İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Ruhban okulu için yol bulun´

RADİKAL – İSTANBUL – Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Camiel Eurlings, Türkiye’nin çok ilerleme kaydettiğini açıklarken, “Türk mercileri, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için mutlaka bir yol bulmak zorunda” dedi. Eurlings, ihalelerde Diyanet ve Hazine’nin baskı kurduğunu da öne sürdü.

Fener Rum Patrikhanesi ile AP Hıristiyan Demokratlar-Avrupa Demokratları Grubu’nun Hilton Otel’de düzenlediği ‘Genişlemeyi Mümkün Kılacak Avrupa Dayanışma ve İşbirliği İçin Temeller’ başlıklı konferans dün sona erdi. Konferansta konuşan Eurlings, Avrupa Komisyonu’nun önceki raporunun aralık ayında yayımlandığını, yeni raporun ise 9 Kasım’da yayımlanacağını belirtti. AP Türkiye Raportörü, “Son rapordan bu yana çok az ilerleme kaydedildi” diye konuştu.

‘İhalelerde baskı kuruluyor’

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Hazine başta olmak üzere devlet mercilerinin ihalelerde baskı kurduğunu öne süren Eurlings, “İhaleler birkaç kişiye açılıyor. El konulan malvarlığı birkaç kişiye satılıyor” dedi. Eurlings, Heybeliada Ruhban Okulu’yla ilgili olarak da şunları söyledi: “Türk mercilerine bir kez daha davette bulunuyorum. Mutlaka bir yol bulmak zorundalar.”

Aleviler konusunda da Türkiye’yi eleştiren AP Raportörü, “Türkiye’de Sünni olmayan Müslüman gruplarla ilgili sorunlar da var. Aleviler, dini cemaat olarak kabul edilmiyor. Avrupa olarak Alevilerin durumunu ele almak zorundayız. ‘Avrupa Hıristiyan Kulübü olmadığını kanıtlasın. Türkiye Müslüman Kulübü olmadığını kanıtlasın’ gibi retoriklerden vazgeçmemiz gerek. Avrupa Komisyonu da Türkiye’deki din özgürlüğüne büyük ağırlık verecek. Müzakere sürecinde bir araya gelmeli ve somut sonuçlar almalıyız.”

Yorumlar kapatıldı.