İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkyılmaz´ın Erivan´daki Davası Başladı

Kültürel eserleri Ermenistan dışına çıkarmakla suçlanan Türkiyeli akademisyen Türkyılmaz’ın Erivan’da yargılanması başladı. 200’ü aşkın ABD’li, Türkiyeli ve Ermenistanlı aydın, Türkyılmaz’ın serbest bırakılmasını istiyor. İkinci duruşma 12 Ağustos’ta.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

09/08/2005

——————————————————————————–

BİA (Erivan) – Ermenistan dışına eski kitap çıkarmakla suçlanan Yektan Türkyılmaz, Erivan’daki ilk duruşmasına katıldı. Duke Üniversitesi’nde Osmanlı tarihi doktorası yapan ve Türkiye’nin “Ermeni soykırımı olmamıştır” tezini açıkça reddeden Türkyılmaz, Ermenistan’da ulusal arşive girme izni verilen ilk Türkiyeli akademisyen.

8 yıl hapis istemiyle dava edilen Türkyılmaz, 17 Haziran’da tutuklanmasından beri Ermenistan’ın başkenti Erivan’da yüksek güvenlikli bir hapishanede tutuluyor. Dava açan Ermenistan Milli Güvenlik Teşkilatı (NSS), Türkyılmaz’ı kaçakçıların yargılandığı Ermeni Ceza Kanunu’nun 215. maddesi uyarınca dava etti.

Türkyılmaz İstanbul’a giden bir uçağa binmek üzereyken, Erivan Havaalanı’nda yanında götürdüğü 88 Ermenice kitapla birlikte gözaltına alınmıştı. Bir kısmı hediye edilen, bir kısmı satın alınan kitapların yedi tanesi eskiydi ve ülke dışına çıkarılması için hükümet izni gerekiyordu. Türkyılmaz soruşturmayı yürüten müfettişlere bu gereklilikten haberi olmadığını söyledi.

RFE/RL’de yayınlanan Ruzanna Khachatrian’ın haberine göre, Türkyılmaz’ın avukatı Vartuhi Elbakian “Unutulmamalıdır ki, benzer kitaplar Ermenistan’da satılıyor” dedi.

ABD’li akademik çevreler, Türkiyeli aydınlar ve Ermeni yanlısı emekli bir ABD senatörü tarafından bildirilerle protesto edilen tutuklama emri için, Türkiye hükümeti henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Aydınlardan Koçeryan’a mektup

ABDli, Türkiyeli ve Ermenistanlı 200’den fazla öğretim elemanının imzaladığı, meslektaşlarının hemen salınmasını talep ettikleri açık mektubu Robert Koçeryan’a yolladıkları belirtiliyor.

Mektup, Türkyılmaz’ın hapis cezası alması durumunda, Ermenistan’ın “bağımsız araştırmaları desteklediği kanısına” gölge düşeceği konusunda uyarılar taşıyor.

İmzalayanlar arasında resmi tarihle ters düşen tarihçi Taner Akçam, Halil Berktay, Murat Belge, yayıncı Ragıp Zarakolu ve yazar Orhan Pamuk bulunuyor.

Emekli senatör ve eski Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Bob Dole ise, Ermeni yaşamı hakkındaki bir haber sitesinde yayınlanan Koçeryan’a yönelik mektubunda “Herhangi bir nedenden Yektan’ı yedi hafta gözaltında tutmak, Ermenistan’ın demokratik gelişimindeki başarısızlıklara dikkat çekmektedir” dedi.

“Ermenistan’ın ABD’de pek çok dostu var; ancak savunulamaz bir davranışı savunmayacağız.”

RFE/RL’nin haberine göre, bu tip kaçakçılık davaları çoğu zaman yüksek para cezası ve ülke dışına çıkarılmaya çalışılan kültürel eserlere el konmasıyla sonuçlanıyor.

Yektan Türkyılmaz’ın bir sonraki duruşması 12 Ağustos’ta yapılacak. (CŞ/TK)

* Bu haberi Cem Şimşek Tükçeleştirdi ve derledi

Yorumlar kapatıldı.