İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Azınlık´ raporuna tanıklar da karşı

RADİKAL – ANKARA – Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu (İHDK) Başkanı Prof. İbrahim Kaboğlu’nun, ‘Azınlıklar ve Kültürel Haklar’ raporunu açıkladığı sırada, raporu elinden alıp yırtarak, Kaboğlu ve raporu yazan Prof. Dr. Baskın Oran’a hakaret ettiği iddiasıyla bir yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş’un davasına devam edildi.

2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün yapılan duruşmaya, Yokuş’la, şikâyetçi Kaboğlu katıldı. Dönemin İHDK üyesi Yakup Erikel tanık sıfatıyla verdiği ifadede, Kaboğlu’nun raporu açıklamaması için uyarıldığını, buna rağmen açıkladığını söyledi. Erikel, “Olaydan sonra Kaboğlu’nun odasına giderek, yapılan hareketin doğru olmadığını ve üzüntümü ifade ettim. Keşke olmasaydı” dedi.

Bolayır: Kaboğlu kullanıldı

Diğer tanık, Toplumsal Düşünce Derneği Genel Başkanı ve dönemin İHDK üyesi Fethi Bolayır da ifadesinde, söz konusu raporu kabul etmediklerini, bu nedenle raporu hazırlayanlar hakkında daha önce suç duyurusunda bulunduklarını anımsattı. Bolayır, şunları söyledi:

“Raporun kabul edildiği toplantıda çoğunluk yoktu. Raporun açıklanmaması için uyardığım Kaboğlu’na, ‘Türkiyelilik meselesini, ırk, dil, din, mezhep meselesini rapora sokmayın’ dedim. Yokuş’un tepkisi hakaret değil, raporun kendisi Türkiye’ye hakaret. Bu süreçte Kaboğlu’nu kullandılar. Rapor, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e sunuldu, ancak Gül raporu kabul etmedi.”

Yorumlar kapatıldı.