İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Terör akademik programda

Üniversiteler, Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan teröre karşı, okullar açmaya başladılar. ODTÜ’den sonra Bahçeşehir Üniversitesi terörle mücadele konusunda akademik çalışma başlattı.

EVİN GÖKTAŞ/ ANKARA

Terör, üniversite eğitim programına girdi. Üniversiteler, Türkiye’nin yaklaşık 30 yıldan beri en önemli sorunlarından biri olan teröre karşı okullar açmaya başladılar. ODTÜ’den sonra Bahçeşehir Üniversitesi de terörle mücadele konusunda akademik çalışma başlattı. Bahçeşehir Üniversitesi’nde “anti-terör uzmanı” yetiştirmek amacıyla, “terör okulu” açılması kararlaştırıldı.

Önümüzdeki yıllarda Ankara, Hacettepe, Gazi ve Atatürk üniversitelerinde de benzer ünitelerin kurulması gündemde. Resmi Gazete’de geçen pazartesi günü yayımlanan bir yönetmelikle, ODTÜ’ye bağlı İnsan Hakları ve Güvenliği Uluslararası Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu. Söz konusu merkezde, terör ve insan hakları konularında yüksek lisans, doktora programları geliştirmesi için akademik çalışmalar yapılacak.

Uzman yetiştirilecek

Hükümet ve Liderlik Okulu’nun alt programı olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde açılan terör okulu, 1 Ekim 2005 tarihinde hizmete açılacak. Hükümet ve Liderlik Okulu Direktörü Burak Küntay, terör okulunda stratejik araştırma kurumları için terör uzmanlarının yetiştirileceğini bildirdi.

Terörün yalnız emniyet ve askeriye gibi güvenlikten sorumlu organizasyonlar için değil, aynı zamanda siyasi kadrolar, uluslararası ilişkilerle uğraşanlar ve yatırım yapan işadamları için de giderek daha önemli hale geldiğini vurgulayan Küntay, “Bir üniversitede ilk kez bu konuda bir sertifika programı oluşturuldu. Terör okulunda konu genel hatlarıyla objektif olarak ele alınacak ve sadece bu işin eksperi olan birkaç kişi değil, bu işin içinde yaşayan, bire bir mücadele eden, karar mercii durumunda olan üst kadrolardan istifade edilecek” dedi.

Programın Koordinatörü Ercan Çitlioğlu, derslerin, aralarında Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Başkanı Gündüz Aktan, Ermeni Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Ömer Engin Lütem, Ankara Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İhsan Bal, Prof. Dr. Mahir Kaynak ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan’ın da bulunduğu uzmanlarca verileceğini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.