İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Oran `azınlık´ için karar istiyor

ADNAN KESKİN

ANKARA – Ankara Başsavcılığı’nın kamuoyunda büyük yankı bulan Azınlıklar Raporu ile ilgili soruşturmayı dokuz aydır tamamlayamaması eleştirilere neden oldu. Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu’nun (BİHDK) eski Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile birlikte hakkında soruşturma açılan Prof. Dr. Baskın Oran, savcılığa tepki göstererek bir an önce ya takipsizlik kararı verilmesini ya da dava açılmasını istedi.

BİHDK’ya bağlı ‘Kültürel Haklar ve Azınlıklar Komisyonu’ adına Prof. Oran tarafından hazırlanan raporla ilgili basın toplantısı sabote edilmiş, bazı kurul üyeleri Oran ile Kaboğlu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılıksa ‘halkı suç işlemeye tahrik’ ve ‘Türklüğü, Cumhuriyeti tahkir-tezyif suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı. Aradan dokuz ay geçmesine karşın soruşturmanın tamamlanmamasına tepki gösteren Prof. Oran, Radikal’e şunları söyledi: “Savcı ne takipsizlik verebiliyor, ne de dava açabiliyor. Birincisini yapsa raporu aklamış olacak. İkincisini yapsa; biz öyle bir savunma yapacağız ki raporda yazılan gerçekler kamuoyuna mal olacak.”

Oran’ın avukatının da gecikmeyle ilgili şikâyetini savcılığa ilettiği öğrenildi. Soruşturmayı yürüten savcı Nail Karaaslan, dosyayla ilgili bilgi veremeyeceğini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.