İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan kriteri

AVRUPA Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye’nin AB üyeliğine tam destek verirken ruhban okulunu açmasını, ‘Ermeni Soykırımı’ iddiası ile yüzleşmesini ve Rum Kesimi ile ‘uygar’ bir diyaloğu başlatmasını istedi.

Barroso, ABD’nin en prestijli üniversitelerinden Harvard’da verdiği konferans sırasında Türkiye’nin AB hedefine değindi ve Türkiye ile ilgili soruları cevapladı.

Barroso, ‘Türkiye’nin çok önemli bir ülke, Avrupa’nın geleceği açısından çok büyük bir ekonomik ve sosyal potansiyeli olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. Ben de bizzat, Türkiye’nin üyeliğini tam destekliyorum’ dedi.

Barroso, Türkiye’nin AB’ye olabilmesi için tavsiyelerde de bulundu ve atması gereken adımları şöyle sıraladı:

Dini azınlıklar

Kürt sorunu ve Türkiye’deki dini azınlıkların hakları hassas konular. Kürtler’in hakları konusunda iyileşme var. Türkiye’deki dini azınlıklar, temel insan hakları ihalleri ile karşı karşıya. Hristiyanlar, on yıllar önce kapatılan, din adamlarını yetiştiren okulları açamıyor. Türkiye’deki hristiyanların papazlara ve din personeline ihtiyaçları var.

Ermenistan

Türkiye, Yunanistan ile ilişkileri çok iyileştirdi. Aynı şey Ermenistan için de olmalı. Türkler, bir ‘Ermeni soykırım’ iddiasının varlığını kabul etmeli. Orhan Pamuk olayı, temel ifade özgürlüğü hakkı açısından bir utanç. Türk diplomasi, Ermeni iddialarını ele alırken sofistike olmalı.

Kıbrıs

Gerçek budur ki Kıbrıs (Rum Kesimi) şimdi AB üyesi ve böyle tanınması gerekir. Durumun tarihi zorluklarını hepimiz anlıyoruz ancak Türkler, kulübün bir üyesi ile ilişki kurmayarak erişim sağlanmayacağını anlamalı. Kıbrıs çok küçük olduğu için Türkler, hedeflerini Kıbrıslılar (Rumlar) ile değil, daha büyük oyuncularla çalışarak ulaşabileceğine inanıyor. Bu değişmeli ve Türkler, Kıbrıslılar ile uygar bir diyaloğu başlatmalı.

***

Türk işçilerine kapılarımız kapalı

AVUSTURYA Başbakanı Wolfgang Schüssel, Avusturya iş piyasasını Türk işçilerine açılmayacağını belirterek, ‘Avusturya iş piyasasını kesinlikle milyonlarca Türk işçisine açamayacağız ve açmak da istemiyoruz’ diye konuştu.

Die Welt gazetesiyle bir söyleşi yapan Schüssel, ‘AB’nin iş piyasasını ‘tamamen ve sürekli olarak’ açamayacağını da belirtmiştiniz. Bu görüşü halen savunuyor musunuz’ sorusu üzerine şunları söyledi:

‘İş piyasamız için bir derogasyon, kalıcı bir koruyucu önlemin olacağını daha şimdiden, peşinen açıklıyorum. Avusturya iş piyasasını kesinlikle-teorik olarak- milyonlarca Türk işçisine açamayacağız ve açmak da istemiyoruz.’

Adil muhatap

Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik de ülkesinin resmi gazetesi konumundaki Wienerzeitung’a verdiği özel demeçte Ankara’nın da diğer adaylarla aynı kriterleri yerine getirmesi gerektiğini belirterek, ‘Türkiye de dahil olmak üzere kimsenin bizim dönem başkanlığımızdan korkmasına gerek yok. Zaten Türkiye şimdiye kadar da korkmadı. Adil ve iyi bir muhatap olacağız. Müktesebatın gözden geçirilmesi sona erince Türkiye ve Hırvatistan ile görüşmelere başlayacağız’ dedi.

***

Liman da kriter oldu

AVRUPA Birliği (AB) Türkiye’den biran önce limanların açılması ve Ek Protokol’ün TBMM’de onaylanması istiyor. AB Komisyonu’nun 9 Kasım’da yayınlamasının beklendiği İlerleme Raporu ile birlikte yayımlanacak olan ‘Katılım Ortaklığı Belgesi’ (KOB) taslağında Türkiye’ye ‘hava ve deniz limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açma çağrısı’ yapılıyor.

