İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mesrob´un anneannesi ve kızkardeşi müslüman mı?

Ermeni Patrik Mesrob Mutafyan’ın anneannesi Mariam’ın (Meryem) bir Ermeni erkekle yaptığı ikinci evliliğinden olma kızının oğlu olduğu Ermeni Cemaatinde konuşuluyor. İlk evlliğini Müslüman bir erkekle yapan Mariam’ın ilk eşinden olan çocukları ise müslüman.

FATMA DURMUŞ

Almanya Ermeni Cemaati önderi Bekçiyan’ın eski Ermeni Patriği Kalutsyan ile eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan’ın anne bir kardeş olduğu iddiaları, Ermeni tehcirinden bu yana çok konuşulmayan ‘ermeni-müslüman’ karışık alilelerin durumlarını gündeme getirdi.

Şimdi de Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan’ın anneannesinin müslüman olduğu söylentileri gündeme yeni bir kapı açtı. Mutafyan’ın anneannesi Mariam’ın (Meryem) genç bir kadın olarak ilk evliliğini Müslüman Türk bir erkekle yaptığı, hacca da gittiği belirtildi. Bu evllikten çocukları oldu. Daha sonra ilk eşi vefat edince ikinci evliliğini ise şimdiki Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan’ın dedesi ile yaptı. Konuyla ilgili bilgisine başvurmak için aradığımız Patrik’in teyzesinin kızı Nilgün Gürşel bu bilgileri doğrulamakla birlikte konuşmak istemediğini söyledi.

Patrikhane’nin Basın sözcüsü Luiz Bakar ise Patrik Mesrob Mutafyan’ın Ramazan aylarında müslüman olan akrabalarının evlerine gidip onlarla birlikte iftar yaptığını söyledi. Bakar, konuyla ilgili daha fazla konuşamayacağını söyledi. Sözcü, Patrik’in patrikhane mütevelli heyetinin ortak aldığı bir karar uyarınca bir yıl boyunca hiç bir basın kuruluşuna konuşmama kararı aldığını da sözlerine ekledi. Bu arada Ermeni Cemaatinden adını vermek istemeyen bir hanım ise Patrik’in öz kızkardeşi Azat’ın müslüman bir erkekle evli olduğunu Patrik’in de bu evliliği hoşgörü ile onayladığını söyledi.

Müslüman-Ermeni evliliği çok var!

Ermeni cemaatinde yaşlı olanlar müslüman-Ermeni evliliklerinden rahatsız. Genç Ermeniler ise bu tarz haberleri sevdiklerini çünkü toplumsal gerçeklere daha yakın olduğu görüşünde. Ermeni yazar Etyen Mayçupyan Cemaat içinde yaşlılar arasında iyi karşılanmasa da genç kuşakta müslümanlarla evlilik yapan bir çok gencin olduğunu ve bu evlliklerin gayet iyi gittiğini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.