İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ankara’da azınlık vakıfları sıkıntısı

Didem Tuncay

AİHM, vakıfların mülkiyet haklarının ihlal edildiğine karar verirse, Türkiye yüklü bir tazminat ödemek zorunda kalacak.

NTV
Güncelleme: 14:34 tsi 13 Eylül 2005 Salı

ANKARA – Gayrimüslim azınlık vakıflarının, taşınmazlarının iadesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptıkları başvurular Ankara’yı sıkıntıya soktu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yedikule Ermeni Hastanesi ve Fener Rum Erkek Lisesi’nin mülkiyet konulu başvuruları için 20 Eylül’de Strasbourg’da ortak bir duruşma yapacak.

DOSTANE ÇÖZÜME GİDİLMİYOR

Mahkeme, duruşmadan önce Ankara’ya dostane çözüme gitmek isteyip istemediğini sordu. Dışişleri Bakanlığı, soruyu ilgili kurumlara iletti. Alınan karar, diğer başvurular için emsal teşkil edebileceği endişesiyle, bu aşamada dostane çözüme gidilmemesi oldu.

SAVUNMA HAZIRLANIYOR

Duruşmaya yönelik hazırlıklar sürüyor. Savunmada, gayrimüslim azınlık vakıflarının mülkiyet hakkının ihlal edilmediği, vakıfların 1936- 1974 yılları arasında yeni taşınmaz elde etme hakkı bulunmadığı dile getirilecek.

EMSAL TEŞKİL EDEBİLİR

AİHM’den ihlal kararı çıkarsa, türkiye, tazminat ödeme durumunda kalacak. Böyle bir karar, iadesi istenen yaklaşık 900 taşınmaz için de emsal teşkil etme riski taşıyacak.

YENİ TASARI DA ÇÖZÜM GETİRMİYOR

Yeni Vakıflar Kanunu Tasarısı da çözüm getirecek gibi görünmüyor. Tasarı, devletin elinde olan gayrimenkullerin iadesini öngörüyor. Üçüncü kişilere devredilen taşınmazlara ilişkin hüküm ise içermiyor.

Yorumlar kapatıldı.