İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa´nın bir ricası var

Kasımda Türkiye’ye gelmeyi planlayan Papa 16. Benediktus’un ‘Ayasofya’da dua’ talebine hükümetten yanıt bekleniyor. Dışişleri, isteğe ‘ayine dönüşmemesi’ koşuluyla sıcak bakıyor

DENİZ ZEYREK

SERKAN DEMİRTAŞ

ANKARA – Katoliklerin dini lideri Papa 16. Benediktus, 28-30 Kasım’da yapmayı planladığı Türkiye ziyareti sırasında Ayasofya’da dua etmek için hükümetten haber bekliyor. Dışişleri Bakanlığı’nın bu isteme sıcak baktığı, ancak hükümetin siyasi kararının beklendiği belirtildi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Papa’nın ziyareti konusunda bir tereddütü olmadığı ifade edildi.

Ziyaret öncesi ‘pazarlık’

Papalık Hıristiyanlar Arası Birlik Kurulu Başkanı Kardinal Walter Kasper, yaptığı bir açıklamada Papa’nın Türkiye’ye gitmek istediğini, ancak Türk hükümetiyle üzerinde uzlaşma sağlanması gereken konular olduğunu söylemişti. Edinilen bilgilere göre uzlaşılacak en önemli konu, Papa’nın Ayasofya’da dua etme istemi. İnşa edildiği 532 yılından sonra 916 yıl Katoliklere dini hizmet sunan Ayasofya, Osmanlı’nın İstanbul’u fethiyle camiye dönüştürülmüştü.

Ayasofya, 1935’ten beri de müze olarak kullanılıyor. Papa’nın, Katolikler açısından tarihi ve dini yeri büyük olan bu mekânda dua etmeye çok önem verdiği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın bu isteme sıcak baktığı, ama hükümetin siyasi kararının gerekli olduğu öğrenildi. Bakanlık, bu isteme sadece duayla sınırlı kalması ve ‘dini bir ayine’ dönüşmemesi koşuluyla yeşil ışık yaktı. Dışişleri’nden bir yetkili, Papa’nın ziyaretinin Türkiye’nin dinlerarası hoşgörü ve medeniyetlerarası diyaloğun güçlendirilmesi tezlerine uygun olduğunu kaydetti. Aynı yetkili, Papa’nın Ayasofya’da dua istemini de anlayışla karşıladıklarını söyledi.

Ayasofya’da ise restorasyon çalışmaları sürüyor. Vatikan’ın restorasyon çalışmaları için ekonomik katkıda bulunmak istediği de belirtiliyor. Yetkililer, Vatikan’ın katkısı ile Papa’nın dua etme istemi arasında ilişki bulunmadığını, bu konuda herhangi bir pazarlığın söz konusu olmadığını vurguladı.

Sezer ve Erdoğan’la görüşecek

Aynı zamanda Vatikan Devlet Başkanı statüsünde olan Papa 16. Benediktus, Ankara’ya da gelerek Sezer ve Erdoğan ile görüşmek istiyor. Sezer ve Erdoğan’ın da Papa ile görüşme konusunda tereddütü olmadığı kaydediliyor. 16. Benediktus, gelirse, Türkiye’yi ziyaret eden üçüncü Papa olacak.

Papa’nın Türkiye ziyaretinin asıl nedeni, 30 Kasım’da Ortodoks Patrikhanesi’nin düzenleyeceği ‘Aziz Andreas Yortusu’na katılmak. Katoliklerin kutladığı bayramlara Ortodoks heyetlerinin katılmasının ardından kendisine gelen daveti kabul eden Benediktus, Bartholomeos başta olmak üzere bazı din adamlarıyla da bir araya gelecek.

Yorumlar kapatıldı.