İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Ermenileri Patrikliği’nden KINAMA

Türkiye Ermenileri Patrikliği’nden yapılan yazılı açıklamada, 9 Eylül 2005 tarihli Yeni Şafak Gazetesi’nin “adını vermek istemeyen bir hanımın” dedikodusuna dayandırdığı Patrik Mesrob II’nin aile bağları hakkındaki yayını “sorumsuz gazetecilik” örneği olarak nitelendirildi ve gazetenin basın ahlak ilkelerine uymadığı belirtildi.

“Planlı bir yaklaşımdan endişe duymaktayız”

Açıklamada, son bir hafta içinde Türkiye’deki Ermeni azınlığının temsilcileri olan Ermeni patriklerinin soyağacının ulusal basında “magazin malzemesi” olarak kullanılmasının soru işaretlerini de beraberinde getirdiği ifade edildi. Almanya Başepiskoposu Karekin Bekçiyan’ın 82. Türkiye Ermenileri Patriği Şınorhk hakkındaki “iddialardan” 3-4 yıl önceki bir röportajında bahsetmiş olduğu bilgisine yer verilirken, bu iddiaların bugünlerde neden gündeme geldiğinin merak edildiği, medyanın isteyerek veya istemeyerek, siyasi kışkırtmalara alet olup olmadığının sorgulanması gerektiği görüşüne yer verildi.

Açıklamada, Yeni Şafak Gazetesi’nin haberinin gerek Patrik Mesrob’un şahsına, gerek temsil ettiği kiliseye ve topluma saygısız bir tutumla “ağır tahrik ve taciz” olarak kabul edildiği belirtildi.

“İnsanların öz kimlikleri, kirli bir siyasete malzeme ediliyor”

Haberle ilgili görüşlerini açıklayan Mesrob II, anneannesinin, hayatının bir döneminde Müslüman bir beyle evlenmesinin “utanç verici” bir şey olmadığını söyleyerek, “Yüzyıllardır bir arada yaşamış toplumlar arasında şu veya bu nedenle karışık evliliklerin olması son derece doğaldır. Bunu olağanüstü, ayıp ya da yasaklı bir durum gibi görmek ve yansıtmak, önyargıların tutsağı olmak, bir arada yaşamış ve yaşamaya devam edecek olan kardeşler arasına nifak sokmaktır. Bunun kime, nasıl bir yararı olabilir?” dedi.

Konuyla ilgili haberlerin birtakım asılsız dedikodular ile bir arada, çarpıtılarak verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Mesrob II, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asıl sorun şu, Türkiye’nin içinde bulunduğu hassas dönemde, insanların öz kimlikleri, etnik, kültürel ve dinsel kökenleri, televole usulü bir yaklaşımla kirli bir siyasete malzeme ediliyor. Bu çok tehlikeli bir yaklaşım. ”

Basın Sözcüsü: Av. Luiz BAKAR

Türkiye Ermenileri Patrikliği

34130 Kumkapı, İstanbul

Tel.: 0212-517-0970

Faks: 0212-516-4833

GSM: 0533-516-2212

lraper@lraper.org

www.lraper.org

Yorumlar kapatıldı.