İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERMENİSTAN´DA TEDAVİ GÖREN AIDS´Lİ HASTA SAYISI 23

“Global Fon” tarafından finanse edilen “AIDS’le Mücadele Ulusal Programı”.2003 yilindan bu yana Ermenistan’da toplam değeri 7,2 milyon dolar olan programın I. aşamasını (3,2 milyon dolar değerinde) tamamladı. Fon kalan 4 milyon doları dün tahsis ederken, I. Aşama sonuçları ve ileriye yönelik perspektifler değerlendirildi.

Verilen bilgiye göre; bölgemiz AIDS’in gelişme hızı açısından en yüksek düzeyde olduğu kaydedilmekte. Ermenistan’da AIDS ilk defa 1988 yılında görüldü. 30 Eylül 2005 yılına kadar kaydedilen AIDS’li sayısı 360 kişi olup, bunun 341’i Ermmenistan vatandaşıdır. Bunların 267’si erişkin erkek, 74’ü kadın ve 6’sı çocuktur.

AIDS en çok 20-39 yaş grubunda görülürken, virüsun bulaşmadaki esas aracı, damardan kullanılan uyuşturucular ve heteroseksüel ilişkilerdir. AIDS’den bu güne dek toplam 71 vaka kaydedilirken, en çok ölüm 20 kişiyle 2004 yılında meydana gelmiştir.

AIDS’le Mücadele Ulusal Merk. Md. Samvel Grigoryan, ulusal program öçerçevesinde 23 hastanın şu anda tedavi altında olduklarını ve programon ikinci aşamasıyla 35-40 hastanın daha tedavi olmasının öngörüldüğünü kaydetti.

“Armenicum”a ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Norayr Davityan, ilacın henüz geliştirilme aşamasında olduğunu ve sadece Ermenistan’da değil, örneğin Hepatit C’nin tedavisinde de kullanıldığını söyledi.

Gohar Gevorgyan

Yorumlar kapatıldı.