İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRİK HAZRETLERİ ANTALYA’DA TEMASLARDA BULUNDU

Resimler için tıklayınız.

Patrik II. Mesrob Hazretleri, dört günlüğüne Antalya’ya (Kutsal Kitap’taki tarihi Attalya kenti, Elçilerin İşleri 14:24) giderek, bölgede temaslarda bulundu ve Antalya’da yaşayan Kilise üyeleriyle bir araya geldi.

ANTALYA’YA VARIŞ

Patrik Hazretleri, 11 Ekim 2005, Salı, saat 16:00’da Antalya’ya vardı ve havaalanı şeref salonunda Antalya Kemer’den son iki yıldır Kemer Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü yapan ve bugünlerde yüksek öğrenim için yurtdışına gitmeye hazırlanan Anto Küçükyan tarafından karşılandı.

Antalya’daki Talya Oteli’ne yerleşen Patrik Hazretleri, akşam yemeğinde Vartan Marancı (Samatya), Vartan Büyükdemir (Antalya) ve Anto Küçükyan (Kemer) ile birlikteydi.

ANTALYA VALİSİNİ ZİYARET

Patrik II. Mesrob Hazretleri, 12 Ekim 2005, Çarşamba, saat 11:00’de Antalya Valisi Alâaddin Yüksel’e bir nezaket ziyaretinde bulundu.

Samimi bir ortamda geçen ziyarette Patrik Hazretleri, geçen Kurban Bayramı tatilinde Antalya’da meydana gelen yol kazasından hemen sonraki saatlerde gerek Vali Bey’in, gerekse Valilik görevlilerinin gösterdiği yakın ilgi için teşekkür etti.

1 Şubat 2004 tarihinde kırk gençle birlikte Demre’deki Aziz Nikola Kilisesi’ne inanç ziyareti nedeniyle yörede bulunan Patrik Hazretlerinin binmiş olduğu midibüsün frenleri Saklıkent adlı dağlık yöreden dönerken, virajlı yokuşta tutmayınca, kontolden çıkan midibüs dağın yamacına çarpmış, Patrik Hazretleriyle birlikte yolculardan dört kişi yaralanmıştı. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Antalya Valisi Alâaddin Yüksel hemen yaralıların durumuyla şahsen ilgilenmiş, gereken her şeyin derhal yapılması için tüm birimlere talimat vermişlerdi.

Vali Alâaddin Bey, Patrik Hazretlerinin nezaketi için teşekkür ederek, gerek kendisinin, gerekse Valilik personelinin sadece görevlerini yaptıklarını ifade etti. Vali Alâaddin Bey, ayrıca, Aksaray Pertevniyal Lisesi mezunu olduğunu ve gençliğinin Kumkapı, Aksaray ve Yenikapı’daki dostlarıyla geçtiğini, Ermeni cemaatinden de birçok dost ve tanıdığı olduğunu belirterek, Ermeni tanıdıklarının adlarını yanlışsız söyledi. Vali Bey, Antalya’da faaliyet gösteren Ermeni asıllı iş adamlarının adlarını da zikrederek, bu turistik yöremizde her kesimden insanımızın huzur içinde yaşadığını ve çalıştığını söyledi.

Görüşmenin sonunda Vali Bey, Patrik Hazretleri’ne Antalya hakkındaki bir albümle, Antalya Valiliğinin üzerinde “Sayın Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob’un Antalya Valiliği’ni ziyareti anısına” yazılı plaketini armağan etti. Patrik Hazretleri de Vali Bey’e Arsen Yarman tarafından hazırlanan “Osmanlı Sağlık Hizmetinde Ermeniler ve Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi” adlı kitabı hediye etti.

ANTALYA CEMAATİ İLE BULUŞMA

Patrik Hazretleri, Çarşamba akşam yemeğinden sonra Antalya cemaatinden Sevan-Seta Küçükoskan çiftini, evlatları Arsen ve nişanlısı Elif’i ve Asdğik Yıldız İlgen’i kabul etti. Konuklar, Patrik Hazretleri’ne ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek Antalya cemaatinin ruhani gereksinimlerinin karşılanması dileğinde bulundular.

Patrik Hazretleri, yeterli sayıda din görevlisi bulunmadığından dolayı Anadolu’daki Ermeni cemaatlerine gereken ölçüde hizmet verilemediğini, ayrıca Patrikliğin 1970’li yıllardan itibaren din görevlisi hazırlama olanaklarına sahip olmadığını belirtti. Öte yandan, Antalya’da yüzden fazla Ermeni Kilisesi üyesinin yaşadığının bilindiğini söyleyen Patrik Hazretleri, adreslerin Patrikliğe ulaştırılması durumunda, kendilerine ruhani içerikli yayınların gönderilebileceğini ve yılda birkaç kez din görevlilerinin Antalya’yı ziyaret ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Belek’te açılan kilisede ayin düzenlenebileceğini söyledi.

