İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hurriyet: Ermeni konferansı durduruldu

İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi, Boğaziçi Üniversitesi’nde 23-25 Eylül 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri” başlıklı konferansın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi, yarın gerçekleştirilecek olan Ermeni Konfeeransı’nı durdurdu.

Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu üyesi Avukat Kemal Kerinçsiz’in yaptığı başvurunun ardından İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi, Boğaziçi Üniversitesi’nde 23-25 Eylül 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan ve hazırlıkları tamamlanan “İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri” başlıklı konferansının yürürlüğünün durdurulmasına karar verdi.

Kerinçsiz yaptığı açıklamada, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktığını belirterek, kararın saat 16.30 itibariyle Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü başta olmak üzere İstanbul Valiliği, Beşiktaş, Sarıyer ve İstanbul Emniyet müdürlüklerine iletildiğini bildirdi.

Kerinç: Bu Toplantı artık bitmiştir, yeniden yapılması mümkün değildir

“Ermeni Konferansı”nın yürütmesinin durdurulması istemiyle mahkemeye başvuranlar arasında yer alan Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Kemal Kerinçsiz, ”Bu toplantı artık bitmiştir, yeniden yapılması mümkün değildir” dedi.

Kerinçsiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hukukçular Birliği adına yaklaşık 10 gün önce İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne başvurduğunu ve Boğaziçi ile Sabancı üniversitelerince düzenlenecek konferansın yürütmesinin durdurulmasını istediğini söyledi.

Mahkemenin 19 Eylül’de aldığı kararın bugün noter kanalıyla Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü ve İstanbul Valiliği’ne tebliğ edildiğini belirten Kerinçsiz, üniversitenin artık “karar elime geçmedi, toplantıyı gerçekleştireceğim” deme hakkının bulunmadığını kaydetti.

Kerinçsiz, İstanbul Valiliği’nin de konuyu Emniyet Müdürlüğü’ne havale ederek, toplantının gerçekleştirilmemesi için gerekli çalışmayı yapacağını ifade ederek, “Üniversite, ‘illa ben bu toplantıyı yapacağım’ derse, o zaman bu kararlar doğrultusunda polisin toplantıyı izinsiz gösteri olarak algılayıp dağıtması gerekiyor” diye konuştu.

Mahkemenin 30 günlük süre zarfında davalı üniversitelerden savunma beklediğini de dile getiren Kerinçsiz, ana kararın daha sonra alınacağını bildirdi.

Kerinçsiz, bundan sonraki sürece ilişkin de “Bu toplantı artık bitmiştir, yeniden yapılması mümkün değildir. Üniversitelerin yeniden toplantı kararı alması mümkün değildir. Alırlarsa yine dava açarız” dedi.

Rektörler biraraya geliyor

Boğaziçi, Sabancı ve İstanbul Bilgi üniversiteleri rektörlerinin, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin “Ermeni Konferansı”na ilişkin kararını değerlendirmek üzere bir araya gelecekleri bildirildi.

Saat 19.30’da Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Binası’nda gerçekleştirileceği belirtilen toplantıya, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Uğur ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu katılacak.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, yarın yapılması planlanan ”İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları” başlıklı konferans hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Yorumlar kapatıldı.