İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

YABANCI DİLDE YAZAN ERMENİ YAZARLAR TOPLANTISI

Ermenistan’da ilk defa yapılmakta olan yabancı dilde yazan ermeni yazarlar toplantısı, dünkü oturumlarını, Ulusal Akademi Oturumlar Salonunda gerçekleştirdi. Oturumlarda Ermeni ve yabancı kültürlerin karşılıklı nüfuzuna ilişkin konuşma ve tebliğler sunuldu.

Yazar Zori Balayan, Diaspora’da ve yabancı dilde yazan yazarlar aracılığıyla, Ermeni kültürü ve Ermeni dünyasının sorunlarının global bir nitelik aldığını vurgularken, Rubina pirumyan, Sarkis Kirakosyan ve Toros toranyan “Ermeni Trajedisi ve Suriye Edebiyatı”na ilişkin konuşmalar yaptılar.

Amerikalı Edebiyat uzmanı ve “Armenian observer” haftalık gazetesi editörü Oşin Keşişyan, ingilizce yazan Ermeni yazarlara karşı başlangıçta ırkçı yaklaşımların olduğunu ancak zamanla, Amerikalılar tarafından da çokkültürlülüğün kabul edildiğini kaydetti. Ulusal temalarla ingilizce yazan ilk yazan haçatur Oskanyan olduğunu belirten Keşişyan, 1965’te Soykırımın 50. yılı sonrasında, bu temaya ilişki eserlerin gündeme girdiğini söyledi. Bugün ingilizce yazan 100 civarı Ermnei asıllı yazar olduğunu da belirten Keşişyan, nesir ve tiyatro eserlerinde bir yere vardıklarını ancak şiirde henüz katedilecek yol olduğunu kaydetti.

Aleksantr Topçyan, Fransa’daki Ermeni yazarları, kültürel asimilasyon kompleksi çerçevesinde ve ironileriyle bir değerlendirmede bulunurken, Peder Harutyun Bzdikyan, İtalyan’ca yazan Ermeni yazarlara ilişkin bilgi verdi. Bzdikyan özellikle Papa Jean Paul II.’nin 2001’de Ermenistan ziyareti sonrasında Ermeni yazarların ve Ermenilere ilişkin temalara ilginin arttığını da kaydetti.

Peder Levon Zekiyan, yabancı dilde yazan yazarları ulusal kimlik ve XX. yy. Avrupa düşünsel ve felsefi fonunda bir değerlendirmesini yaparken, yazar Levon Heçoyan, geçmiş ve Diasporayla manevi ilişkileri zedeleyen 4 Mart 1922’de imlanın değiştirilmesine ilişkin deklerasyona değindi ve bunun kaldırılması için Parlamentoya bir çağrıda bulundu.

Toplantı oturumları bugün Dzakadzor’da çalışmalarına devam edecek.

M. Badalyan

Yorumlar kapatıldı.