Patrik Hazretleri Birinci Dünya Savaşı’na dek Antalya’nın Kaleiçi semtinde Surp Hovhannes Garabed Ermeni Kilisesi’nin ve Antalya’da yerleşik bir rahibin, Konya’daki Ermeni Episkoposluğuna bağlı olarak Ermeni cemaatine hizmet verdiğini de sözlerine ekledi.

ESKİ ANTALYA’YI ZİYARET

Patrik Hazretleri 13 Ekim 2005, Perşembe, Antalya’nın tarihi surları içersinde kalan Kaleiçi semtini gezdi ve tarihi yapıları inceledi.

SURP BOĞOS (AZİZ PAVLUS) HRİSTİYAN MERKEZİ

Patrik Hazretleri, Anto Küçükyanile birlikte, dernekler kanunu uyarınca faaliyet gösteren Aziz Pavlus Hristiyan Merkezi’ni ziyaret etti. Patrik Hazretleri merkeze gelişinde, Amerikalı Vaiz James Bultema ve eşi tarafından karşılandı. Amerika’daki Presbiteryen Kilisesi tarafından din görevlisi sıfatıyla yetkilendirilmiş olan Vaiz Bultema, Aziz Pavlus Hristiyan Merkezi’nin idareciliğini ve Antalya yöresindeki İngilizce konuşan Protestan mezhebine mensup Hristiyanlar’ın dini önderliğini yürütüyor.

Antalya’da ayrıca Türk Protestan, Alman Katolik ve Alman Evanjelik kiliseleri de faaliyette bulunmakta.

ANTALYA TÜRK PROTESTAN KİLİSESİ

Vaiz Bultema ile görüşmeye daha sonra Türk Protestan Kilisesi Vaizi Ramazan Arkan da katıldı. Vaiz Arkan’ın verdiği bilgiye göre, Antalya’daki Türk Protestan topluluğu yaklaşık 150 kişiden oluşuyor. Yörede Ermeni Kilisesi bulunmaması nedeniyle, Ermeni Kilisesi’ne mensup bir bayan mezhep değiştirmeksizin her Pazar düzenli olarak ayinlere katılıyormuş.

Vaiz Arkan, Türkiye’de 25 kadar Türk Protestan cemaatinin var olduğunu ve Türkiye’deki Türk Protestan sayısının 3,000 cıvarında olduğunu belirtti. “Milyonlarca Müslüman Hristiyanlığa dönüyor” iddiası belli ki, devlet görevlilerini, medyayı ve kamuoyunu Hristiyanlara karşı kışkırtamayı amaçlayan belli çevrelerce uydurulmuş olan büyük bir yalandır.

ESKİ ANTALYA’DA GEZİ

Daha sonra Patirk Hazretleri, Vaiz James Bultema, Vaiz Ramazan Arkan ve Anto Küçükyan’la birlikte Antalya-Kaleiçi’nin tarihi mahallelerini gezdi. Önce, 1800’lerde inşa edilmiş ve bugün cami olarak hizmete devam eden 1800’lü yıllardan kalma eski bir Rum kilisesini ziyaret etti.

Sonra, eskiden Ay’ Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi olan Suna-İnan Kıraç Müzesi’ni gezdi. Kesik Minare ve hemen bitişiğindeki harap camiin ise Bizans döneminden kalan tarihi bir kilise olduğu belli.

Tarihi mahallede hiç kimse eski Surp Hovhannes Garabed Ermeni Kilisesi’nin nerede olduğunu bilmiyordu. Patrik Hazretleri bu konuyu araştırdıktan sonra, eski kilisenin yerini tespit etmek için arkeoloji müzesi müdürlüğünün yardımını isteyeceğini belirtti.

Vaizlerle vedalaşan Patrik Hazretleri, adının Ayios İlias olduğu tahmin edilen eski Rum Ortodoks Kilisesi binasına gitti. Surp Boğos Hristiyan Merkezi Derneği yöneticileri bu eski kilisenin Antalya Valiliği tarafından kendilerine ibadethane olarak tahsisi için başvurmuş. Başvuru dilekçesi hakkında mahkeme sürüyor, çünkü bina Antalyalı bir iş adamının tapulu malı olarak görünüyor. Bu arada, iş adamının eşi Yerçanig adlı bir Ermeni.

KEMER ERMENİ CEMAATİNİ ZİYARET

Patrik Hazretleri, 13 Ekim 2005, Perşembe, saat 19:00’da Kemerli Anto Küçükyan ve Anto Bıyıklı ile akşam yemeği yedikten sonra, kırk dakikalık bir araba yolculuğundan sonra Akdeniz bölgesinin önemli turistik ilçelerinden Kemer’e vardı.

Patrik Hazretleri, merhum Patrik II. Karekin’in öğrencilerinden Janet Eroğullar’ın evini ziyaret etti. Ziyarette ayrıca Arusyak Eroğullar, Arakel-Rita Küçükyan çifti, Kevork-Azniv Bıyıklı çifti ve evlatları Murat, Süzan Çalgıcı, Armenuhi Hampartsumyan ve Luiza Avakyan da hazır bulundular. Patrik Hazretleri ruhani konular, vaftizin ve dini nikahın kilise yaşamındaki önemi, Aziz Krikor Lusavoriç’in ve Aziz Mesrob Maşdots’un hayatından kesitler anlattı. Hoş bir sohbet ortamı oluştu.

