İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Beni kışkırttılar

Yazar Pamuk, dava açılan sözleriyle ilgili “Gergin bir mülakattı, kışkırtıldım” dedi.

Nobel Ödülü’ne aday gösterilen yazar Orhan Pamuk, İsviçre gazetesinde çıkan ‘1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü’ sözlerine ilişkin şöyle konuştu: “Zürih’ten gelen biriyle mülakat yaptım. Adam kültürel aşağılama içindeydi. Hakim olmadığım konuları hızlı cevapladım. Ama ‘soykırım’ ve ‘Türkler öldürdü,’ demedim.”

O sözler kışkırtıcı soruların sonucu

Yazar Pamuk, ‘1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü’ sözlerinin kışkırtıcı sorulardan kaynaklandığını söyledi.

Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen yazar Orhan Pamuk Ermeni iddialarıyla ilgili sözlerinin kıştırtıcı sorular sonucu söylenmiş sözler olduğunu belirterek, “Ancak sözlerimin arkasındayım” dedi. Pamuk dün CNN Türk’te Tayfun Ertan’ın sunduğu Söz Sizde programına konuk oldu. Pamuk uzun süren programda bir soru üzerine”AB ile ilgili gelişmeler bence başarı. Türkiye AB’den tarih aldı ve müzakereler başladı” diye konuştu. Pamuk, İsviçre’de yayınlanan gazetede yer alan ve yargılanmasına neden olan “1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü” sözleriyle ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

‘SOYKIRIM DEMEDİM’

“Zürih’ten gelen biriyle mülakat yaptım. Çok gergin geçen bir mülakattı o. İşin sorumluluğunu üzerimden almak istemiyordum. Adam beni kültürel bir aşağılama içine girdi. Bakın ’90 yıl önce şöyle oldu’ dedim. Çok hakim olmadığım halde konuları çabuk çabuk geçiştirmek için hızlı cevapladım. Bu tabunun yıkılması için konuşulması gerektiğine inandığım için konuştum. Bu konuda cesaret edip birçok kişi konuştu. Benim üzüldüğüm yan sadece ben söylemişim gibi davranılması. Benim üzerimden büyütülmesinin tarihi sebepleri var. Ben soykırım, şu kadar Ermeni öldürüldü, biz öldürdük, demedim. Bu beni karalama kampanyasına dönüştü. İş sonunda çığırından çıktı. Kaymakamlar kitap yaktı davalar açıldı falan. Ben Türkiye’yi ve Türkler’i kesinlikle bu sözlerle aşağılamak istemedim. Hiçbir zaman Türk kelimesini kullanmadım. Osmanlı Ermenileri’nden bahsettim. ‘Öldürüldü’ dedim, ama kimin öldürdüğü belli değil. Burada Türkiye’nin milliyetçi grupları benim üzerimden siyaset yaptılar. Beni vatan haini gösterdiler. Demokratlar da bu olayı seyretmekle yetindi. Avrupa’ya girmemize mani olacak bir düşünce özgürlüğü sorununa dönüştü olay. Bu sözler hak ettiğinin önüne geçti. Beni karalayanlar son derece kişisel kıskançlıklar içinde bunu yaptılar. Ben söylemişim gibi bazı basın kurumlarında yazılar yazıldı. Yabancı basında bunlardan hareketle beni söylemiş gibi gösterdi.” Yazar Orhan Pamuk, “Türk adaletine ve adaletin tecelli edeceğine inanıyorum. Kendime güveniyorum” dedi.

Yorumlar kapatıldı.