İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yakın ada uzak ada- Burgazada

Nurdan Tümbek

İstanbul’a hem yakın, hem uzak bir ada Burgazada; dertlerinden, itiş kalkışından uzak. 1,5 kilometrekarelik bir alanda 20’ye yakın etnik ve dini kimliğin, sessiz sakin, kardeşçe birlikte yaşadığı; dünya aleme göğüs gere gere, “bakın bizde böyle de olabiliyor” diye gösterebileceğimiz bir ada. Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Süryani’si, Alevi’si, Ermeni’si, Rum’u, Musevi’si ortak müştereklerde anlaşmış, adalı olmayanların tadamadığı bir huzurun keyfini çıkarıyorlar. Yüzyılı aşkın bir süredir adada yaşayan Almanlar Türkler’e kız veriyor, suya haç atma töreninde yeterince müsabakacı bulamayan ortodoksların yardımına Erzincanlı yüzücü gençler koşuyor, adanın iftar sofrasında gayrimüslimin yeri eksik olmuyor…

Yukarıda basın bülteninden alıntı yaptığımız ve zikredilen gerçekler artık bir belgesel filme konu olacak. İstanbul doğumlu, Burgazlı Robert Schild’in Troya Medya ile ilişkiye geçmesinden kısa bir süre sonra yaratıcı ekibe, yine adalı olan tiyatro sanatçıları Tilbe Saran ve Cüneyt Türel katıldılar. Filmin içeriğini ve biçimini tartışırken Cüneyt Türel’in dostu, Burgazlı Emilios Yorgos Eden’den haberdar olunuyor. Emilios bugün Atina’da sanat çevrelerinde saygın bir yere sahip olan bir ressam, şair ve göz doktoru. Rahmetli babası Riko ise Sait Faik Abasıyanık’ın doktoru ve yakın dostuymuş.

Cüneyt Türel ve Emilios Londra’da, en olmayacak bir günde, 1974 Kıbrıs harekâtının başladığı gün tanışmış ve o gün bugün can ciğer dost kalmışlar. Filmin ana teması da bu zaten: Dostluk. Din, dil, ırk, sınır tanımayan dostluk. Bugün, her ne kadar klişe bir kavram olarak algılansa da, çirkin olaylarla, yersiz demeçlerle gölgelense de dostluk. İlle de dostluk. İşte Burgazada’da Emilios Eden, Cüneyt Türel ve Tilbe Saran’ın dışında şimdiye kadar yer alacağı kesinleşen sahneler ve şahıslar: Ortodoks Haç atma töreni, adada Cuma namazı, Sabahat Akkiraz’ın da katılacağı, adadaki Cemevinde bir toplantıdan görüntüler; “akordeon” profesörü Edvard Aris, “Kestane Karası” romanıyla Burgazada’da yaşamı işleyen yazar Engin Aktel; “Kınalı, kınalı” oyununun yazar/ yönetmeni, aslen Burgazlı olan Bercuhi Berberyan; İstanbul’un ilk yüzme kulübü olan Adalar Su Sporları Kulübü’nün etkinliklerinden görüntüler, Kürt faytoncular, vs. vs.

Filmin yönetmeni Nedim Hazar’ı kutluyoruz. Film yakında NTV’de yayınlanacak, kaçırmayınız!

Yorumlar kapatıldı.