Kemer’li Ermeniler ziyaretten duydukları mutluluğu dile getirerek, bir dahaki ziyarette diğer Kemer’li Ermenilere de muhakkak ulaşacaklarını söylediler. Kemer’de 30 kişi kadar Ermeni yaşıyor. Patrik Hazretleri, daha sonra Anto Bıyıklı’nın taşıtıyla Antalya’ya döndü.

AZİZ NİKOLAS KİLİSESİ

Patrik Hazretleri, 14 Ekim 2005, Cuma, saat 09:30’da Vaiz James Bultema, ABD Presbiteryen Kilisesi’nden Vaiz Jeff Winter, Antalya Alman Katolik Kilisesi Reisi Mons. Rainer Korten ve Anto Küçükyan ile birlikte Antalya’nın Haşim İşcan semtinde bulunan Alman Katolik Aziz Nikolas Kilisesi’ni ziyaret etti.

Mons. Rainer Korten, Antalya’daki Katoliklerin İzmir’deki Katolik Başepiskoposluğuna bağlı olduğunu ve Antalya yöresinde yaklaşık 10 bin Alman yaşadığını, bu sayının yaz aylarında 14 bine ulaştığını belirtti.

BELEK “DİNLER BAHÇESİ”

Patrik Hazretleri ve beraberindekiler daha sonra Belek Turizm Yatırımcıları Birliği‘nin (BETUYAB) inşa ettirdiği “Dinler Bahçesi”nde bulunan kiliseyi ziyaret ettiler. Antalya Serik beldesinde bulunan “Dinler Bahçesinde” 8 Aralık 2004 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Turizm Bakanı Erkan Mumcu (şimdi Anavatan Partisi Genel Başkanı), Patrik II. Mesrob Hazretleri ve Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İshak Haleva’nın katılımıyla, sinagog, kilise ve camiden oluşan Dinler Bahçesi külliyesini hizmete açmıştı.

Patrik Hazretleri, Dinler Bahçesi’nde BETUYAB Genel Koordinatörü ve Turizm Bakanlığı eski müsteşarı Mustafa Türkmen tarafından karşılandı. Mustafa Türkmen, Patrik Hazretleri ve beraberindekilerle bir toplantı yaparak “Dinler Bahçesi”nin dini cemaatlerin görevlendireceği din adamları tarafından daha sık olarak nasıl kullanılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulundu. Şimdilik sadece Alman Katolik ve Alman Protestan din adamları sırayla Pazar günleri ayin düzenliyorlar.

Patrik Hazretleri, Ermeni Patrikliği’nin de yılda 3-4 kez Dinler Bahçesindeki kilisede ayin düzenleyebileceğini belirtti. Daha sonra Patrik Hazretleri ve beraberindekiler kiliseyi incelediler. Bu esnada, Dinler Bahçesi imamı Durmuş Aydın da gruba katıldı.

Daha sonra Mustafa Türkmen, Patrik Hazretleri ve beraberindekileri öğle yemeğinde ağırladı.

ANTALYA ERMENİLERİYLE II. BULUŞMA

Patrik Hazretleri, 14 Ekim 2005, Cuma, saat 19:30’da, Ğevont Demirci, Sarkis Değirmenci ve Kapriel Çakır eşliğinde Antalya’nın Lara semtindeki Antalya adlı restorana geldi. Yemekte 16 cemaat üyesi Sevan-Seta Küçükoskan çifti, Norhay-Leyla Babayiğit çifti, Kapriel-Zabel Çakır çifti, Arman-Tamara Bozoğlanoğlu çifti, Yervant Camgöz, Edison Yayla, Sarkis Değirmenci, Şenol Vayvalak, Ğevont Demirci, Garbis Torunoğlu ve Anto Küçükyan hazır bulundular.

Antalya’da 100 kişiyi aşkın kilise üyesi bulunuyor, ancak cemaat üyelerinin çoğu birbirini tanımıyor. Patrik Hazretleri ziyaretinin bir tanışmaya vesile olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, karşılıklı ziyaretlerin yapılmasını ve cemaat üyelerinin birbirleriyle kaynaşmalarını diledi.

İSTANBUL’A DÖNÜŞ

Patrik Hazretleri, 15 Ekim 2005, Cumartesi, saat 12:00 sularında, Kemerli gençler Anto Bıyıklı ve Anto Küçükyan ile birlikte Antalya havaalanı VIP salonuna gelerek THY’nın tarifeli uçağıyla İstanbul’a seyahat etti.

Patriklik Kalem Müdürü Kıdemli Peder Dr. Krikor Damatyan, Patriklik Merkez Kilisesi Vakfı yöneticileri Efrim Bağ, Hrant Moskofyan, Sarkis Delgi ve Patriklik görevlileri tarafından karşılanan Patrik Hazretleri, bakımdan geçen Patriklik Merkez Kilisesinin yeniden açılışına riyaset etmek üzere Kumkapı’ya geçti.

Yorumlar kapatıldı.