İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım iddiasında Türk tarafı konuştu

EDINBURG – İskoçya’nın Edinburg Kenti Belediye Meclisi’nin sözde Ermeni soykırımı iddialarını içeren bir önergeyi gündeme alıp oylamada kararsız kalması, İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu Edinburg Komitesi’ni harekete geçirdi.

Edinburg’ta ‘1915 Osmanlı Türk-Ermeni Savaş Dönemi Trajedisi’ konulu bir sempozyum düzenlendi.

Edinburg City Hall’da gerçekleşen sempozyumda emekli büyükelçi Gündüz Aktan ile Koç Üniversitesi’nde öğretim görevlisi tarihçi Prof.Dr. Norman Stone tezlerini ortaya koydu. Ermeni soykırımı iddialarını destekleyecek hiçbir tarihi belge bulunmadığını belirten Stone, “Burada tartılışması gereken en önemli nokta Osmanlı İmparatorluğu’nun soykırım amacı güdüp gütmediğidir. Ermenilerin iddialarını doğrulayan hiçbir belgeye rastlanmamıştır. O dönemde Anadolu’da binlerce insan öldü. Ancak bu insanlar din, dil, ırk ayrımı yüzünden ölmedi. Aksine Ermeniler birçok Türk diplomatı öldürdü” dedi.

‘Sayılar ortaya koyuyor’

Aktan ise, “Ermenilerin ölü sayıları konusundaki farklı iddiaları, olayın soykırım olarak adlandırmasında delil yetersizliğine en güzel örnektir. Ermeniler Osmanlı sınırları içinde 2.5 milyon Ermeni yaşadığını öne sürerken, Paris Konferansı’na katılan Ermeni delegasyonu 2 milyon 250 bir rakamını telaffuz ediyor. Fransızlarca hazırlanan Yellow Book’da Ermenilerin sayısı 1 milyon 555 bin olarak veriliyor. Osmanlı istatistiklerinde ise 1.5 milyon Ermeniden söz ediliyor” dedi.

Toplantıyı izleyen Edinburgh Belediyesi Başkanı Donald Anderson ise her iki tarafın da tezlerini dinledikten sonra önümüzdeki günlerde Ermeni soykırımı ile ilgili nihai kararlarını vereceklerini belirtti.

Yorumlar kapatıldı.