İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Tarihin üstü örtülemez´

6-7 Eylül olaylarını anlatan fotoğraf sergisine karşı yapılan saldırıyı kınayan fotoğrafçılar ve sanatçılar, eylemin 50 yıl önceki talanın devamı olduğunu söyledi. Sergi yeniden düzenlendi

İSTANBUL – Açıldığı 6 Eylül’de, bir grubun saldırısına uğrayan 6-7 Eylül olaylarını konu alan fotoğraf sergisi Karşı Sanat Galerisi’nde yeniden düzenlenirken, fotoğrafçılar ve sanatçılar da olayı kınadı.

Dün Karşı Sanat Galerisi’nde buluşan fotoğrafçılar ve sanatçılar, saldırının 50 yıl önceki talanın devamı olduğunu söyledi. 424 fotoğrafçının imzası bulunan kınama metnini Özcan Yurdalan okudu.

Yurdalan, “Sergideki fotoğrafların, toplumsal hafızayı canlandıran, vicdanları uyandıran bir işlevi oldu. Fotoğraflarda görünen organize vahşet ve saldırganlık sahneleri tarihimizdeki utanç verici olayları bir kez daha hatırlamamızı sağladı. Sergiye yapılan saldırı da, sergide yer alan görüntülerin temsil ettiği anlayıştan farksız bir bakış açısının hâlâ çok yakınımızda olduğunu göstermiştir” dedi. Hassas günlerden geçildiğini belirten Yurdalan, fotoğrafçılar olarak herkesi sakin olmaya, şiddetin her türünü reddetmeye ve dışında kalmaya çağırdıklarını ifade etti.

‘Her türlü şiddet kınanmalı’

Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği Başkanı Mehmet Güleryüz de, dernek adına yaptığı açıklamada, öfkesini kontrol etmeyi başarabilen kişi ve toplumların, gerçek bilgi ve gücü ellerinde tutan toplumlar olduğunu açıkladı. Güleryüz, şunları söyledi:

“Ülkemiz, hassas dönemlerden geçerken normal bir yaşam üretebilmeyi her zaman başarmıştır. Olayları ya da tarihi, üstünü örterek değil, sürekli bilince çıkaracak biçimde açarak yaşamı yeniden kurabilme yeteneğini geliştirmek, bunu ortak ahlak haline getirmek zorundayız. Bu ortak ahlakı içselleştirdiğimiz oranda görüşlerimizde ne kadar farklılık olursa olsun, ancak o zaman bir toplum olmayı başarmış olacağız. Toplumumuzda korkuyu yaygınlaştıran her türden şiddetin kınanması doğrultusunda biz demokratik kitle örgütleri olarak 6-7 Eylül tarihlerinde Karşı Sanat Galerisi’nde açılan sergiye karşı gerçekleştirilen eylemi kınıyoruz.” (Kültür Sanat, aa)

Sergi, 26 Eylül’e kadar açık

Saldırıyı kınayan ortak metni fotoğrafçı Özcan Yurdalan (sağdan ikinci) okudu. Yurdalan, herkesi, her türlü şiddeti reddetmeye çağırdı. Karşı Sanat Galerisi’ndeki sergi de yeniden düzenlendi. Yetkililer, galerinin temizlendiğini, yırtılan fotoğrafların yeniden basıldığını, sökülenlerin de yerlerine asıldığını söyledi. Sergiye ilginin yoğun olduğunu belirten yetkililer, 10 binin üzerinde ziyaretçi beklediklerini ifade etti. Sergi 26 Eylül’e kadar açık kalacak.

Yorumlar kapatıldı.