İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pamuk´un sözleri `bölücülük´ değil

RADİKAL – İSTANBUL – Gazeteci Altemur Kılıç’ın yazar Orhan Pamuk hakkında ‘Türkiye’de 30 bin Kürt, 1 milyon Ermeni öldürüldü’ sözleri nedeniyle yaptığı suç duyurusu, takipsizlikle sonuçlandı. Kararda demecin ‘bölücülük ya da terör örgütünü yardım’ niteliği taşımadığı belirtildi.

İsviçreli bir gazeteciye verdiği röportajdaki, “Türkiye’de 30 bin Kürt, 1 milyon Ermeni öldürüldü. Türkiye’de hiç kimse bunu dile getirmeye cesaret edemiyor. Ben ediyorum” sözleri üzerine Pamuk hakkında ‘Türkülüğü alenen aşağılamak’ suçundan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Davanın yankıları sürerken, gazeteci Altemur Kılıç, 22 Eylül’de Şişli Savcılığı’na Pamuk hakkında bir suç duyurusu dilekçesi verdi. Dilekçede, Pamuk’un sözlerinin Türklüğü aşağılamanın yanı sıra ‘Terör örgütüne yardım ve bölücülüğü teşvik etmek’ suçları kapsamında olduğu öne sürüldü.

Şişli Savcısı Turgay Evsen, soruşturmasını 26 Eylül’de sonuçlandırdı. Kararda Pamuk’un, şikâyet konusu sözlerinin ‘PKK/Kongra-Gel örgütüne yardım, suç işlemeye teşvik ve bölücülük yapmak’ niteliğinde olmadığı belirtildi. Kararda Pamuk hakkında bu sözleri nedeniyle dava açıldığı, yeniden bir kovuşturmaya yer olmadığı vurgulandı. Ancak Kılıç’ın dilekçesi ‘Delil olabilir’ düşüncesiyle dava dosyasına konuldu. Pamuk hakkında açılan davanın ilk duruşması 16 Aralık’ta.

Yorumlar kapatıldı.