İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink´e altı ay hapis cezası

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ‘Türklüğe hakaret’ iddiasıyla yargılandığı davada altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Dink’in cezası ertelendi.

Mahkeme diğer sanık Karin Karakaşlı’nın ise beraatına karar verdi.

Şişli İkinci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanık avukatları ile bazı müdahiller katıldı.

Duruşmada söz alan sanık avukatları, önceki savunmalarını tekrarlayarak beraat talebinde bulundu. Kararını açıklayan Mahkeme Hakimi, Karin Karakaşlı’nın beraatına karar verdi.

Mahkeme, Dink’i ise ‘yazısının eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklaması niteliğinde olmadığı, aşağılayıcı, incitici nitelikte olduğu’ gerekçesiyle altı ay hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, sabıkasız olması ve ileride bir daha suç işlemeyeceği konusunda oluşan kanaat nedeniyle Dink’in cezasını erteledi.

Hrant Dink karar sonrasında yaptığı açıklamada, “tüm yasal haklarımı kullanacağım. Hem bu insanları tahkir edeceksiniz, hem de onlarla beraber yaşayacaksınız. Bu bir onursuzluktur. Ben bunu yapmam. Böyle bir niyetim olmadığını bu topluma anlatamıyorsam, evet, bu ülkeyi terkederim ve giderim” dedi.

İddianameden…

Şişli Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianamede 13 şubat 2004 tarihli Agos gazetesinde Hrant Dink tarafından kaleme alınan ‘Şap parigce’ isimli köşede yer alan yazı nedeniyle, Dink ve gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü Karin Karakaşlı’nın, ‘Türklüğü neşren tahkir ve tezyif etmek’ gerekçesiyle 3’er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyordu.

Önceki celse esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Muhittin Ayata, yeni Basın Kanunu’na göre, Agos Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Karin Karakaşlı hakkındaki davanın eser sahibi belli olduğu için ortadan kaldırılmasını talep etmişti.

Mütalaasında aynı gazetenin Genel Yayın Yönetmeni olan Hrant Dink’in kaleme aldığı yazıdan alıntılar yapan Ayata, Dink’in ‘Türklüğü neşren tahkir ve tezyif etmek’ gerekçesiyle cezalandırılmasını istemişti.

Yorumlar kapatıldı.