İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NTVMSNBC: Ermeni Konferansı yarın yapılıyor

Ermeni konferansının hazırlık komitesinden Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Halil Berktay, “Bu konferansın her türlü engellemeye karşın en kısa zamanda yapılmasında, ülkemiz demokrasisi, bilimsel özgürlük ve üniversite özerkliği açılarından artık ihmal edilemez bir aciliyet görüyoruz” dedi. Bu açıklamanın ardından konferansın yarın Bilgi Üniversitesi’nde yapılacağı belirtildi.

‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri” başlıklı konferansın hazırlık komitesi üyeleri, Prof. Halil Berktay, Prof. Dr. Murat Belge, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selim Deringil, Sabancı Üniversitesi’nden Doç. Dr. Cemil Koçak ve Yardımcı Doç. Dr. Akşin Somel ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Berktay, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin aldığı yürütmeyi durdurma kararı sonucunda konferansın planlandığı gün ve yerde yapılamadığını hatırlattı.

Konferans düzenleyicilerinin “söz konusu mahkemenin yetkisinin dışına çıkarak bilim alanına ağır bir şekilde müdahale ettiği” inancında olduklarını kaydeden Berktay, şunları söyledi:
“Bir akademik konferansa katılımcı olarak kimlerin davet edileceği ve bu kişilerin bilimsel ve mesleki ehliyetlerinin tespiti, yargının yetki kapsamında değildir. Bu karar, akademik özerkliğin ötesinde ifade özgürlüğünün evrensel kurallarını ve Anayasamızın bu ilkelerini düzenleyen maddelerini çiğner niteliktedir.”

Prof. Dr. Berktay’ın bu sözlerinin ardından konferansın Bilgi Üniversitesi’nde yarın yapılacağı açıklandı.

İTİRAZ DİLEKÇESİ SUNULDU

Bu arada Sabancı Üniversitesi’nden yapılan açıklamada da “Mahkemeye bugün saat 11.55 itibariyle itiraz dilekçesi sunulmuştur” denildi.

Yorumlar kapatıldı.