İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vakıf malları için kavga

Devlet, İstanbul’da azınlık vakıflarının istediği malların çetelesini çıkardı. Beyoğlu, Fatih, Beşiktaş ve Şişli’de 16 gayrimenkul mahkeme kararı ile azınlık vakıflarından Hazine’ye geçti.

3 Ekim’de başlayacak müzakereler öncesinde AB’nin üst düzey yetkilileriyle pazarlık masasına gelen azınlık vakıflarının istediği mallarla ilgili listeye SABAH ulaştı. Devletin, azınlık vakıflarının gündemde tuttuğu mülkler için özellikle İstanbul’da ayrıntılı doküman hazırladığı ortaya çıktı. Listede, Beyoğlu, Fatih, Şişli ve Beşiktaş’ta azınlık vakıflarının “Bize aitti ama elimizden alındı” iddiasına konu olan gayrimenkullerin özellikleri, mahkeme kararlarının tarihi ve son durumu gösteriliyor. İstanbul’un rant değeri yüksek merkezlerindeki 16 önemli gayrimenkulün değişik tarihlerde yargı kararı ile hazine adına tescillendiği, üçünün satıldığı, birinin kiraya verildiği belirlendi. Rum ve Ermeni cemaati temsilcilerinin, vakıf malı olarak kendilerine geri dönmesini talep ettikleri gayrimenkullerle ilgili anlaşmalar ve yasal düzenlemeler Ankara’da ayrıntılı olarak incelendi. Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan ” Ankara Mukavelenamesi” hükümleri masaya yatırıldı. Buna göre,

* Mübadeleye tabi tutulan Rumların, bıraktıkları mallarının tam mülkiyeti hazineye geçti

* Mübadeleden istisna edilmiş olmakla beraber, geri dönüş hakkından mahrum edilmiş kişilerin İstanbul içinde ve dışında bulunan taşınmaz malların tam mülkiyeti Türk hazinesine kaydedildi. Ayrıca Birinci Dünya Savaşı sırasında çıkarılan ve birbirini tamamlayan yedi kanun ve bir kararnamede de azınlık vakıflarıyla ilgili hükümler bulunuyor. Bu hükümler de azınlıklara ait gayrimenkullerin hazine adına tescil esaslarını düzenliyor. Bu arada 1970’li yıllarda hazineye geçen, üçüncü kişilere satılan ve iadesi yapılmayan gayrimenkuller olduğu da ileri sürülüyor.

16 MÜLK VAR

Devletin elindeki listeye göre, “Beyoğlu, Fatih, Beşiktaş ve Şişli”de 16 gayrimenkul mahkeme kararı ile azınlık vakıflarından Hazine’ye geçti. Azınlıklara mensup vatandaşlardan mirasçısı bulunmayanlara ait gayrimenkullerin hazineye teslcil edildiği ancak azınlık vakıflarının bu mallar üzerinde hak iddia ettiği belirtildi. Azınlık vakıfları ayrıca bir şekilde ellerinden alınan ve üçüncü kişilere satılan gayrimenkullerin de iadesi için çalışıyor.

Devletin kayıtlarında, azınlık vakıflarının takibini yaptığı, İstanbul’un 4 ilçesindeki 16 gayrimenkule ilişkin kayıtların dikkat çekici olanları şöyle:

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’na ait olduğu iddia edilen Beyoğlu’ndaki apartman, mahkeme kararı ile 2000 yılında hazine adına tescil edildi. 5 Temmuz 2004’te satıldı.

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’nın istediği 116 metrekarelik Beyoğlu’ndaki dükkan 2004’te yargı kararı ile hazineye geçti. Mart 2005’te 3 yıllığına kiralandı.

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’nın kendi malı olduğunu savunduğu Şişli’deki 152 metrekare ev, 2002’de mahkeme kararı ile hazineye geçti. Ekim 2004’te satıldı.

Aya Dimitri Rum Ortadoks Kilisesi Vakfı’nın geri almaya çalıştığı Şişli’deki 438 metrekare arsa Temmuz 1999’da mahkeme kararı ile hazinenin oldu. Aralık 2001’de satıldı.

Okan MÜDERRİSOĞLU Hülya KARABAĞLI/ANKARA

Yorumlar kapatıldı.