İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Isyan bayrağını cekti

Rum papaz, İstanbul’daki ihanet konferansında kendini Ekümenik ilan etti ve ekledi: Patriklik makamı her konuyu tartışmaya hazırdır.

RUMCA KONUŞTU

AKP’den cesaret alan Papaz Bartholomeos, AB’nin himayesiyle Hilton Oteli’nde düzenlenen sözde konferansta Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yasalarını tanımadığını resmen ilan etti! Türkçe bilmesine rağmen Rumca konuşan Papaz, “Ekümenik patrikhane, binlerce yıl önce kurulmuştur. Ekümenik patriklik makamı her şeyi tartışmaya hazırdır’’ dedi.

GÖZDAĞI VERDİ

Dua ederek başladığı konuşmasında Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını isterken emredici ifadeler kullanan papaz, “Türkiye’de daha AB müktesebatını uygulama konusunda yapılacak epey şey bulunmaktadır” sözüyle diğer isteklerinin gerçekleştirilmesi konusunda gözdağı vermeyi de ihmal etmedi. Fener sakini, konuşmasını “Amin” diyerek bitirdi.

Yazıklar olsun!

Konferansa katılan AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, küstah Papaz’a cevap veremedi. Dişli, gazetecilerin Ekümeniklik’le ilgili ısrarlı soruları karşısında, “Kullanmaması lazımdı’’ dedi.

Papazdan AB destekli isyan bayrağı

AKP’nin cesaret verdiği AB’nin desteklediği Fener Rum Patrikhanesi Patriği Bartholomeos, Hilton Oteli’nde düzenlenen sözde konferansta, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yasalarını tanımadığı resmen ilan etti! Türkçe bilmesine rağmen Rumca konuşan Papaz, “Ekümenik patrikhane, binlerce yıl önce kurulmuştur. Ekümenik patriklik makamı her şeyi tartışmaya hazırdır” dedi.

Bartholomeos’un dua ederek başladığı konuşmasında, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını isterken kullandığı emredici ifadeler dikkat çekti. Rum papaz, “Türkiye’de daha AB müktesebatını uygulama konusunda yapılacak epey şey bulunmaktadır” dedi. Hukuki bir kişiliklerinin olması gerektiğini dile getiren Bartholomeos, şunları söyledi:

“SELEFLERİM KULLANDI”

“Gayrimenkul edinme hakkımız yok. Ekümenik sıfatını da kullanmıyoruz. Bazı kesimlerin ekümenik sıfatına alerjisi var. Daha önceki patrikler ekümenik unvanını kullandılar. Ben seleflerimin devam ettirdiği geleneğin temsilcisiyim. Biz, Hıristiyan olduğumuz için ayrımcılığa maruz kalmak istemeyiz. Aslında oy veriyoruz, haklarımız var. Ama hükümetimizle böyle bir diyalog yok. Gayrimenkul varlığımızın büyük kısmını, hatta kimsesiz çocukların barındığı gayrimenkulümüzü kaybettik. Bu konu, AİHM’e de gitti.” AP Hıristiyan Demokratlar-Avrupa Demokratları Grubu Başkanı Hans-Gert Poettering ise konuşmasına, “Bugün burada ekümenik patriğin davetlisi olarak bulunmaktan mutluluk duyuyorum” diye başladı.

Ruhban okulu siyasi piyon

Heybelİada Ruhban Okulu’nun açılma isteğini değerlendiren Araştırmacı yazar Aytunç Altındal, “Asıl amaç Türkiye’nin sıkıştırılması. Bu okul da siyasi amaçlar için kullanılan bir piyon.” dedi. Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılabilmesi, üstelik patriğin istediği şekilde açılabilmesi için 24 tane yasanın değişmesi gerektiğine dikkat çeken Altındal, bunların arasında Anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek olan üçüncü maddesinin olduğunu söyledi.

SADECE BİR KOZ

Bunlar değiştirilmeden bu okulun açılmasının mümkün olmadığını dile getiren Altındal, “ Bu okul eğitim için değil, siyasi amaçlar için açılmak isteniyor.” dedi. Altındal, Okulu ‘Türkiye üzerindeki baskıları arttırmak, Türkiye’nin AB’ye verdiği tavizleri çoğaltmak için kullanılan bir koz’ olarak niteledi ve AB’nin asıl isteğinin de bu doğrultuda olduğunu söyledi.

Biz açmak istiyoruz

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, “Bizde insanlar arası, dinler arası hoşgörü var. Ancak bizden düne bir çözüm isteniyor. Ama zamana ihtiyacımız var. Hepimiz bu konuda kanunlara ve kurallara saygılı olmalıyız” dedi. Bartholomeos’un, bazı malvarlıkları ve okullarına el konulması sözlerine çok üzüldüğünü belirten Dişli, “Başbakan Erdoğan kaç kez söyledi ‘biz okulu açmak istiyoruz’ diye. Bakan Çelik’in söyledikleri de doğru. Hep birlikte Çelik’in önerisini hayata geçirebiliriz” şeklinde konuştu.

Bakan Çelik’in söylediği gibi

Fener Rum Patriği Bartholomeos, “Türkiye laik, dinler arası ayrımcılık uygulanmayan bir ülke. Ruhban Okulu’nun, topraklarında bulunması bir şeref olacaktır” dedi. Bartholomes, “Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Yunan meslektaşıyla görüşürken ‘burada hukuki açıdan engel olmadığını’ ifade etti. Hatta ‘24 saat içinde açılabilir’ dedi. YÖK Başkanı Teziç de, ‘okulun açılmasında hukuki engel olmadığını’ ifade etti, ‘burada siyasi irade söz konusu. Bu gösterilirse yarın açılabilir’ dedi” şeklinde konuştu.

Diyaloğ için uygun mekan

Avrupa Parlamentosu (AP) Hıristiyan Demokratlar-Avrupa Demokratları Grubu Başkanı Hans-Gert Poettering, Heybeliada Ruhban Okulu’nun bir an önce açılmasını istediklerini söyledi. Poettering, “Patrikhane’nin İstanbul’da bulunmasına önem veriyoruz ve ekümenik patrik, Avrupa’nın temsilciliğini yapmaktadır” dedi. Hans-Gert Poettering, şunları kaydetti: “Hıristiyanlar’ın mirası, hem arkeolojik kalıntılarda, hem Heybeliada Ruhban Okulu’nda, hem ekümenik patriğin kendisinde bulunur.”

“Ekümenik patrikhane olarak tanımlanmalı”

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Camiel Eurlings, ‘’Patrikhane, kendisini ‘ekümenik patrikhane’ olarak tanımlayabilmelidir’’ dedi. Eurlings, şunları söyledi: ‘’Süreç çok açıktır. Türkiye’nin reformları daha fazla özgürlük yaratır. Bu, normal dini azınlıklar için de geçerlidir. Bu şu anlama gelmektedir; kendi kilisenize, kendi ibadethanelerinize sahip olabilmeniz ve Patrikhane’nin kendisini ‘ekümenik patrikhane’ olarak tanımlayabilmesi anlamına gelmektedir.’’ Türkiye’nin, AB ile birlikte çalışarak bu değişiklikleri sağlayacağını ifade eden Eurlings, ‘’Çünkü bu Avrupa için temel zorunluluktur. Herkes inançlarını yerine getirebilmelidir’’ diye konuştu. Eurlings, Türkiye’nin Ankara Anlaşması ek protokolünü imzalamakla, Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanımış olduğunu da söyledi.

Yorumlar kapatıldı.