İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ekümenik geri geldi

Süleyman ARIOĞLU

Fener Rum Patriği Bartholomous, Türkiye Cumhuriyeti’nin tanımadığı ekümenik ünvanını kullanmak istediğini bir kez daha dile getirdi. Patrikhane’nin mevcudiyetinin bir çerçeveye yerleştirilmesi gerektiğini savunan Bartholomous, “Yarın bu Patrikhane’yi idare edecek kişileri, nasıl bulacağız? Bu durumda, ekümenik patrikliğin olduğu yerlerden patrik tayin edilmesi gerekecek. Avrupalılar için normal olan şeyler, bizim için de geçerli olmalı. Hükümetten daha fazla anlayış bekliyoruz. Daha önceki patrikler ekümenik unvanını kullandılar. Ben seleflerimin devam ettirdiği geleneğin temsilcisiyim. Bazı kesimlerin ekümenik sıfatına alerjisi var. Sanki yüzyıllardır yaşadığımız bu topraklara karşı kullanacağımız sanılmakta” diye konuştu. Bartholomeos, gayrimenkullerini kaybetmeleri konusuna da değindi ve konunun AİHM’e gittiğini hatırlattı.

Fener Rum Patrikhanesi ile AP Hıristiyan Demokratlar – Avrupa Demokratları Grubu’nca İstanbul’da düzenlenen konferansta, hükümet ile aralarında diyalog olmamasından yakındı. Bartholomeos, “Başbakan’a ziyaretlerime rağmen Ankara, Patrikhane ile ilişki içine girmek istemiyor.” dedi.

Patrik, “Heybeliada Ruhban Okulu’nun, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin denetimi olmadan çalıştırılmak istendiğine” dair haberlerin doğru olmadığını söyledi. Bartholomeos, “Türkiye, laik bir ülke. Dinler arası ayrımcılık uygulanmayan bir ülke. Ruhban Okulu’nun, topraklarında bulunması bir şeref olacaktır” dedi.

Kanunlar herkes için geçerlidir

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Rum Patriği Bartholomeos’un konuşmasındaki iddialarına yanıt verdi. Dişli, hükümetin diyaloğa açık olduğunu belirterek “Başbakan, randevu isteyene o anda randevu veriyor” dedi. Dişli, şöyle konuştu: “Kanunlara ve kurallara saygılı olmalıyız. Bartholomeos’un, bazı malvarlıkları ve okullarına el konulması sözlerine çok üzüldüm. Başbakan kaç kez söyledi ‘biz okulu açmak istiyoruz’ diye.”

Okul açılmazsa İslam fobisi artar

AVRUPA Parlamentosu Hıristiyan Demokratlar-Avrupa Demokratları Grubu Başkanı Hans-Gert Poettering, “Heybeliada Ruhban Okulu’nun bir an önce açılmasını istiyoruz. Açılmazsa, Avrupa’da İslam fobisi artacaktır” dedi. Poettering “Ekümenik patriği, Avrupa’nın temsilciliğini yapmaktadır. Türkiye’nin buradaki temsilinin, Türkiye’nin uluslararası arenadaki beklentileri için de yararlı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Bu tanım AB icin temel zorunluluk

AP Türkiye Raportörü Camiel Eurlings, “Patrikhane, kendisini ‘ekümenik patrikhane’ olarak tanımlayabilmelidir” dedi. Türkiye’nin, AB ile birlikte çalışarak özgürlükleri genişleteceğini ifade eden Eurlings, “Çünkü bu Avrupa için temel zorunluluktur. Herkes inançlarını yerine getirebilmelidir. Mesela, Fransa’da çok sayıda Türk camii var ve biz onu koruyoruz. Çünkü bütün bunlar benim ülkemin bir parçasıdırlar” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.