İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TCK´ya özgürlük rötuşu

Hrant Dink’e Türklüğe hakaretten ceza verilmesi ve Orhan Pamuk’a da dava açılması hükümeti harekete geçirdi. TCK’nın 301. maddesindeki ‘alenen aşağılayan’ ifadesi ‘açıkça hakaret eden’ olarak değiştirilecek

BİLAL ÇETİN / ANKARA

AB’ye uyum kapsamında çıkartılan yeni TCK, Agos Gazetesi yayın yönetmeni Hrant Dink’e ceza verilmesi ve yazar Orhan Pamuk’a da aynı maddeden dava açılması üzerine yeniden değiştirilecek. Dink’in ceza aldığı TCK’nın 301. maddesindeki ‘alenen aşağılayan’ ifadesinin yerine ‘açıkça hakaret eden’ tanımı getirilecek.

Tanım daha somutlaştırılacak

301. maddedeki “Türklüğü, Cumhuriyeti veya TBMM’yi alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmüne eklenen “Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” ifadesine rağmen Pamuk’a dava açılması ve Dink’e ceza verilmesi üzerine hükümet 301. maddede tanımlayan suçu daha somut hale getirmek için kolları sıvadı.

Bu nedenle maddede yer alan ‘Türklüğü’ kelimesinin Anayasa’daki anlamıyla ‘Türklüğü’ ifade ettiği vurgulanacak. “Türklüğü, Cumhuriyeti veya TBMM’yi alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmündeki ‘alenen aşağılayan’ ifadeleri yerine ise ‘açıkca hakaret eden’ ifadesi yazılacak. Maddenin son fıkrasında yer alan ‘Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz’ cümlesi daha da güçlendirilecek.

Gül: Pamuk davası düşer

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, yazar Orhan Pamuk aleyhine açılan davanın düşeceğinden kuşkusu olmadığını söyledi. Fransız ‘Canal+’ televizyonuna konuşan Dışişleri Bakanı Gül, “Daha önce de benzer suçlamalarla açılan benzer bir davada, mahkeme, davayı düşürdü ve herkesin ifade özgürlüğü olduğuna karar verdi. Pamuk davasında da aynı şeyin olacağına kuşkum yok” dedi.

216 ve 305 de değişecek

Hükümet, yeni TCK’nın 216. maddesinde de değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Düşünce özgürlüğü kapsamında 216. maddedeki suç, daha somut hale getirilecek ve “Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” cümlesi bu maddeye de eklenecek. Eski TCK’nın 312. maddesine karşılık gelen 216. maddede düşünceyi cezalandırmayı engellemek için önemli değişiklikler de yapıldı. Düşüncenin cezalandırıl-maması için ‘kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması’ şartı getirildi. Buna rağmen Milli Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi’nin eski 312. maddeden aldığı ceza yeni TCK’nın 216. maddesindeki düzenlemeye rağmen Yargıtay tarafından onaylandı. AB’nin TCK’nın 305. maddesinin de TCK’dan tümüyle çıkartılmasını istediği belirtiliyor. Madde, “Temel millî yararlara karşı fiillerde bulunmak maksadıyla yabancı kişi veya kuruluşlardan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi yarar sağlayanlara” 10 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Yorumlar kapatıldı.