İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`DAĞLIK KARABAĞ KOSOVA ÖRNEĞİNİ KULLANMAYA ÇALIŞIR´

Azerbaycan ve Ermenistan’a yönelik Moskova’nın eşit davranma siyaseti bazı çevrelerde mantıklı bulunmuyor

BDT Ülkeleri Enstitüsü Md. ve Devlet Duması milletvekili Konstantin Zadulin, Karabağ yönetiminin Dağlık Karabağ’ın uluslararası statüsünde Kosova örneğinden yararlanacaklarına emin olduğunu ifade etti. Abhazya ve güney Osetya’nın aynı ölçüde hazır olduklarına emin olmadığını da ifade eden Zadulin, Rusya’nın onlara yakın olmasının ekstra zorluklar çıkardığını, Karbağ durumundaysa, kararların Karabağ’da, en ekstrem durumda Ermenistan’la nberaber alındığını, Abhazya ve G. Osetya’ya ise uluslararası toplumun Rusya aracılığıyla baskı yapacağını belirtti.

Zadulin Rusya Dışişleri Bakanlığı naçıklamasında Dağlık Karabağ’da Haziran ayında yapılan seçimleri “teknik” “hatalı” olarak değerlendirilmesine ilişkin olarak Sergey Lavrov’a mektup yazdığını, artık SSCB olmadığında Azerbaycan ve Ermenistan’a eşit davranmanın o kadar da mantıklı olmadığını kaydetti ve Dışişleri Bakanlığının sesizliğini koruma şansını kullanmadığını belirtti.

Moskova’nın Abhazya ve G. Osetya’ya ilişkin savaşçı açıklamalarından ötürü Tiflis’i kınarken, Dağlık karabağ’a ilişkin sorunu savaşçı yoldan çözmeye ilişkin İlham aliyev’in konuşmalarını sessizlikle karşılamaktadır.

Devlet duması BDT Ülkeleri ve Vatandaşlarıyla Bağlar Komitesi Bşk. yard. Rifat Şayhutdinov, eski sovyet ülkeleriyle dostane ilişkilerini koruma amacında olduğunu ve Rusya’nın imparatorluk heveslerinden feragat ettiğini ve kendi halkının meseleleriyle uğraşmaya karar verdiğini söyledi. Kendilerinin ülkelere yönelik öncelik tanımaktan vazgeçtiklerini, hem Ermenistan hem de Azerbayca’la iyi komşuluk ilişkileri tesis etmek istediklerini kaydett.

Ancak Rusya’nın Gürcistan’daki boşalttığı askeri üslerdeki teknik donanımın bir kısmını anlaşma gereği Ermenistan’a verdiğini, doğal olarak bunun Azerbaycan’ın hoşuna gitmediğini belirtir.

Abhazya’da yaşayanların %90’nın Rusya vatanandaşı olduğunu da hatırlatan Şayhatdinov, onların haklarını korumakla mükellef olduklarını hatırlattı.

Kremline yakınlığıyla bilinen siyaset uzmanı Gleb Pavlovski, Moskova’nın dondurulmuş sorunlar aracılığıyla Kafkaslarda hakimiyetini sürdürmeye ilişkin genel kanıyı gerçekçi bulmadığını ifade ederken, ABD tarafından Dağlık Karabağ’a yapılan yardımları gerekçe göstererek ABD’nin Karabağ’ı tanıdığı şeklinde yorumlanamayacağını, bunun ABD siyasetinin elastikiyeti şeklinde kaydetti.

Pavlovski Kosova örneğinin Dağlık Karabağ tarafından kullanılarak hukuki statü kazanılmasını ise gerçekçi bulmuyor.

Tatul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.