİTİKA

SME’ler için ticari ortamın basitleştirilmesinin devam ettirilmesi ve AB içinde kullanılan SME tanımıyla uyum sağlanması.

TRANS-AVRUPA AĞLARI

Nakliye Altyapısı İhtiyaçları Belgesi’nde saptanan öncelikli projelerin, Avrupa Topluluğu TEN-nakliye kılavuzlarıyla uyumlu şekilde tatbik edilmesi.

Avrupa Topluluğu TEN-Enerji Kılavuzları’nda ortak çıkar projeleri olarak listelenen projelerin uygulanmasının teşvik edilmesi.

BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU

Bölgesel politikanın gerek merkezi gerekse bölgesel düzeyde uygulanması yönünde idari kapasitenin güçlendirilmesine devam edilmesi.

Bölgelerdeki kamusal yatırım için öncelik kriterlerini belirleyen çok-yıllı bütçeleme prosedürlerinin oluşturulması.

ADALET, ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK

Jandarmanın statüsünün ve işleyişinin Avrupa standartlarıyla uyumlu hale getirilmesi.

Vize yasaları ve uygulamasının müktesebat ile uyumlu hale getirilmesine devam edilmesi.

İltica alanındaki müktesebat ile uyumun, Cenevre Sözleşmesi’ne coğrafi sınırlamanın kaldırılması yoluyla devam ettirilmesi; iltica başvurularını ele alma ve belirleme, yanı sıra mülteciler için sosyal destek ve entegrasyon önlemleri geliştirme sisteminin güçlendirilmesi.

Uyuşturucu alanında, Ulusal Odak Noktası’nın güçlendirilmesine devam edilmesi.

Gümrük hizmetlerinin kapasitesinin getirilmesine devam edilmesi ve bu doğrultuda gümrük işbirliği anlaşmalarının sonuca vardırılması ve mobil denetim birimlerinin oluşturulması.

Veri koruma alanında müktesebatın, bağımsız bir idari otorite kurulması yoluyla uygulanmasının sağlanması.

Göç konusunda, yasadışı göçün önlenmesini öngören müktesebatın ve ilgili düzenlemelerin kabul edilip uygulanması.

Müktesebatın ve ilgili düzenlemelerin, Sınır Denetimine yönelik Ulusal Eylem Planı doğrultusunda uyumlu hale getirilmesi, böylece Schengen müktesebatı ile tam uyuma hazırlık yapılması.

Yolsuzluk, uyuşturucuyla mücadele, örgütlü suç, kara para aklama, suçla ilgili ve sivil konularda adli işbirliği, avronun ceza yasasıyla korunması ve Topluluk’un mali çıkarları gibi alanlarda müktesebatın kabul edilip uygulanması.

EĞİTİM VE KÜLTÜR

UNESCO Kültürel Farklılık Anlaşması çerçerçevesinde, kültürel farklılığın korunmasına dair AB politikalarına uyumun sağlanması.

ÇEVRE

Müktesebat ile uyumun devam ettirilmesi ve veri toplama da dahil, çevrenin korunmasını sağlayacak kurumsal, idari kapasitenin ve gözetleme kapasitesinin güçlendirilmesi.

Sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin ve sektörel politikaların uygulanmasının tanıma kavuşturulması.

Stratejik çevre yönergesinin, değiştirilen haliyle tam olarak aktarılmasının ve ilerici şekilde uygulanmasının sağlanması.

Bir ulusal atık yönetim planının kabul edilip uygulanması.

GÜMRÜK BİRLİĞİ

Bilhassa serbest bölgeler, çift kullanımlı mallar ve teknolojiler, markalar ve sahte ve korsan ürünlere dair gümrük yasasına tam uyum sağlanması.

Gümrük denetimleri ve operasyonlarının modernleştirilmesi yönündeki çabaların sürdürülmesi ve bütün gümrük bürolarının internet altyapısıyla donatılmasının sağlanması.

İnternet sistemlerinin AB ile bağlantılandırılması hazırlıklarına devam edilmesi.

MALİ DENETİM

DIS uyarınca topluluğun katılım öncesi fonlarının idaresiyle yükümlü bütün kurumların mevcut idare ve kontrol kapasitelerinin artırılması.

