İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan`dan mahkeme kararına tepki

24 Eylül, 2005 11:46:00 (TSİ)

Erdoğan, Ermeni konferansı tartışmaları için ‘yapılanlar provokasyon’ dedi

Ermeni konferansı hakkındaki durdurma kararı için ‘farklı bir diaspora yaratma çabası’ diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”bunların hortlatılmasını provokatif hareket olarak görüyorum” dedi.

İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi’nin Beşiktaş’taki kampusunda yeni akademik yılı açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, “özgürlükler, karşı düşünceleri hazmedemeyenlerin, karşı düşüncelere saygı duymayanların olduğu yerde yeşermez” diyerek mahkemenin konferansı durdurma kararını eleştirdi.

Yargı makamının Ermeni konferansına katılacak konuşmacıların kariyerini tartışma hakkının olmadığını da vurgulayan Erdoğan, “sponsoru kimdir, parası nereden geliyor, mahkeme bunu da araştıramaz. Bunu gerekirse rektörü yapar YÖK yapar” diye konuştu.

Erdoğan, “durumdan vazife çıkarma mantığının hortlatılması mümkün değil” ifadelerini de kullandı.

Düşünce ve inançlara güveniliyorsa bu tür özgürlüklerden korkmamak gerektiğini fade eden Erdoğan, “verilmiş olan kararı Tayyip Erdoğan olarak ben, asla tasvip etmiyorum. Bunu kabul etmem mümkün değil. Ben özgürlüklerin en geniş anlamda yaşandığı bir ülkede yaşamak istiyorum” dedi.

ERDOĞAN’A PROTESTO

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üniversitede yaptığı konuşma sırasında davetliler arasında bulunan bir kadın tarafından protesto edildi. Adı açıklanmayan kadın, ayağa kalkarak “Sayın Başbakanım neden bu konferansa izin veriyorsunuz” diye bağırdı. Protestocu kadın Erdoğan’ın korumaları tarafından konuşmanın yapıldığı bahçeden dışarı çıkartıldı.

Olayların AB ile müzakerelerin başlayacağı 3 ekim öncesinde meydana gelmesini ‘provokasyon’ olarak niteleyen Erdoğan, “Türkiye artık kabuğunu kırmıştır. Er ya da geç bu açılan kanaldan dünya ile bütünleşecektir” diyerek Türkiye’nin için AB kararlılığını vurguladı.

Ermeni konferansı bugün yapılıyor

Bu arada tartışmalı Ermeni konferansı bugün İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde başladı. Konferansın yapıldığı Dolapdere kampusu önünde protesto gösterileri yapılıyor.

Başlığı ‘İmparatorluğun Son Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları’ olarak değiştirilen konferans nedeniyle, üniversitenin Dolapdere yerleşkesi ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Kampus girişini kapatan polis sadece davetiyesi olanları binaya aldı. Girişte de davetiyesi olan katılımcıların isim kontrolü yapıldı.

Bazı siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşları üyesi yaklaşık 300 kişi, ellerindeki Türk bayrakları, çeşitli afiş ve dövizlerle sloganlar atarak konferansı protesto etti.

Konferansın ‘sipariş ve parayla yapılan ısmarlama bir toplantı’ olduğunu öne süren göstericiler, ‘amacın bilimsel tartışma olmadığı’ görüşünü savundu.

Konferansın durdurulması için mahkemeye başvuran ve yürütmeyi durdurma kararı aldıran Hukukçular Birliği ise toplantının bir başka üniversitede yapılmasına tepkili.

Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Kemal Kerinçsiz, konferansın durdurulması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne dilekçe verdi.

Tartışmalı Ermeni konferansı yarın da devam edecek.

Konferans daha önce de ertelenmişti

‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri’ başlıklı konferansın 24 mayısta Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılması planlanmış, daha sonra hükümet ve muhalefet cephesinden gelen sert tepkiler nedeniyle toplantı ertelenmişti.

Konferansta resmi tez dışındaki görüşlerin savunulacak olması nedeniyle Adalet Bakanı Çiçek, toplantıyı çok sert bir biçimde eleştirmiş ve “keşke Adalet Bakanı olarak dava açma yetkimi devretmeseydim” demişti.

Yorumlar kapatıldı.