İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni lobisinden yeni girişim

Amerikan Kongresi’ndeki Ermeni lobisi, bu defa da Washington’dan, Bakü-Kars arasında planlanan demiryolu projesine karşı çıkmasını istedi.

NTV-MSNBC
Güncelleme: 11:06 TSI 24 Ağustos 2005 Çarşamba

WASHINGTON – Ermeni lobisi milletvekilleri, bu yönde Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a bir mektup yazdı ve Temsilciler Meclisi’ne bir yasa tasarısı sundu.

Kongredeki Ermeni lobisi, bu defa da Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye demiryolu projesini engelleme çabası başlattı. Demiryolunun, Bakü’den başlayıp, Gürcistan’ın Akhalkalaki kenti üzerinden Kars’a ulaşması öngörülüyor.

Ermeni lobisinin Temsilciler Meclisi’ndeki 8 milletvekili, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a bir mektup yazarak, Ermenistan’ı dışlayacağı gerekçesiyle ABD’nin bu projeye karşı çıkmasını istedi.

Bu milletvekilleri, ABD’nin bu projenın finansmana herhangi bir katkıda bulunmasını yasaklamayı öngören bir yasa tasarısının da Temsilciler Meclisi’ne sunulduğunu belirtti.

‘PROJENİN MALİYETİ PAHALI’

Ermeni lobisi, projenin çok pahalı olacağı ve uzun süreceğini ileri sürdü ve alternatif güzergah olarak demiryolunun, Ermenistan’ın Gümrü kentindeki mevcut hattan geçmesini önerdi. Ermeni lobisinin mektubunda, “Demiryolu projesi, bu haliyle gerçekleşirse, Ermenistan’ın izolasyonu artacak. Bu da ABD’nin ilan edilmiş politikalarına aykırı” denildi.

Ermeni lobisinin, daha önce sunduğu sözde soykırımın tanınması tasarısı, gelecek ay Temsilciler Meclisi’nin Uluslararası İlişkiler Komitesi’nde ele alınabilir.

Yorumlar kapatıldı.