İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Dinler arası dialog´dan, `hoşgörü´den midesi bulanan yalnız ben değilim!

Aslan Tekin

Hatay”da yapılacak “Medeniyetler Buluşması” konferansı için yazmış ve “hoşgörü”, “medeniyetler buluşması”,”dinler arası dialog” gibi kavramlar artık midemi bulandırıyor, demiştim. Bu kadar “hoşgörü”den. “medeniyetler buluşması”ndan bahsederseniz, kendiniziden şüphe duyduğunuzu gösterdiğinizi de eklemiştim.

Benim midem bulanıyorsa, başkalarının da midesini bulanyordur.

Musamaha, sevgi bizim tabiî hâlimizdir. Kendi kendimizden şüpheye düşmeyelim.

Bir yerde hoşgörü, medeniletler, dinler buluşması adı altında konferanslar sempozyumlar düzenleniyorsa, işin içinde başka işler vardır; para dönüyordur… Birileri nüfuz ticareti yapıyordur. Çünkü bu konferanslar parayla yahpılır ve bu para ya zenginlerin cebinden çıkar. (Zenginlerimiz de durup dururken bu parayı vermezler!) ya da örtülü ödenek tırtıklanır. O illerin valileri, belediye başkanları ev sahipliğini seve seve yaphmaları kendi illeri için fayda umduklarından dolayıdır. Onların çıkarla, akçalı işlerle alâkaları yoktur.

Hatay milletvekilleri cılkı çıkmış dinler, medeniyetler buluşmasını kendi illerinde istemiyorlar. AKP Hatay Milletvekili Fuat Geçen, “Barış adı altında Hatay Vatikanlaşıyor” diyerek konferansa karşı çıkmış:

“Hatay Vatikanlaştırılmak isteniyor. Sırayla bazı şeyler yapılmaya başladı. Önce Kürt sorunu söylemi, arkasından Ermeni oyunu, şimdi de din değiştirme olayları. Çan, Hazan ve Ezan bir arada olacakmış. Barış, diyalog diyorlar ama bunlar bize zarar veriyor. Olan Kel Mahmut”a oluyor, gören yok. Din konusunda hassasiyet gösterilmesi lazım. Toplantıyı AB büyük paralarla finanse ediyormuş. Niye yapıyor bunu? İşlerine geliyor. Hatay”da 4.kilise açılmak üzere. Fakir öğrencilere yardım yapıyor ve dinlerini değiştiriyorlar. Misyonerlik çalışması Hatay”da günden güne artıyor. Tedbir alınması lazım. Hatay”da yapılacak medeniyetler buluşması ile ilgili bir amblem hazırlanmış. Ancak minare zor görünüyor, anlaşılmıyor. Ayıp olmasın diye silüeti koyulmuş. Böyle şey olmaz.”

Demiştim, demiyorum. Aklın yolunun bir olduğunu söylüyorum.

Bakın, Avrupa Birliğinin böyle bir toplantı için para akıttığını bilmiyordum. AB para vermişse düşünmek lâzım zaten.

***

Bu tür toplantılar asla bizim faydamıza değildir. İlmî toplantılara söylecek sözüm olmadığını daha önce yazmıştım.

Hatay toplantısına katılacakların hiçbiri hakikikî fikrini söylemeyecektir. Hepsi müraielik yapacaktır; medeniyetler arası ilişkilerden, etkilenmelerden,. Bir arada yaşamanın güzelliğinden, dinler arası dialoğun gerekliliğinden bahsedecekler, sonrae dönünce kendi bildiklerini söyleyeceklerdir. Birbirimizi aldatmayalım; başkaları kendilmerine gfayda umduğu için katılacaklar… Kendi propagandalarını yapacçaklar.

(Kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.