İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tasarıları yarın Kongre’de

ABD Kongresi’ndekı Ermeni lobisince hazırlanan ve sözde soykırımın tanınmasını öngören iki tasarı, Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi’nin yarınki gündemine girdi. Tasarıların komitedeki oylamalarda kabul edilmesi bekleniyor.

NTV-MSNBC
Güncelleme: 20:11 TSI 14 Eylül 2005 Çarşamba

WASHINGTON – Ermenı lobisince hazırlanan ve sözde soykırımın tanınmasını öngören iki tasarı, yarın Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde Uluslararası İlişkiler Komitesi’nde ele alınacak.

Tasarılardan ilki, 1915-1923 yılları arasında olduğu iddia edilen Ermeni soykırımının anılmasını, Türk hükümetinden Osmanlı Devleti’nin ilgili suçunu kabullenmesinin talep edilmesini öngörüyor.

Tasarıda ayrıca Türkiye’nin Ermenistan’la yakınlaşmasının ve gerekli kriterleri karşılaması halinde de Türkiye’nin AB üyeliğinin desteklenmesi isteniyor. İkinci tasarı ise ABD başkanlarının ülkenin dış politikasını belirlerken, Ermeni soykırımını gözönünde bulundurmasını önögörüyor.

Tasarıların, komitede beklenen oylamada kabul edileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Oylama, Başbakan Erdoğan’ın BM liderler zirvesi için New York’ta bulunduğu zamana rastlayacak.

Ermenı lobisi, bunun ardından esas olarak tasarıların, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’ndan geçmesini amaçlıyor. Washington’daki gözlemcilerin beklentisi, bu tasarıların komiteden geçeceği yönünde. Komiteden sonra tasarıların, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na gelmesi söz konusu. Genel Kurul gündemine getirip getirmemek ise Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert’ın tasarrufunda bulunuyor.

BUSH YÖNETİMİ KARŞI

Bush yönetimi ise, sözde soykırım tasarılarının Kongre tarafından kabulüne karşı çıkıyor. Bu çerçevede Dennis Hastert’ın, tasarıları Genel Kurul gündemine getirmesi beklenmiyor.

Eski Başkan Bush’un ulusal güvenlik danışmanı ve aynı zamanda Amerikan-Türk Konseyi (ATC) Başkanı olan Brent Scowcroft da, Hastert’a bir mektup yazarak Ermeni girişiminin durdurulmasını istedi.

Scowcroft mektubunda, “ATC üyeleriyle birlikte ben bu tasarıların ABD’nin çıkarlarına ters düştüğünü belirterek şiddetle karşı çıkıyorum. Tasarılar konusunda kişisel görüşler her ne olursa olsun, kabul edilmelerinin ciddi sonuçları olacağını not etmek önemli” dedi.

Fransız Senatosu’nun bu tür bir tasarıyı kabul etmesinin ardından Fransa’nın, iptal edilen kontratlar ve iş fırsatlarıyla birlikte 1 milyar dolar kaybettiğini belirten Scowcroft, kongrenin “soykırım dilini” kullanmasının, ABD’nin Türkiye ile ve bölgede stratejik çıkarlarını kazanmasını engelleyeceği ve Amerikalıların iş kaybına yol
açacağını kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.