İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Formülü buldu

Mustafa KÜÇÜK

Mahkeme tarafından durdurulan Ermeni Konferansı’nın gerçekleştirilme formülünü Adalet Bakanı Çiçek buldu. Çiçek’in, durdurma kararının genel olmadığını belirterek, konferansın başka bir üniversitede yapılabileceğini söylemesi üzerine konu çözüldü.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi’nde dün başlaması beklenen ancak İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nce durdurulan ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları’ konferansı, bu sabah İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde başlıyor. Ortada bir mahkeme kararı olmasına rağmen toplantının yapılabilmesinin formülü ise dün Adalet Bakanı Cemil Çiçek’ten geldi. Çiçek, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin durdurma kararının genel bir karar olmadığını, başka bir üniversite ve mekanda bu toplantının yapılabileceğini söyledi. Hükümetin bu yaklaşımı üzerine toplantının Bilgi Üniversitesi’nde bugün yapılacağı açıklandı. Adalet Bakanı Çiçek, Ankara’da gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

YAPILAMAZ DEMİYOR

‘Kararı ben de getirttim, gerekçesine de baktım. İkiye, bir verilmiş bir karardır. Bazı avukatların müracaatı üzerine alınmış bu karar. Muhalefet şerhine baktığımızda ‘idari yargının görev alanına girmiyor’ deniyor. Karar veren bir başkan, bir üye ise bu konu ile ilgili olarak bazı belgeleri istemiş. Esastan verilmiş bir karar yok. Bununla, ‘bu toplantı yapılamaz’ diye de bir karar da yok. Sadece iki üniversite aleyhine verilmiş bu karar. İsteniyorsa, bu toplantı bir başka üniversitede başka mekánda yapılabilir demektir. Üniversitelere genel bir yasak, kısıtlama getiren bir durum da sözkonusu değil. Bu karar üniversite ile ilgili verilen ilk karar olması nedeniyle tartışılıyor. İlk kararlar şok kararlardır. Bu karar da tartışılıyor.

TUZAĞA DÜŞMEM

(Siz Ermeni konferansına karşı çıkmıştınız, hálá aynı görüşte misiniz sorusu üzerine) Siyaseten değerlendirme ayrıdır, hukuki değerlendirme ayrıdır. Ben hukuki olan kısmını söyledim. O gün söylediğimden bugüne birçok gelişme ve değişme var. Konunun basına yansıyan şekli var. Bütün bunları dikkate alarak değerlendirme yapmak gerekir. Ben daha önce bu konudaki fikirlerimi açıkladım. Ben o tuzaklara da düşmem, ‘Başbakan böyle diyor, Dışişleri Bakanı böyle diyor, siz ne diyorsunuz, Hükümet’te çatlak..’ O yüzden bu oyunların içine bizi sokmayın. Bu bir hukuki tartışma ise ben de bunun yollarını söyledim.’

BİLGİ EV SAHİBİ OLDU

Mahkemenin durdurma kararının ardından çözüm arayan Hazırlık Komitesi’nin toplantısına katılan İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Uğur, ev sahipliğine hazır olduklarını söyledi. Mahkeme kararının sadece Boğaziçi ve Sabancı Üniversiteleri’ni bağladığını açıklayan Uğur, üniversitesinin hukuk fakültesi öğretim üyelerinin, Mütevelli Heyeti Başkanı Oğuz Özerden’in de onayını aldığını belirtti. Bilgi Üniversitesi Yönetim Kurulu da yaptığı toplantıda, salonlarını toplantılara açmayı kararlaştırdı. Hazırlık Komitesi de konferansın İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yapılmasına karar verdi. Bu arada Boğaziçi ve Sabancı Üniversiteleri rektörlükleri, durdurma kararına itiraz etti. Mahkemeye verilen dilekçede, kararın yasal olmadığı ve kesinlikle iptal edilmesi istendi.

Hükümet kararı kınadı

ERMENİ Konferansı’nın durdurulması, dünya basınında da yankı buldu. İngiliz Reuters haber ajansı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını ‘Türk Hükümeti, mahkeme kararını kınadı’ diye yansıtırken, BBC internet sitesinde, ‘Bu sıradan bir konferans değildi’ diye yazdı. Ermeni sorununun Türkiye’de bir tabu olduğunu belirten BBC, ‘Delegeler 90 yıl önce Osmanlı Ermenileri’nin başına gelenleri tartışacaktı’ diye yazdı ve bu konunun Türkiye’nin en hassas konularından biri olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE BOCALIYOR

Amerika’nın Sesi Radyosu ise akademisyenlerin konferansta resmi söylemi tartışacaklarını vurguladı. Amerika’nın Sesi, kararın 3 Ekim’in hemen öncesinde alındığını ifade etti ve Orhan Pamuk’a da dava açıldığını hatırlattı.

İngiliz Financial Times (FT) haberi, ‘Türk akademisyenler öfkeli’ başlığıyla duyurdu. FT, 3 Ekim öncesinde Türkiye’nin birçok sorunu çözmeyi başararak müzakerelere başlamaya hazır olduğunu, ancak Ermeni sorunu konusunda hala bocaladığını öne sürdü.

Mahkemeye protesto

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi 15 kişilik bir grup, konferansın mahkeme kararıyla iptal edilmesini ağızlarına siyah bant yapıştırıp protesto etti. Grup adına basın açıklaması yapan bir öğrenci, iptalin üniversitelerdeki bilimsel özgürlüğe vurulmuş büyük bir darbe olduğunu belirtti. Açıklamanın ardından iptal kararını alkışlarla protesto eden öğrenciler üniversiteye tekrar geri döndü.

Yorumlar kapatıldı.