İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk ve Ermeni kadınlarını buluşturan dergi

Geçen haftasonu gerçekleşen Ermeni konferansı ve Avrupa Parlamentosu’ndan çıkan soykırımı tanıma kararı tartışıladursun, iki ülkenin kadınları arasında diyalog sürüyor. Yayın yönetmenliğini Şule Kılıçarslan’ın yaptığı ‘WM Women’s Magazine’ dergisi, Türkiye ve Ermenistan’da yaşayan kadınlar arasındaki diyaloğun köprüsünü kuruyor. Üçüncü sayısı yayına hazırlanırken Kılıçarslan ile iki ülke kadını hakkında konuştuk.

Sayfalarını kültür, sanat, spor, aile, yemek, iş dünyası ve çocuk psikolojisi gibi dünyanın her yerindeki kadınları ilgilendiren konulara açan dergide siyasete yer yok. Kılıçarslan, “Siyasete girmiyoruz. Tarihi profesörler, politikayı da politikacılar tartışsın. Biz kadınları baz aldık ve kültürel bir platformda diyalog kuruyoruz” diyerek açıklıyor bu seçimin nedenini.

“BİR ŞEYLER YAPMALIYIZ”

İki ülke kadınının çok fazla ortak özelliği olduğunu belirten Kılıçarslan, “Aynı bölgenin insanıyız. Ortak özelliklerden yola çıktığımızda diyalog kolay. Sonuçta oradaki kadınlar da erkeklerin dünyasında başarılı olmaya çalışıyor” diyor.

Erivan’da kadın nüfusun fazlalığına dikkat çeken Kılıçarslan, kadınların mutlaka üniversite eğitimi aldıklarını belirtiyor: “Günlük hayatta çok aktifler, özellikle sivil toplum kuruluşlarında faaliyet gösteriyorlar. ‘Burası gelişiyor, bir şeyler yapmalıyız’ düşüncesiyle hareket ediyorlar. Yurtdışına çıktıkça yenilikleri görüyorlar. Kadınlar bavul ticareti yapıyor. Gördüklerini kendi ülkelerinde uyguluyorlar. Mesela el yapımı deri giyim çok revaçta. Bunu yapan da kadınlar.”

ORTAK FAALİYETLER

Dergide, iki ülkenin ortaklaşa gerçekleştirdiği faaliyetlere de yer veriliyor. Ağustos’ta Ermenistan Devlet Opera ve Balesi’nin İstanbul’a gelişinin ardından, Kasım ayında Türkiye’den 45 kişilik Ney grubu Erivan’a gidecek. İstanbul-Erivan seferlerinden sonra Erivan-Antalya seferlerine başlayan Fly Air de derginin konuları arasında. Derginin hedefi, Türkiye’yi ve Türk insanını tanıtmak. Çünkü oradaki kadınlar çocukluktan beri Türkler’e karşı olumsuz düşüncelerle yetiştirilmiş. Kılıçarslan, iki tarafın kabul edeceği ve zararı olmayan konular bularak diyaloğu geliştirmeye çalıştıklarını ekliyor.

Derginin her sayısı için bir gün Erivan’a gidiliyor. Ardından iletişim internet üzerinden sürdürülüyor. Dergi, başta TBMM olmak üzere Amerika Temsilciler Meclisi, Avrupa Parlamentosu, Senato, vakıflar ve oradaki Türkler’e gönderiliyor. Fransa ve Almanya’da da aynı şekilde dağıtılıyor. Üç ayda bir yayımlanan dergi, Avrasya Kültürel ve Toplumsal Gelişim Derneği ve Amerikan University-Center for Global Peace’in desteğiyle, Form Stratejik Tanıtım Danışmanlık Reklamcılık ve Halkla İlişkiler tarafından yayımlanıyor. İki ülke arasında diyalog oluşturan Women’s Magazine bütün dünyaya sunuluyor.

Yeni sayıda Nükhet Duru’nun Ermenice şarkılar söyleyeceği konseri, Ara Güler fotoğraf sergisi, Galatasaray Üniversitesi ile Erivan Üniversitesi’nin değişim programı, Didim Belediyesi’nin düzenlediği Barış Şenliği, Akdamar Kilisesi’ndeki restorasyon çalışmaları, Buket Uzuner röportajı, Türkiye’den Mardin, Erivan’dan ise Gümrü şehirlerinin tanıtımı ve Hatay’daki Medeniyetler Buluşması gibi konulara yer verilecek.

İLK BAŞTA TEPKİLERDEN ÇEKİNDİK

2003 yılında ilk sayıyı hazırladıkları sırada, Ermeni konusunun tabu olduğunu ve dergi için fon bulmakta güçlük çektiklerini anlatan Kılıçarslan, “Üçüncü sayıyı hazırlıyoruz ve bu sayının fonunu Türkiye’den sağlıyoruz. Artık daha rahatız. O yıllarda, ‘dünyada başka kadın mı kalmadı?’ gibi sorularla karşı karşıya kalıyorduk. İlk başta tepkilerden biz de çekiniyorduk. Başkaları bize dayatacağına neden biz kendimiz bir şeyler yapmayalım diyoruz” dedi. Kılıçarslan, derginin ilk sayısını birlikte çıkardıkları Erivan’daki editöryel kadronun, oradaki baskıdan dolayı çekilme kararı verdiklerini anlatıyor. Ancak yeni ekiple rahat bir ortamda çalıştıklarını da ekliyor.

Sınırları kapalı da olsa, politik pürüzler de yaşansa iki ülke arasında tatlı bir ticaretin de mevcut olduğunu gözlemleyen Kılıçarslan, “Türkiye’den giden çok marka var. En basit semt pazarında bile bu markalar karşınıza çıkıyor” diyor.

Yeni sayıyı hazırladıkları şu günlerde röportaj tekliflerinin tedirginlikle karşılandığını anlatan yayın yönetmeni, “Şimdilerde siyasi tartışmalar insanları ürkütüyor. Röportaj vermeye çekiniyorlar. Ama bu röportaj, bütün dünyaya gidiyor. Böylece oradakiler de bölgedeki kadınların ne kadar normal olduklarını görüyorlar” diyor.

WOMEN’S MAGAZİNE’DE KİMLER YAZIYOR?

WM Women’s Magazine dergisinin yazarları arasında Serpil Yılmaz, Cüneyt Ülsever ve Güler Kömürcü yer alıyor. Serpil Yılmaz, ‘Çözümü bizim kuşak getirecek’ başlıklı yazısında, “…Türkiye’nin 17 Aralık’ta AB’den müzakere tarihi almasıyla birlikte Ermenistan ile ikili ilişkiler yeniden siyasal gündemin ön sıralarına oturdu. Tarihin bugüne kadar ötelediği Ermenistan-Türkiye dostluğu, bizim neslimize kısmet olacak ve herkes bu yolda harcanacak emeğe alın teri akıtacak…” diye özetliyor fikirlerini.

Cüneyt Ülsever, ‘Gençleri nasıl bir gelecek bekliyor’ başlıklı yazısında, “Mesleğimde en sevdiğim uğraşlardan birisi gençlerle sohbettir… Ben onlardan çok şey öğreniyorum ama onlara bir konuda uyarı yapmaya çalışıyorum. Onları nasıl bir gelecek bekliyor. Bana göre onları kaçamayacakları, dışında kalamayacakları bir fırtına bekliyor. Küreselleşme!..” diyor.

Güler Kömürcü ise ‘Mış gibi yapanlar’ başlıklı yazısında mış gibi yapılmayan tek konudan, aşktan bahsediyor.

Dalida Özatay

Yorumlar kapatıldı.