İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkler ve Ermeniler derin acılar çekti

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Bilgi Üniversitesi’ndeki Ermeni Konferansı’na gönderdiği mesajda, ‘Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş döneminde Türk ve Ermeni halkları derin acılar çekti’ dedi.

İSTANBUL Bilgi Üniversitesi’nin Dolapdere kampusunda yapılan Ermeni konferansına katılan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Ayşe Soysal, üniversite olarak konferansa büyük emek verdiklerini ama son anda mahkeme kararıyla iptal etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacak açılışa bir mesaj gönderdiğini belirten Prof. Soysal, daha sonra Gül’ün mesajını okudu. Gül, 75 ülkeye mensup bilim adamının Osmanlı arşivlerinde çalıştığını hatırlatarak, ‘Dönemin tarihine ışık tutacak tüm arşivlerin araştırmacıların hizmetine açılacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz’ dedi. Bakan Gül, mesajında daha sonra şunları söyledi:

‘Türk-Ermeni ilişkilerinin tarihi, bin yıla yakın bir birlikte var olmanın ve ortak bir hayatın tarihidir. Bu süre içinde iki halk birbirlerinin kültürüne, refahına ve güvenliğine katkılarda bulunmuşlardır. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş yıllarına rastlayan, imparatorluğun vatandaşları olan bütün unsurlar gibi, Türk ve Ermeni halklarının da derin acılar çektiği trajik bir dönem incelenirken, bu noktanın gözden kaçırılmaması gerekir.’

Gül, Ermeni meselesi konusunda yurtdışında yapılan pek çok çalışmanın bilimsel ahlak ve dürüstlükle bağdaşmadığını da hatırlattı. Gül, ‘Ne yazık ki bu tür çalışmalarda insani konular politik hesaplara alet edilmiş, insani acıların tespit ve takdiminde çifte standart kullanılmıştır’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.