ABhaber.com’un haberine göre, AB Komisyonu’nun Genişleme Dairesi tarafından ele alınan taslak, şu an diğer dairelerin katkıları için istişareye açılmış durumda.

‘İzolasyona son’ çağrısı

Bununla birlikte KOB ile birlikte yayımlanacak olan İlerleme Raporu taslağında ise Kıbrıs’a ilişkin ifadelerin çok sınırlı olması dikkat çekiyor. Alınan bilgilere göre AB üyesi ülkelerin önemli bir kısmı, Kıbrıs sorununun çözümü ve Kıbrıslı Türkler’in izolasyonlarına son verilmesine yönelik tüzüklerin (Mali Yardım ve Doğrudan Ticaret) yürürlüğe girmemesi konusunda Rumlar’ın takındıkları olumsuz tavırdan hiç de hoşnut değil.

Komisyon tarafından hazırlanan Türkiye’yle ilgili ilerleme raporunda, Rum siyasi partilerinin Kıbrıs sorununun çözümü prosedüründeki tavırlarına ilişkin yer alan yorumlar ise raporun nihai şeklinde kalıp kalmayacağı belli değil. Ancak Rum yönetiminin rapora bazı eklemeler yapılması için büyük bir çalışma içinde olduğu ve bu çerçevede kulis yaptığı belirtiliyor.

AB Komisyonu, 9 Kasım’da İlerleme Raporu’yla birlikte yayımlayacağı Türkiye’nin müzakere sürecindeki yol haritası olan taslak Katılım Ortaklığı Belgesi’ne, Türk limanlarının Rum gemilerine açılması ve Rum yönetimi ile olan ilişkilerini normalleştirmesi koşulunu koydu.

KOB’da genellikle hem kısa vadeli, hem de orta vadeli hedefler yer alırken,bu seferkinde sadece kısa vadeli hedefler olması dikkat çekiyor.

TBMM’de onaylansın

Buna göre taslak metinde Rum yönetimi, komisyonun bir adım daha ileri giderek, limanların açılmasının belgede kısa vadeli hedefler arasında yer almasını koydurmuş durumda. KOB taslağına Ek Protokol’ün TBMM’de onaylanması ve limanların açılması girmiş durumda. Komisyon kaynakları Rumlar’ın müzakere başlıklarının açılmasına onay karşılığı Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımasının kısa vadeli hedefler arasına koydurmak istediğini ve bu yönde çalıştıklarını söylüyorlar.

Rumlar isteklerinin İlerleme Raporu ile KOB’a yansıtılmaması durumunda veto kullanacaklarını şimdiden AB’ye hissettirmiş durumdalar.

***

Bu da alternatif konferans

‘OSMANLI İmparatorluğu’nun Çöküş Dönemindeki Ermeni Sorunları’ adıyla düzenlenen ve büyük tartışmalara sebep olan konferansın yankıları hala sürüyor. Hukukçular Birliği, bilim dışı ve tek yanlı olarak düzenlendiğini belirttiği Ermeni Konferansı’na alternatif olacak bir toplantıya, karşıt tezleri savunan yazar ve tarihçileri davet etti. ‘Türkiye’nin Ermeni Gerçeği’ adıyla 28 Ekim’de Akgün Otel’de yapılacak toplantıda, hayali ve sözde soykırım iddialarının gerçeği yansıtmadığını her platformda ispat eden Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu da hazır bulunacak.

Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacak Ermeni Konferansı’nı mahkeme kararıyla iptal ettiren Hukukçular Birliği Başkanı Av. Kemal Kerinçsiz, yaptığı açıklamada amaçlarının Türkiye’nin Ermeni Gerçeği’ni her yönüyle masaya yatırmak olduğunu, tek taraflı görüşler yerine konunun enine boyuna tartışılması için bu toplantıyı düzenlemek istediklerini belirtti.

Toplantıya gazetemiz yazarları Ergun Göze, Mim Kemal Öke ve Burhan Ayeri ile birlikte Emin Çölaşan, Etyen Mahçupyan, Hrant Dink, Zülfü Livaneli ve karşıt görüşlü tarihçi ve yazarların katılması bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.