Topluluğun katılım öncesi fonlarının idaresinde yer alan bütün kurumların, Genişletilmiş Ademimerkezi Uygulama Sistemi (EDIS) uyarınca akreditasyonu için hazırlık yapılması.

Operasyonel olarak bağımsız bir yolsuzlukla mücadele biriminin tasarlanması için hazırlık yapılması.

AB’nin mali çıkarlarının korunması için kurulmuş idari yapıların kapasitesinin artırılması.

4- PROGRAMLAMA

Katılım Ortaklığı’nda belirlenen öncelikler için mali destek, Komisyon tarafından her yıl alınan mali kararlar doğrultusunda, Türkiye için (2006 programı için) katılım öncesi mali desteğe yönelik Konsey Düzenlemesi 2500/2001’in 8. Maddesi’nde ve Katılım Önceki Destek için Düzenlenen Araçlar’da (IPA) saptanan prosedür uyarınca, (2007-2013 programları) kabul edildikten sonra kullanılabilir hale gelecektir. Mali kararlar, Türkiye ile imzalanan bir Mali Anlaşma’yı müteakip alınacaktır.

5- ŞARTLAR

Topluluğun mali projelere katılım öncesi araçlar üzerinden desteği, Türkiye’nin AB-Türkiye Anlaşmaları’ndaki taahhütlerini yerine getirmesi şartına bağlıdır; buna 1/95 Gümrük Birliği Kararı ve diğer kararlar, Kopenhag Kriterleri’nin yerine getirilmesi ve bu Katılım Ortaklığı’nda gözden geçirilen belli önceliklerin karşılanmasında ilerleme sağlanması da dahildir. Bu genel şartlara uyulmaması, Konsey’in mali desteği Düzenleme No 2500/2001’in 5. maddesine dayanarak askıya almasına yol açabilir. Belli şartlar tek tek yıllık programlarda da yer alacaktır.

6- GÖZLEM

Katılım Ortaklığı’nın uygulanması, Katılım Ortaklığı Belgesi’nde uygun şekilde oluşturulmuş mekanizmaların çerçevesi ve Komisyon’un ilerleme raporları aracılığıyla gözden geçirilecektir.

Katılım Ortaklığı Belgesi alt komiteleri, Katılım Ortaklığı önceliklerinin uygulanmasının yanı sıra hukuki yakınlık, uygulama ve yaptırımla ilgili ilerlemenin gözden geçirilmesi imkânını sağlayacaktır. Ortaklık Komitesi, Katılım Ortaklığı’nın önceliklerinin, yanı sıra alt komitelerin atıfta bulunduğu daha özgün meselelerin karşılanmasında yaşanacak bütün gelişmeleri, ilerlemeleri ve sorunları tartışacaktır.

Katılım öncesi mali destek programının gözlenmesi, Türkiye ve Avrupa Komisyonu tarafından, bir ortak gözlem komitesi aracılığı ile ortak şekilde gerçekleştirilecektir. Gözlem faaliyetinin etkinliğini sağlamak için, her Mali Destek Anlaşması uyarınca destek olunan projelere, elde edilen başarılara yönelik teyit edilebilir ve ölçülebilir göstergeler eşlik etmelidir. Bu göstergelere dayalı gözlem, Komisyon’a, PHARE İdare Komitesi’ne (ve onun IPA altındaki devamına) ve Türkiye’ye, programların gerektirdiği yerde yeniden yönlendirilmesi ve yeni programların tasarlanması konusunda destek olacaktır.

PHARE İdare Komitesi, katılım öncesi program uyarınca destek olunan adımların birbiriyle, yanı sıra Konsey Düzenlemesi No 2500/2001, OJ L 342, 27.12.2001 s.1’de belirtilen Ortaklık Anlaşması ile uyumlu olmasını sağlayacaktır.

Katılım Ortaklığı, gerektiği durumlarda, 622/98 sayılı Düzenleme’nin 2. maddesine uygun olarak gözden geçirilip düzeltilmeye devam edecektir.

Dipnot: AB’nin 21 Eylül 2005’te yayımladığı deklarasyona da bakınız. (Türkiye’nin ‘Kıbrıs’ı tanımıyorum’ beyanına karşı AB’nin Türkiye’nin tüm AB üyelerini tanımasına yönelik deklarasyon)

Yorumlar kapatıldı.