İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Emekli subaylar Ermeni konferansına alınmayacak

Geçtiğimiz mayıs ayında yapılması planlanan, ancak gelen tepkiler üzerine ertelenen Ermeni konferansı daha başlamadan yeni tartışmalara sebep oldu.

23-25 Eylül tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde aynı içerikle yeniden tertiplenen konferansa katılmak istediklerini açıklayan emekli subayların salona alınmayacağı belirtildi. “İzin verseler de vermeseler de biz orada olacağız.” diyerek meydan okuyan emekli subaylara, konferansın hazırlık komitesinden “Davetliler dışında kimse içeri giremez.” cevabı geldi. Komite üyelerinden Sabancı Üniversitesi Tarih Programı Koordinatörü Prof. Dr. Halil Berktay, 400 kişilik salon kapasitesine karşılık talebin çok fazla olduğunu, dolayısı ile belirlenen isimlerin dışında üniversiteye başkalarının giremeyeceğini kaydetti. Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TUSED) Genel Başkanı Rıza Küçükoğlu ise “İçeri almazlarsa biz de kapıda eylem yaparız.” karşılığını verdi.

Türkiye Emekli Subaylar Derneği, Muharip Gaziler Derneği, Emekli Astsubaylar Derneği, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği adına Zaman’a konuşan Rıza Küçükoğlu, “Madem demokratik açılım toplantısı olduğunu söylüyorlar, o zaman kapısı herkese açık olmalı. 60 yaşın üstündeyiz; ama gerekirse toplantıyı ayakta izleriz.” dedi. Salon kapasitesinin 400 kişi olduğunu belirten Prof. Dr. Halil Berktay, konuşmacılardan ve diğer görevlilerden kalan 120 kişilik yere karşılık 700 kişilik talep olduğunu bildirdi. TUSED Genel Başkanı emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu, 5 derneğe bağlı bir grubun konferansın yapılacağı gün, üzerlerinde Atatürk, dernek ve Türk bayrağı rozetinin yer alacağı koyu takım elbiseleriyle, üniversiteye gideceklerini belirtti. Ermeni konferansına katılmak için yetkililere bilgi verdiklerini ifade eden Küçükoğlu, “Soykırım oldu gibi ahlaksız konuşmalar yapacaklar. Boğaziçi, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir üniversitesidir. Bir vakfın üniversitesi değil. Madem demokratik açılım toplantısı ise kapısı herkese açık olmalı.” diye konuştu. Küçükoğlu şöyle devam etti: “YÖK ve rektörü göreve davet ediyorum. Bölücü bir toplantıya izin verilmemeli. ‘Atatürk soykırıma izin verdi’ diye konuşmalar yapacaklar. Tarihin tartışılmasına karşı değiliz. Bizim önümüzü kimse kesemez. Cumhuriyeti koruyacağız.”

Mayıs ayında düzenlenecekti

25-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan konferans için, Adalet Bakanı Çiçek, ‘Bu konferans Türk milletini arkadan hançerlemektir’ suçlamasında bulunmuştu. Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü ise tepkilerin bilimsel özgürlüğü zedeleyecek boyutlara ulaştığını belirterek, toplantıyı ileri bir tarihe ertelemişti. 12 oturumun yapılacağı konferansta, 30’u aşkın bildiri sunulacak. Konferansta ‘Basın Özgürlüğü ve Ermeni Sorunu’, ‘Dünyanın Bildiği, Türkiye’nin Bilmediği’, ‘1914 Öncesi Eski Düzen’, ‘Eşitsizlik, Baskılar, İsyan ve Kıyımlar’, ‘Tehcir ve Katliam’, ‘Facia ve Kurtuluş Öyküleri’, ‘Anılar ve Tanıklıklar’, ‘İlk İtiraf Eşiğinden Tabuların Oluşmasına’ ve ‘Ermeni Sorunu ve Türkiye Demokrasisi’ başlıklı oturumlar düzenlenecek.

14.09.2005

Mehmet Baki

Ankara

Yorumlar kapatıldı.